Dolarul american: vulturul care a început să zboare

Dan Valcu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iunie 2005

Pentru moment lăsăm la o parte aspectele fundamentale şi ne concentrăm numai pe elemente tehnice ale dolarului american; în cazul nostru evoluţia lui faţă de leu.

Graficul alăturat prezintă în primul subgrafic evoluţia cursului dolar/leu împreună cu mediile de 50 şi 200 de zile, MM50 şi MM200, benzile Bollinger care "îmbrăţişează" cursul, şi un alt indicator, SAR (punctat) utilizat ca indicator de trend. Subgraficul 2 prezintă trend-ul indicat de lumînările japoneze modificate, iar ultimul subgrafic prezintă o medie a indicatorului care cuantifică lumînările japoneze modificate de mai sus. Fără a intra în detalii, se poate spune că există un trend ascendent cînd acest indicator are valori pozitive şi unul descendent cînd valorile lui se află sub zero.

Fără a susţine că puteam "prinde" cu ochiul liber punctul de întoarcere din martie (atenţie! evitaţi această tehnică foarte subiectivă), indicatorul de trend din subgraficul 2 ne putea ajuta să ne pregătim pentru schimbarea de trend din martie (lumînările negre au devenit albe, ceea ce era echivalent cu o schimbare de trend, din negativ în pozitiv).

Evoluţia actuală a dolar/leu se încadrează în modelul unei cupe cu marginea la 29.700 lei. Dolar/leu se află în trend ascendent atît pe termen scurt, cît şi mediu. Pe termen lung el este încă în trend descendent datorită prezenţei cursului sub media de 200 de zile, MM200. Dar MM200 coincide şi cu apropierea de valoarea maximă a anului 2005 ceea ce face ca această valoare să fie o rezistenţă redutabilă în drumul ascendent al dolarului. Nu mă aştept să fie depăşită uşor...

Din evoluţia în subgraficul 1 se vede clar că dolar/leu se deplasează conform modelului "higher highs şi higher lows" (maxime ascendente şi minime ascendente). Acest lucru este o dovadă în plus a caracterului crescător pentru dolar/leu. Pentru a viola acest trend ascendent, ar trebui ca dolar/leu să atingă valori sub 27.600 (minim în aprilie).

Există şi cîteva elemente fundamentale care susţin această imagine a unui dolar puternic: (1) posibilitatea din ce în ce mai discutată ca Banca Europeană ECB să scadă dobînzile (2) un nou vot negativ în Danemarca în septembrie în legătură cu constituţia europeană (astăzi 39% nu - 30% da) (3) redresarea economiei americane în dauna unei "scleroze" europene.

În concluzie: atît timp cît dolar/leu se menţine deasupra valorii de 27.600, trend-ul rămîne ascendent. Rezistenţa de depăşit este la 29.700 (maxima din ianuarie 2005). Odată ce acest prag va fi depăşit, dolar/leu va intra "oficial" în trend ascendent - "bullish".

Notă: Dan Valcu este fondatorul firmei Educofin, http://ta.educofin.com; e-mail: at@educofin.com. Autorul sau/şi Educofin pot deţine ocazional acţiuni/interese în firmele/pieţele menţionate în aceste analize. Analiza tehnică prezentată are numai un caracter educativ şi informaţional, nefiind sub nici o formă o recomandare directă sau indirectă de cumpărare sau vînzare. Cititorii poartă întreaga responsabilitate în ceea ce priveşte deciziile lor de investiţie şi speculare la bursă.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb