China va reduce taxele de import cu peste 50%, în medie, pentru bunurile de consum, urmărind astfel să stimuleze cheltuielile de consum şi creşterea economiei.
Autorităţile au luat această decizie în condiţiile în care taxele ridicate ale bunurilor importate i-au determinat pe unii consumatori chinezi să cumpere din străinătate sau prin agenţii. China vrea să stimuleze cheltuielile de consum după ce ţara a înregistrat, în primul trimestru din acest an, cel mai lent ritm de creştere din 2009.
PIB-ul Chinei a crescut cu 7% în primele trei luni din acest an, după ce, pe întreg anul trecut, economia ţării a înregistrat o expaniune de 7,4%.
"Reducerea taxelor este o măsură importantă pentru crearea unei creşteri stabile şi pentru accelerarea reformelor structurale", a informat Ministerul de Finanţe de la Beijing.
De la 1 iunie, taxele pentru îmbrăcămintea "de tip occidental" vor fi reduse la 7-10%, de la 14-23%, iar pentru încălţămintea sport, vor fi înjumătăţite, la 12%. La produsele de îngrijire a pielii, tarifele de import vor scădea de la 5% la 2%.
Consumatorii din China plătesc cu 20% mai mult pentru bunurile de lux faţă de cei din Europa, potrivit analiştilor.
• Investitorii privaţi, invitaţi să participe la proiecte de peste 317 miliarde dolari
Agenţia de stat pentru planificare din China a invitat, ieri, investitorii privaţi să participe la finanţarea, construcţia şi operarea a peste 1.000 de proiecte, în domenii precum transporturi, conservarea apei şi servicii publice, în valoare totală de 1.970 miliarde de yuani (317,75 miliarde de dolari).
Comisia pentru Dezvoltare Naţională şi Reformă a menţionat că proiectele vor fi realizate sub forma unor parteneriate public-private, dar nu a precizat dacă printre investitorii privaţi se vor afla şi companii străine.
Lista de proiecte se referă la 29 de regiuni, inclusiv capitala Beijing.
Printre proiecte se numără unul în valoare de 51,9 miliarde de yuani (8,4 miliarde dolari) pentru construcţia a două linii de metrou în oraşul Hangzhou din estul Chinei şi un altul de 6,4 miliarde de yuani (un miliard de dolari) pentru construcţia unui spital în Urumqi, capitala regiunii Xinjiang.
Autorităţile de la Beijing încearcă să ţină sub control datoriile autorităţilor locale, estimate la circa 3.000 de miliarde de dolari, dar au apărut semne că măsurile au un efect negativ asupra proiectelor existente.