Uniunea Europeană cere majorarea producţiei OPEC

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iunie 2005

Marile companii petroliere din Europa ar putea investi în ţările membre ale cartelului

Uniunea Europeană va solicita Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), în cadrul unei reuniuni ce are loc în această săptămînă, să-şi majoreze producţia, astfel încît o nouă creştere a preţurilor la ţiţei să nu dăuneze economiei regiunii. În acelaşi timp, oficialii UE spun că vor încerca să ajute companiile energetice europene mari, precum BP Plc Marea Britanie, să-şi extindă investiţiile în ţările producătoare de petrol, membre ale cartelului. Menţionăm că, la data de 9 iunie, va avea loc, la Bruxelles, reuniunea OPEC-UE.

"Este important ca OPEC să fie pregătită pentru majorarea livrărilor către piaţă, respectiv pentru lărgirea capacităţii sale de producţie", a declarat Andris Piebalgs, comisarul european pentru energie, adăugînd: "Acesta este unul din mesajele pe care le vom transmite".

Europa urmăreşte să-şi consolideze legăturile cu furnizorii externi de ţiţei, mai ales în condiţiile în care preţurile foarte mari de pe piaţa de profil i-au determinat pe specialişti să-şi modifice în sens negativ previziunile pentru economia regiunii. Investiţiile companiilor din Occident ar putea ajuta ţările membre ale OPEC să furnizeze mai mult ţiţei la nivel mondial. Importurile de ţiţei ale europenilor acoperă aproape patru cincimi din consumul regiunii.

Producţia de petrol a OPEC a scăzut, în luna mai, pentru prima oară din ianuarie pînă la momentul respectiv, spun specialiştii. Astfel, producţia medie zilnică s-a diminuat, în mai, cu 10.000 de barili, la 29,92 milioane de barili, potrivit unui studiu realizat de producătorii de profil şi citat de agenţia Bloomberg. OPEC a atins, în octombrie 2004, recordul maxim de extracţie de după 1979, respectiv 30,54 milioane de barili pe zi.

Întrunirea europenilor cu cele 11 state membre ale OPEC va avea loc cu şase zile înainte ca acest cartel să se reunească la Viena, pentru a-şi stabili noua strategie privind producţia. Luna trecută, ministrul venezuelean al ţiţeiului, Rafael Ramirez, îndemna la reducerea producţiei, în scopul prevenirii "colapsului" pieţei. Pe de altă parte, ministrul saudit de resort, Ali al-Naimi, spunea că OPEC nu are nici un plan care să prevadă reducerea producţiei.

"Majoritatea ţărilor OPEC cu ai căror reprezentanţi am vorbit, sînt foarte rezonabile în ceea ce priveşte acest aspect. Nimeni nu a adus în discuţie posibilitatea micşorării producţiei", declară Andris Piebalgs. În opinia sa, o astfel de măsură ar fi "împotriva logicii dezvolotării pieţei".

În luna aprilie, cînd cotaţiile petroliere au atins nivelul maxim al tuturor timpurilor (58,28 dolari/baril la New York), Comisia Europeană şi-a redus estimările privind creşterea economică din regiunea euro. Astfel, în luna aprilie, Comisia anticipa o creştere de 1,6% pentru zona euro, faţă de 2%, cît preconiza anterior. Totodată, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi-a modificat în scădere, în luna mai, previziunile pentru regiunea euro. OECD prevede o creştere de 1,2% pentru această zonă, comparativ cu 1,9% - cît anticipa anterior. Modificările OECD s-au bazat pe scăderea consumului, generată, în parte, de creşterea preţului petrolului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb