Chinezii, interesaţi de Erste Bank

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 septembrie 2013

Chinezii, interesaţi de Erste Bank

O mare bancă din China se află în negocieri de colaborare sau posibilă preluare cu Erste Bank Austria, ne-au declarat surse apropiate situaţiei. Unii susţin că discuţiile ar viza realizarea unui parteneriat al Erste Group cu una dintre cele mai mari bănci chineze, în vederea facilitării operaţiunilor acesteia în Europa Centrală şi de Est (ECE). Instituţia financiară chineză ar urma să deruleze tranzacţii în regiune prin intermediul Erste, care i-ar servi drept un liant.

Pe de altă parte, în piaţă au circulat şi informaţii potrivit cărora banca chineză ar dori să preia Erste Group Bank, variantă pe care sursele noastre o exclud, precizând că banca are un nucleu de acţionari interesaţi de evoluţia sa pe termen lung şi care nu iau în calcul un eventual exit.

Colaborarea este determinată de interesul în creştere al Chinei pentru ECE şi de reţeaua pe care banca austriacă o deţine în regiune, au adăugat acestea. Erste este prezentă în şase ţări din Europa Centrală şi de Est (Cehia, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia şi România), pe lângă ţara sa de origine. De asemenea, banca operează şi în Comunitatea Statelor Independente, mai exact în Republica Moldova, prin intermediul BCR Chişinău, subsidiară a BCR.

Cel mai mare acţionar al instituţiei de credit este Fundaţia Erste, care deţine 15,1% din capitalul social în mod direct şi 8,5% indirect. Banca spaniolă Caixa Bank controlează 9,1% din capital, iar fundaţia Austria Versicherungsverein 4,1%. Angajaţii Erste deţin 2,3% din acţiuni, investitorii de retail 6,7% iar investitorii instituţionali 54,3%, potrivit datelor furnizate de bancă la finele lunii iulie.

În urma parteneriatului cu Erste, banca chineză va putea să realizeze conversie valutară din yuani în monedele din regiune şi invers, fără să mai apeleze la intermedierea dolarului sau a euro, ne-au explicat analiştii contactaţi de ziarul "BURSA".

China doreşte să transforme yuanul într-o monedă de circulaţie internaţională, în acest sens încheind linii de swap valutar în valoare de aproape două trilioane de yuani cu 20 de ţări şi regiuni, între care Marea Britanie, Singapore, Hong Kong, Thailanda, Noua Zeelandă, Argentina şi Malaezia, lansând tranzacţionarea directă între moneda sa şi cea japoneză, yenul, şi permiţând Singapore să ofere servicii de clearing (compensare) în yuani. Swap-ul valutar reprezintă o înţelegere între două părţi prin care una din părţi face plăţi într-o anumită valută, iar cealaltă parte face plăţi într-o valută diferită la date viitoare convenite până la scadenţa aranjamentului.

Cea mai mare bancă chineză, atât după valoarea activelor, capitalizare şi valoarea capitalului de rang 1 (format din capitalul social, rezervele legale şi profitul nerepartizat), este Industrial and Construction Bank of China (ICBC), care ocupă şi prima poziţie la nivel mondial. Pe locul al doilea se află China Construction Bank Corporation, în timp ce următoarele poziţii sunt deţinute, într-o ordine care suferă modificări în funcţie de indicatorul analizat, Bank of China şi Agricultural Bank of China.

În ultimii ani, China şi-a intensificat relaţiile cu ţările Europei Centrale şi de Est, relaţii care s-au "răcit" substanţial după căderea comunismului în regiune, autorităţile de la Beijing văzând în ECE o posibilă poartă de intrare în Uniunea Europeană (UE).

Autorităţile din ţara noastră încearcă de câţiva ani să atragă investiţii chineze de amploare, singurul proiect aflată într-o fază avansată fiind cel al centralei termoelectrice de la Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, evaluat la un miliard de euro. Memorandumul dintre China Huadian Engineering şi statul român a fost semnat la finalul anului trecut, iar lucrările ar urma să înceapă cel târziu anul viitor, potrivit ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine.

Alte proiecte faţă de care ar exista interes din partea chinezilor sunt cel al construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, evaluat la 6,5 miliarde euro, şi al hidrocentralei de la Tarniţa, de aproximativ un miliard euro.

Dan Şova a efectuat o vizită în China la începutul acestei luni, cu ocazia căreia a avut întâlniri cu conducerea Ministerului Comerţului din Republica Populară Chineză, cu lideri ai unor mari companii chineze printre care Sinohydro, China Railway 18 Bureau, China Road and Bridge, China Communications Construction Company (CCCC), China Dalian Holding Co., China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC), Huawei Corporation, dar şi cu reprezentanţi ai instituţiilor financiare precum China Investment Corporation, China Exim Bank şi China Development Bank. Aceasta din urmă a solicitat ţării noastre să realizeze, până în noiembrie, prezentări detaliate şi estimări financiare ale proiectelor de investiţii prioritare, în vederea analizării lor în scopul demarării viitoarelor proceduri de finanţare, potrivit oficialilor Departamentului pentru Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS).

Erste Group a înregistrat, în primul semestru din acest an, un profit net de 301,2 milioane euro, faţă de 453,6 milioane euro, în primul semestru al anului trecut, pe fondul reducerii cu 6,1% a profitului operaţional, de la 1,75 miliarde euro, în prima jumătate a lui 2012, la 1,64 miliarde euro, în perioada corespunzătoare a acestui an.

Erste a rambursat integral în această vară capitalul participativ de 1,76 miliarde euro, din care 1,22 miliarde euro primit de la autorităţile austriece şi 540 milioane euro de la investitori privaţi. În vederea rambursării, banca a realizat o majorare de capital în valoare de 660,6 milioane euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dragii mei,

    alaturat un cut&paste mama omida in varianta barbarului teuton(micsorarea capitalului social varianta IFRS Petrom-true, esuarea traseului Nabucco-true...)asa cum graia letopisetul despre spionul rus in biblioteca din Alexandria :-) ---------" (mesaj trimis de Virgil Bestea, in data de 29.10.2012, ora 16:35) 

     

    si demult vream sa-ti prezint interviul imaginar pe care l-am dat in urma cu aproape un an si jumatate insa pentru care nu am gasit o publicatie dornica de a-l publica. Cunoscand afinitatea ta pentru inaltele mele ganduri adanci iti prezint spre aprobare pentru a vedea daca pot macar sa sterg pantofii domnului Make cu aceasta contributie. "Buna dimineata Bucuresti, 

     

    reporterul nostru pentru stiri mondene ca urmare a faptului citirii unui articol in revista Euro am Sonntag si-a propus sa faca o excursie la Viena. Ajungand acolo citeste pe un mare placat: Lume ,lume veniti sa vedeti prima emisiuni live din cadrul unei serii care va intari prietenia austro-chineza. Data 23.02.2011. Reporterul nostru total bulversat de stire nu mai intelege nimic. Desi vroia sa ia un interviu directorului firmei Erste pentr a-l intreba de ce Romania este catalogata drept tara cu probleme in cadrul holdingului pe care il conduce isi franeaza curiozitatea si pleaca spre studioul de unde se va face transmisia epocala. Ajuns acolo este confundat de catre realizatori cu unul din moderatori si este bagat in sala. Deodata se trezeste in fata a numerosi privitori care il aplauda frenetic. Desi intai panicat isi aminteste de zicala din filmul cu Tom Hanks potrivit careia viata este ca o cutie plina cu praline. Nu stii niciodata ce surprize poti avea. Stapan pe sine intra dezinvolta in discutie. 

    Reporter Chinez- RC Nihao ne bucuram sa transmitem din frumoasa dumneavoastra tara. 

    Reporter Papagalul RP Ma bucur ca stiti atatea despre noi , desi va aflati la distanta. 

    RC - Suntem entuziasmati de rezultatele dumneavoastra financiare. Doua firme se disting detasat si in domenii de interes pentru noi: Energie si Finante 

    RP - Si eu care credeam ca suntem cei mai prosti, conform ratingului international. 

    RC- Nu , cum sa fie asa cand aveti profit de un miliard de Euro pe fiecare firma. 

    RP- Ei, exagerati, nu facem noi chiar totul. Dar in mare parte chiar ca-mi dati de gandit. 

    RC- Ce doriti sa-i transmiteti domnului Rutenstorfer, asa in cateva cuvinte: 

    RP- OMV PETROM LA PC. 

    RC- Extraordinar, mai bine nici colegii sai nu l-ar putea descrie. 

    RP- Doar il cunoastem, este de-al nostru, ne invatam intai cu greul si apoi ne obisnuim . In principiu aerul este scump daca privim valoarea investitiilor insa macar este poluat. 

    RC- HI, hi, am inteles vreti sa spuneti ca aceleasi conditii pe care le avem le gasim si in Europa. 

    RP- Eu nu stiu sa spun daca interpratati corect, insa la noi in tara asa vorbesc toti. 

    RC- Bun acum sa vorbim despre finante. Ce parere aveti de domnul Treichl. Numai un singur cuvant, este Mr. Understatement nu i-ar place cu siguranta prea multe laude. 

    RP- ERSTE 

    RC- Absolut fantastic , sunteti un geniu. Puteti sa ne spuneti ce pregatire aveti. 

    RP- Nimic deosebit. Tin contabilitatea la o firma mica. 

    RC- La valoarea dumneavoastra? Cum asa se poate. Ati putea conduce cel putin un fond de 3.7 Miliarde Euro. 

    RP. Nu pot sa va aprob. 

    RC- Cum asa. Exista intr-o tara dincolo de paduri un mare administrator care este foarte laudat insa nu prea produce rezultate. 

    RP- Este normal. Cand a fost mic parintii lui nu i-au cumparat masinute de plastic sa se joace si acum la maturitate in loc sa verifice bilanturile a inceput sa numere masinile sport si limuzinele de lux din Bucuresti. 

    RC- Da se pare ca aveti dreptate. Conform unui mare filozof european se pare ca multe aspecte ulterioare de comportament isi au originea in copilarie. Freud , va este cunoscut numele acesta banuiesc? 

    RP- Bineinteles insa eu prefer sa le spun pe nume prietenilor mei. Chestie sentimentala. 

    RC-Revenind la firma, de ce asa mica. 

    RP- Pentru ca eu sunt un tip rabdator. Am vazut la televizor ca vine criza si am urmat exemplul lui Chuck Norris. 

    RC- Cum asa. Nu vad legatura. 

    RP- Simplu , baiatul meu mi-a spus ca Chuchk Norris nu doarme , ci doar asteapta. O idee pe care intai n-am inteles-o , dar cu timpul mi-a picat fisa. 

    RC- Am inteles principiul. Insa practic cum ati facut, daca nu este secret bineninteles. 

    RP- Nu este, de ce sa fie. Am cumparat o firma mare si apoi am asteptat sa se faca mica. 

    RP- Chiar ca ma faceti sa nu va mai inteleg. 

    RC- Este foarte normal. Cand eram mic in loc sa ma joc cu galetusa si alte jucarii in nisip mi-a placut sa vorbesc. Si daca nimeni nu ma baga in seama am pornit prin sat sa gasesc pe cineva care sa ma asculte. Intr-un tarziu am ajuns la o cladire unde era o pancarta pe care scria CAP. Si acolor zbarnaia ceva. Curios am intrat inauntru si am aflat ca era un telefon. Si am ridicat receptorul. La cealalata terminatie a firului a izbucnit o vece furioasa care intreba de ce nu este nimeni acolo. Atunci m-am simtit foarte suparat ca eu pot fi comparat cu nimeni. Si i-am spus ca de acum inainte sa nu-si mai faca grija ca eu voi raspunde la toate solicitarile pe care le va adresa. Si uite asa an de an pana sa merg la scoala am vorbit la telefon. In clasa intai deja puteam sa vorbesc despre tot ceeea ce este nevoie ca un mic scolar sa-si poata bea lapticul dimineata. Colegii erau asa de entuziasmati ca-mi dadeau ba un sandwich, ba un cico si uite asa facusem acasa in debara un depozit de alimente. Problema era insa ca nu m-ai aveam chef sa mananc aceleasi produse si sincer sa fiu nici nu mai reuseam sa le tin numarul. Dupa ce am dat o parte din ele cadou cineva mi-a propus pentru 10 cicolati sa-mi dea o trotineta. Atunci m-am lansat in afaceri. Pentru ca trotineta nu puteam sa o aduc acasa deoarece nu aveam voie pe strada am facut o hartie cu un chiosc din colt unde imi parcam trotineta, iar pentru timpul in care era inchiriata de alti copii primeam din partea proprietarului revista Arici Pogonici. Dupa ce iarasi am umplut camara cu aceasta revista , m-am gandit ca cel mai bine ar fi sa o dau la schimb cu revista cutezatorii. Insa deoarece pustanii cei mari nu erau interesati de revista a trebuit sa-l rog pe unchiul meu sa-mi dea imprumut un litru de tuica pe care i l-am dat unui tatic care tocmai vrea sa-i faca un cadou juniorului sau. Si in loc sa cumpere numai un Arici Pogonici i-am dat toata colectia cu rugamintea ca atunci cand vrea sa bea cate ceva si are nevoie de litrul pe care l-a imprumutat sa vina la mine si sa-i dau cate un paharel. Cu aceasta palinca i-am facut o placere baiatului care mi-a dat colectia lui de Cutezatorii. Stiu ca aici nu m-am prea gandit la ceea ce am facut din punct de vedere moral. Insa baiatul a fost luat in seama de fata de care ii placea pentru ca era cool. Daca aici am remuscari , pot spune ca din aceasta tranzactie sotia domnului de la care am imprumutat taria mi-a multumit, caci au avut ulterior o relatie armonioasa si fara certuri. 

    RC- Fascinant. Si nu ati absolvit nici o institutie de invatamant superior, ceva economic in genul Harvard, Princetown sau specializari MBA. 

    RP- Nu am considerat suficient de atragatoare aceste nume. Insa un nume mi-a placut nespus de mult si de aceea mai tarziu am cumparat aceasta firma. 

    RC- Ne puteti divulga numele ei. 

    RP- Sigur se numeste Rebell si produce calculatoare. 

    RC- Aha , deci ati considerat de viitor ramura IT. 

    RP- Nicidecum, calculatorul l-am cumparat pentru ca nu mai puteam sa tin socoteala produselor din depozit. Iar pe vremea respectiva Oracle inca nu gasise sistemul de baze de date, iar eu aveam nevoie urgent pentru ca desi imi placea sa socotesc am fost si am ramas un lenes. 

    RC- Stimati telespectori iata o poveste de succes. De la coada vacii in metropolele europene. Ce povete aveti pentru actualii conducatori de firme multinationale. 

    RP- Sa nu uite ca traiesc intr-o lume reala si nu virtuala. Cel mult sistemele de calcul le pot virtualiza , iar mergend la extrem facand cloud computing. 

    RC- Uau , chiar sunteti priceput. 

    RP- Nicidecum , iau numai ce imi place din reclamele de televiziune sau din filme care ma reprezinta. 

    RC- Dar de ce le dati acest sfat. 

    RP- Pentru ca asa cum v-am spus imi place sa ma uit la televizor. 

    RC- Puteti fii mai explicit. 

    RP- Clar . Ati vazut filmul Joe Black. Cu smecherul de Brad Pitt si maestrul cu mielusii? 

    RC- Sigur . Cine nu l-a vazut. 

    RP- Acolo exista o zicala cool. De moarte si de impozit n-ai cum sa te feresti! 

    RC- Da , foarte adanca zicala. 

    RP- La fel de adanca , ca si aceea din tara lui Dracula conform careia Popa nu toaca de doua ori pentru o baba surda. 

    RC- Tradus, daca doriti, noi nu putem gasi talcul in limba chineza. 

    RP- Simplu. Cand iti spun ca cifrele nu se pot traduce diferit cred ca ma intelegi. 

    RC- Nu chiar. 

    RP- E chiar foarte simplu. Exista asa numitul capital social care in RAS are 5,6 , iar in IFRS 18 si un pic. 

    RC- Ce sunt aceste initiale. 

    RP- Habar n-am. Eu ma ghidez intotdeauna dupa bun simt. Si daca le scad ar da 13 si o idee. 

    RC- De ce scadere si nu inmultire sau impartire. 

    RP- Pentru ca mai mult nu am nevoie sa cunosc. Iar pentru adunare am alti prieteni care se ocupa. 

    RC- Aha . Si ce unitati de masura folositi. 

    RP- Avem asa din domeniul universului. Le numim Miriarde. 

    RC- Suna ca si cum ar fi Miliarde. 

    RP- Vedeti, va ganditi numai la bani. Mai bine ati vedea mai multe filme si nu ati sta aici pentru cativa fizicieni americani sa va pierdeti vremea cu o persoana plictisitoare ca mine. 

    RC- La ce film va ganditi. 

    RP- Wall Street 2. E asa cool replica : It's not about the money , it's about the game. 

    RC- Da cred ca ne-am edificat asupra acestor teme. Acum insa pentru a nu lasa telespectatorii cu prea multe intrebari in urma interviului dumneavoastra, sa spunem inedit,.de ce ati ales acele cuvinte pentru cei doi mari oameni de afaceri. 

    RP- V-am spus nu am scoli inalte, doar scoala vietii completata in anii fragezi cu experienta inegalabila a CAP-ului. 

    RC- Atunci dati un prognostic pentru evolutia actiunilor. 

    RP- As cumpara fondul Proprietatea, Petrom si as vinde Transgaz, ERSTE si OMV 

    RC- Cum asa. Este exact parerea inversa a specialistilor. 

    RP. Da stiu. Un prieten bun m-a poreclit Neterminatu. Caci intotdeauna aveam ceva de spus si nu reuseam sa-mi duc ideea la capat. 

    RC- Aici aveti posibilitatea. 

    RP- Simplu. Fondul Proprietatea devine sponsor al unei echipe de formula 1, Petrom primeste de la OMV divizia Upstream pentru prejudiciile aduse imaginii din cauza evenimentelor di Libia si a faptului ca au niste contabili care nu stiu sa distinga intre lumea reala si cea virtuala, iar Transgaz pentru ca proiectul acela din opera unui maestru cu nume de culoare nu iese in carti. 

    RC- Bun si celelalte firme? 

    RP- Asa cum v-am spus ma uit la directorii lor si nu imi vine decat atat in cap: OMV PETROM LA PC si ERSTE 

    RC- Pentru ca nu mai avem timp de emisie, dati-ne va rog interpretarea dumneavoastra legata de aceste acronime. 

    RP- Sa stiti ca pe Acropole nu am ajuns , iar rima nu gasesc sa aiba. 

    RC- Vreau sa spun aceste prescurtari, ma scuzati ca va bombardez cu cuvinte care poate nu sunt in limbajul dumneavoatra zilnic. 

    RP- Aveti dreptate. E prea complicat pentru mine. Am citit insa un ziar turcesc si acolo era un titlu care mi-a placut . Chiar rima. Mobius Necrophilius. Ceva cu nevertebrate. Revenind la intrebarea dumneavoastra , as vrea sa nu va mai retin, caci trebuie sa plec sa merg sa-mi culc gasculita , caci fara mine nu vrea sa doarma pana nu ii spun o povestioara.

    Asadar primele 3 agronime inseamna. Or Mai Vedea Petrom LA Pastele Cailor iar cea dea doua m-am gandit asa pentru domnul Treichl , sau cu traista cum imi place mie sa-l alint ca tot timpul o vad plina: E Recomandabil SA Tiparesti Exit. Dar nu va luati dupa mine. Sunt un simplu taran. Amu treba sa fug repejor la flijar ca am da dat un pic cu matura prin batatura. Auf vidersen."  

    1. tu esti bolnav rau,baiete

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb