"Chiquita" şi "Fyffes", bănuite de practici tip cartel

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iunie 2005

"Chiquita Brands International" SUA, cel mai mare producător mondial de banane, şi distribuitorul european de fructe "Fyffes" au fost supuşi unui control din partea autorităţilor europene antitrust, ca parte a unei anchete declanşate pe fondul suspiciunilor privind realizarea, de către aceştia, de afaceri de tip cartel. Este vorba despre anumite înţelegeri între aceste firme, care au ca efect fixarea preţurilor.

Reprezentanţa "Chiquita" din localitatea belgiană Antwerp a fost vizitată de autorităţile antitrust la data de 2 iunie, declară Michael Mitchell, purtător de cuvînt al companiei americane, care nu a oferit, însă, detalii privind acţiunea. Comisia Europeană a efectuat mai multe raiduri la producătorii şi distribuitorii de banane şi ananas din Germania, Belgia, Marea Britanie şi Irlanda. "Nu este plăcut să vezi cum un număr de producători şi distribuitori de fructe controlează piaţa europeană", spune Liam Igoe, analist la "Goodbody Stockbrokers" din Dublin, care aminteşte că piaţa europeană de profil este reglementată.

În consecinţă, pentru încălcarea regulilor antitrust, UE poate amenda companiile cu pînă la 10% din cifra de afaceri anuală. În general, însă, aceste penalizări se stabilesc la 2-3% din vînzări.

Luna trecută "Chiquita" anunţa că vînzările sale în Europa au crescut cu 24%, la 520 milioane de dolari. Comerţul mondial cu banane este dominat de cinci companii: "Dole Food Company", "Chiquita", "Fresh Del Monte Produce", "Noboa" şi "Fyffes", aceasta din urmă livrînd peste trei sferturi din necesarul mondial de banane.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb