• Exporturile Chinei au crescut cu 40% în 2003, potrivit estimărilor Guvernului de la Beijing
Economia Chinei a cres-cut cu 8,5 procente în 2003, acesta fiind cel mai rapid ritm înregis-trat de statul chinez în ultimii şase ani. Creşterea se datorează extinderii companiilor de renume, precum "Peugeot Citroen" Franţa sau firma autohtonă "Huawei Technologies", ca răspuns la o cerere din ce în ce mai mare a consumatorilor locali, dar şi a sporirii comenzilor externe. "Ne dublăm capacitatea de producţie în China şi plănuim să lansăm cel puţin un model nou în acest an", declară Jean-Martin Folz, director executiv al constructorului auto francez "Peugeot Citroen" - al doilea din Europa.
Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat cea mai mare creştere din 1997, după ce, în 2002, realizase o creştere de 8%. Investiţiile de capital fix au crescut cu 35% în perioada analizată, iar producţia indus-trială cu 17%, potrivit oficialilor de la Beijing.
Creşterea investiţiilor şi a producţiei a ajutat China să devină economia cu cel mai accelerat ritm de creştere dintre primele zece economii ale lumii. În acelaşi timp însă, unii specialişti îşi exprimă îngrijorarea faţă de posibilitatea creării unei supraproducţii în ţară, îndeosebi în domeniul autoturismelor sau al bunurilor de consum. "O creş-tere economică aşa cum a înregistrat-o China în ultimii 2-3 ani poate să nască o nervozitate legată de posibilitatea < supraîn-călzirii > acesteia", declară un reprezentant al mediului chinez de afaceri.
Menţionăm că Guvernul de la Beijing estimează că vînzările cu amănuntul au crescut cu 9% în 2003, în vreme ce exporturile acestei ţări au cîştigat 40%, ajungînd la 413 miliarde de dolari.