ZIARUL BURSA

06 iunie 2005
Ediţia din 19.10.2024

Investitorii maghiari sînt interesaţi de piaţa românească

F.A.Companii / 6 iunie 2005

Schimburile comerciale româno - maghiare s-au cifrat, în primele două luni ale anului, la 342 milioane dolari, în creştere cu aproape 100 milioane dolari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, investitorii maghiari arătîndu-se tot mai interesaţi de piaţa românească. În acest sens, o delegaţia de investitori (Nokia, Borsodchem, AAm Rt, Shelton, Corvinus) şi demnitari din Ungaria au fost prezenţi recent în România, pentru discuţii cu partea română.

"Comerţul exterior a izbucnit practic în primele două luni ale anului 2005, iar investitorii maghiari sunt din ce în ce mai interesaţi de piaţa românească", a declarat vineri, secretarul de stat din Ministerul de resort din Ungaria, Szanyi Tibor, citat de Rompres.

Acesta a fost de părere că România are nevoie de investiţii în infrastructură (conectarea cu Ungaria prin autostrada Debrecen), în fortificarea legăturilor tehnologice şi în IT, industria chimică şi reţeaua de apă- canalizare fiind cîteva dintre domeniile de care s-au arătat interesaţi investitorii maghiari pentru următorul interval de timp.

Exportul României spre Ungaria a fost de 107,3 milioane euro, în timp ce importul s-a ridicat la 235,13 milioane euro, acesta din urmă fiind aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La 31 martie 2005, erau în România 5.188 societăţi cu capital maghiar, cu un capital total investit de 350,11 milioane dolari, în luna martie realizîndu-se şi majorări de capital la 28 societăţi.

Schimburile comerciale au fost la sfîrşitul anului 2004 de 2,3 miliarde euro. Cele mai importante produse ungare importate de România sunt materiale plastice, maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat şi reprodus sunetul şi imagini, cazane, turbine, motoare, aparate şi dispozitive mecanice, combustibili şi uleiuri minerale, produse din fontă, fier şi oţel, hîrtie şi carton, articole din pastă de celuloză, deşeuri ale industriei alimentare, cereale, produse de morărit etc.

Ungaria a importat din România maşini, aparate şi echipamente electrică, articole de îmbrăcăminte şi accesorii, maşini şi dispozitive mecanic, hîrtie şi carton, mobilă, combustibili, încălţăminte, fier şi oţel şi produse din fontă , fier sau oţel. În 2004, au fost realizate investiţii importante, precum cumpărarea de către OTP a băncii RoBank şi de MOL a reţelei de carburanţi Shell. Principalele firme maghiare prezente în România sunt Mol, RoBank, Cesarom, Gedeon Richter, Profi Rom Food SRL, Salina Invest, Lotus Market, Unical Prodimpex, Isoplus România etc.

Un nou program de 245 de miliarde de lei pentru sprijinul IMM-urilor

C.I.Companii / 6 iunie 2005 /

Agenţia Naţională pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie a aprobat, prin Ordinul nr 79/2005, semnat de preşedintele Eugen Ovidiu Chirovici, modalitatea de derulare a Programului pentru sprijinirea dezvoltării IMM-urilor, în valoare totală de 245 de miliarde de lei, pentru 2005, se arată într-un comunicat de presă.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

HP şi-a majorat cota de piaţă

Alina VasiescuInternaţional / 6 iunie 2005

Compania americană "Hewlett-Packard" (HP) i-a devansat în primele trei luni din 2005, pentru al 12-lea trimestru consecutiv, pe toţi ceilalţi furnizori de pe segmentul IT, prin creşterea cotei de piaţă asociată numărului de servere...

OMO se relansează sub un concept provocator

C.I.Companii / 6 iunie 2005

OMO, detergent produs şi comercializat de Unilever în toată lumea, lansează în România campania care revoluţionează comunicarea pe piaţa detergenţilor şi mentalitatea consumatorilor - "Murdărirea este bună".

Uniunea Europeană cere majorarea producţiei OPEC

Alina VasiescuInternaţional / 6 iunie 2005

Uniunea Europeană va solicita Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), în cadrul unei reuniuni ce are loc în această săptămînă, să-şi majoreze producţia, astfel încît o nouă creştere a preţurilor la ţiţei să nu dăuneze economiei regiunii.

"Bechtel" a suspendat lucrările

Luiza UngureanuCompanii / 6 iunie 2005 /

Activităţile de construcţie pentru Autostrada Transilvania trebuie reduse, ca o măsură temporară, din cauza plăţilor insuficiente de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România CNADNR).

Ion Iliescu intenţionează să plece din partid

Carola IonescuPolitică / 6 iunie 2005

Senatorul Ion Iliescu a declarat, la sfîrşitul săptămînii trecute, că nu mai doreşte nici o funcţie în cadrul Partidului Social Democrat (PSD) şi, de aceea, îşi va da demisia din funcţia de lider al grupului social-democrat din Senat.

Adrian Năstase îi ameninţă pe jurnalişti cu procese

George BănciuleaPolitică / 6 iunie 2005

Supărat pe faptul că se fac speculaţii referitor la modul în care au decurs lucrurile la Congresul Partidului Social Democrat (PSD) şi la implicarea sa în ceea ce Ion Iliescu a numit "jocuri de culise", Adrian Năstase a declarat, ieri, în...

"Nike" VS "Mike"

Ciprian FabianCompanii / 6 iunie 2005

"Elmec România", societate care deţine exclusivitate pentru comercializarea produselor Nike pe întreg teritoriul ţării, s-a constituit parte civilă în primul proces intentat în judeţul Satu Mare comercianţilor care scot pe piaţă produse...

Întoarcerea la origini

Cristian PîrvulescuEditorial / 6 iunie 2005

Cristian Pîrvulescu

Succesor al liniei ultra-naţionaliste a fostului partid comunist, PRM este condamnat la marginalitate politică şi ambiguitate doctrinară.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo