CHINA ŞI-A DEVALORIZAT MONEDA Yuanul a atins minimul ultimilor 4 ani

ALINA VASILESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 august 2015

Yuanul a atins minimul ultimilor 4 ani

Bursele chineze au închis în scădere cu până la 1,54%

Actualizare 14:37

Moneda naţională a Chinei continuă să se deprecieze faţă de dolar, atingând astăzi minimul ultimilor patru ani, iar surse au declarat pentru Reuters că vocile din cercurile guvernamentale care ajută exportatorii în dificultate pun presiune pe banca centrală să lase moneda să se deprecieze în continuare, potrivit Reuters.

Yuanul a căzut la 6,451 dolari, cel mai slab nivel din august 2011, după ce banca centrală a Chinei a setat un curs de referinţă de 6,3306 dolari, chiar mai slab decât devalorizarea de ieri.

Cursul yuan/dolar a evoluat mai slab în tranzacţiile internaţionale, ajungând la valoarea de 6,59 dolari.

Banca centrală, care a descris devalorizarea ca un pas unic de a face cursul CNY=CFXS al monezii chineze să fie mai receptiv la piaţă, a căutat să asigure pieţele financiare astăzi că nu se angajează la o depreciere constantă.

Indicii bursieri Shanghai Stock Exchange Composite Index şi Shenzhen Stock Exchange Composite Index au închis şedinţa de tranzacţionare de azi în scădere, cu 1,06%, respectiv 1,54%.

(A.C.)

--------------

Banca centrală a Chinei (PBOC) a devalorizat, ieri, moneda naţională - yuanul -, până la cel mai redus curs faţă de dolar din ultimii trei ani, după ce economia ţării, a doua la nivel mondial, a înregistrat evoluţii dezamăgitoare.

Duminică, Beijing-ul a anunţat un declin semnificativ al exporturilor pentru luna iulie şi o scădere a preţurilor producţiei industriale până aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani. Luna trecută, exporturile şi preţurile producţiei industriale au înregistrat un declin de 8,3%, respectiv 5,4%, comparativ cu iulie 2014.

În aceste condiţii, autorităţile din China au decis o depreciere "excepţională", de 1,9%, a monedei, astfel încât cursul de schimb să devină mai orientat spre piaţă.

Rata de schimb a yuanului a fost stabilită la 6,2298 pentru un dolar, faţă de 6,1162 unităţi în ziua precedentă.

Decizia PBOC vine după ce, recent, miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G7 (grupul celor mai industrializate state din lume) au anunţat că sunt de acord ca yuanul chinezesc să devină monedă de rezervă la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Oficialii chinezi au cerut includerea yuanului în coşul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de FMI în tranzacţiile internaţionale. În prezent, coşul FMI include dolarul, euro, lira sterlină şi yenul, însă componenţa sa este revizuită odată la cinci ani.

În luna mai, reprezentanţii FMI declarau că yuanul "nu mai este subevaluat" şi are şanse să devină monedă de rezervă la FMI. Subevaluarea a fost o problemă în trecut, dar nu mai este cazul, conform FMI.

"Aprecierea efectivă din ultimul an a adus cursul de schimb la un nivel care nu mai este subevaluat. Credem că statul chinez ar trebui să aibă ca obiectiv o flexibilizare efectivă a cursului de schimb al yuanului în următorii 2-3 ani", a declarat şeful misiunii FMI în China, Markus Rodlauer.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dolarul a vazut "morcovul" (cu tot cu frunze) de aur "la intrare"!

    1. stai sa vezi qe 4 sau 5 cine mai stie nici macar FED ....fara numar tata!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb