Compania China Nuclear Power Corporation s-a calificat în procesul de selecţie a investitorilor pentru construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 ale centralei din Cernavodă, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica. Compania chineză a fost singurul ofertant.
Doamna Lulache a subliniat: "Ieri a fost o etapă intermediară în acest proces de selecţie, care avea ca scop de a ne asigura că partenerul pe care îl vrem chiar înţelege acest business şi are capacitatea să îl deruleze. Una dintre cerinţe a fost demonstrarea capacităţii tehnice în exploatarea unei centrale nucleare. Cerinţa putea fi îndeplinită minimal dacă investitorii au în exploatare cel puţin patru reactoare nucleare. O altă cerinţă era demonstrarea capacităţii financiare".
China Nuclear Power Corporation va fi acţionar majoritar în compania de proiect care va derula investiţia de 6,5 miliarde de euro. Daniela Lulache a adăugat că, până în 24 septembrie, este aşteptată depunerea documentaţiei de către compania chineză, care, dacă va satisface cerinţele Nuclearelectrica şi ale Guvernului, se va materializa prin semnarea unei scrisori de intenţie, iar abia apoi vor fi discutaţi termenii reali ai asocierii.
Potrivit Mediafax, dacă Nuclearelectrica şi Guvernul vor semna acordul cu China General Nuclear Power Corporation, vor fi necesare probabil realizarea unei analize privind ajutorul de stat şi notificarea Comisiei Europene, a menţionat directorul Nuclearelectrica.
"Notificarea Comisiei Europene trebuie făcută de stat în momentul în care implementează această schemă. Schema garantează un nivel al veniturilor, dar asta nu înseamnă că proiectul devine deja finanţabil", a arătat doamna Lulache.
Compania chineză va avea cel puţin 51% din compania de proiect, iar Nuclearelectrica va participa cu activele existente. Actele pentru înfiinţarea companiei de proiect ar urma să fie semnate până la finele anului.
"Investitorul chinez trebuie să vină cu 51% din 30% din valoarea proiectului, aşa cum va fi definită. Asta este o ipoteză de lucru, iar restul de 70% - din surse atrase. (...) O condiţie pe care am pus-o este termenul de 75 de luni pentru realizarea proiectului", a mai spus şeful Nuclearelectrica.
Compania va participa la capitalul companiei de proiect şi cu investiţia de 141 milioane de lei făcută în Energonuclear, societate înfiinţată în 2009 pentru derularea investiţiei de la Cernavodă cu foştii acţionari.
China General Nuclear Power Corporation a fost înfiinţată în 1994 şi este cel mai mare producător chinez de energie nucleară, având în operare 11 reactoare nucleare cu o capacitate instalată de 11.620 MW. Comparativ, capacitatea totală de producţie a energiei a României este de circa 20.000 MW.