China, India şi SUA - cei mai mari extractori de materii prime interne

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iunie 2024

China, India şi SUA - cei mai mari extractori de materii prime interne

English Version

China a fost cel mai mare extractor de materii prime interne din lume în 2023, conform datelor Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), preluate de Statista. Ţara asiatică a extras un total de 34,2 miliarde de tone de materii prime, respectiv biomasă, combustibili fosili, minereuri metalice şi minerale nemetalice. Această cantitate este de peste patru ori mai mare decât a oricăreia dintre următoarele două mari ţări extractoare: India (8,03 miliarde de tone) şi Statele Unite (7,98 miliarde de tone). India a depăşit Statele Unite pentru prima dată, devenind al doilea mare extractor de materii prime în 2023.

Urmează Brazilia, cu 5 miliarde de tone, Rusia, cu 3,1 miliarde de tone, Australia şi Indonezia, fiecare cu 2,7 miliarde de tone, Canada - cu 2,6 miliarde de tone.

După extracţia internă de materii prime pe cap de locuitor, imaginea este foarte diferită: Australia este în vârful clasamentului, cu 102 tone de materii prime extrase pe cap de locuitor, urmată de Canada, cu 67 de tone, şi abia apoi China, cu 24 de tone pe cap de locuitor, în 2023. Urmează SUA şi Brazilia, fiecare cu 23 de tone, Rusia, cu 22, Indonezia, cu 10 tone, şi India - cu 6.

În ceea ce priveşte ponderile relative ale materiilor prime extrase pe ţară, mixul Chinei este alcătuit predominant din materiale nemetalice (70% din total). Acestea includ nisip, pietriş şi argilă pentru construcţii şi scopuri industriale. Totodată, cea mai mare industrie din cele patru categorii din Australia este a minereurilor metalice, reprezentând aproximativ 53% din totalul ţării. Aceasta include fierul, aluminiul, cuprul şi alte metale neferoase.

La nivel mondial, în 2023 au fost extrase în total 104,1 miliarde de tone de biomasă, combustibili fosili, minereuri metalice şi minerale nemetalice, în creştere de la 96,5 miliarde de tone în 2020, potrivit sursei citate. Asia şi Pacificul au reprezentat cea mai mare pondere, cu 56,9 miliarde de tone de materii (aproximativ 55% din totalul mondial), urmate de America Latină şi Caraibe, cu 11,2 miliarde de tone (11%), America de Nord, cu 10,6 miliarde de tone (10%), Europa - cu 9,2 miliarde de tone (9%), Africa - cu 8,2 miliarde de tone (8%), Asia de Vest - cu 5,3 miliarde de tone (5%), Europa de Est şi Asia Centrală - cu 2,9 miliarde de tone (3%).

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. “În ceea ce priveşte ponderile relative ale materiilor prime extrase pe ţară, mixul Chinei este alcătuit predominant din materiale nemetalice (70% din total). Acestea includ nisip, pietriş şi argilă pentru construcţii şi scopuri industriale”:-)…deci cel “mai mare extractor” are 70% din obiectul muncii, nisip, pietris si argila:-)…astia si mujicii nu se dezic de “munca in zadar”:-)

    1. Mujicii și acum te obsedează și galbejitii.

      Situația e gravă, Trolache. 

      Lasa economia nivelul tau de comentarii este protejarea si albirea pedigree-ului lui Putler:-)

      A venit și Putlerica. Se împarte injecția la doi :))

      Nu găsești unde să schimbi ruble?

    china 34,2 : 1,412 (miliarde pop) = 24,22

    usa 8 : 0,333 (miliarde pop) = 24,02 … nu 23… 

    si oricum nu china esre “cel mai mare etc…”… pt ca sta slab la capacitati noi, randamente, volum…. etc… si castiga doar prin pondere mare de munca fizica la costuri mici… si utilaje mult mai iestine si incehite tehnologic… in unele industrii… 

    exportul de fier “fier buleala” catre UEA nu de multe ori a fost refuzat / interzis pe santiere pentru ca, Chinezii furau la “material”… cobalt -carbon si alte minerale necesare duritatii “fierului”… stau bine la “ciment”… in unele blocuri din china zgarii peretii cu cutitul si cade tencuiala nisipoasa… dar asta sunt alte subiecte… ca asa buleala mai dadeau si ai nostri prin zona moldovei la blocuri noi livrate in comunism.. sencuite cu lut/argila alestecata cu cv praf de sisip si fibre de fan… peste trageau gencuiala de finisaj.. are si romania multe blocuri livrate pe model “chinezesc” de “bulealan”… doar ca acum in unele regiuni le burdujim si le acoperim cu termisistem.. si arata ca nou…. 

    s c c r e t 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb