Botoş şi Muscalu se feresc să dea detalii despre audierea lui Patriciu

R.P.
Ziarul BURSA #Politică / 6 iunie 2005

Procurorii Parchetului General şi departamentul de comunicare al instanţei au fost sfătuiţi să nu scoată nici un cuvînt în ceea ce-l priveşte pe omul de afaceri

Dinu Patriciu a pregătit "ziua cea mai lungă" încă din dimineaţa audierii

Respingerea recursului intentat de procurori ar putea duce la înlăturarea lor de la instrumentarea cazului "Petromidia"

Procurorul general Ilie Botoş şi şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Gheorghe Muscalu, au creat în mod voit obstacole în derularea anchetei omului de afaceri Dinu Patriciu. Viciul de procedură, invocat de avocaţii omului de afaceri, nu a fost contestat de nici unul din procurorii care au instrumentat dosarul "Petromidia". Ilie Botoş a intervenit, totuşi, în apărarea celor doi procurori implicaţi în anchetă, Adriana Cristescu şi Georgiana Hosu, dar nu a reuşit decît să încurce iţele şi mai mult, invocînd, în apărarea subalternelor sale, un articol de lege care a fost abrogat cu aproximativ doi ani în urmă. Mai mult decît atît, de atunci, procurorii Parchetului General îşi pasează reciproc responsabilitatea audierii şi reţinerii lui Dinu Patriciu.

Nici procurorii, personal, şi nici departamentul de comunicare al Parchetului nu doresc să dea explicaţii sau să răspundă acuzaţiilor formulate de avocaţii magnatului petrolului. Impresia imediată pe care ţi-o creează opacitatea funcţionarilor, a procurorilor sau a şefilor lor nu poate decît să confirme că cei implicaţi în acest caz "s-au cam încurcat" pe coridoarele Parchetului în cea mai lungă zi din viaţa lui Dinu Patriciu.

Însă nici omul de afaceri nu era străin de ceea ce avea să i se întîmple. Avertizările lui Dinu Patriciu privind declaraţiile incendiare pe care ar fi urmat să le facă seara, la ieşire, arată că omul de afaceri se aştepta, încă de dimineaţă, la o zi lungă, cu un final mai puţin fericit.

Avocatul omului de afaceri, Cristian Iordănescu, ne-a declarat că este posibil ca Dinu Patriciu să fi fost informat că urma să fie reţinut, deoarece cu două zile înainte circulau informaţii care susţineau această ipoteză. Cristian Iordănescu mai spune că domnia sa a fost solicitat de Dinu Patriciu chiar în timpul audierilor, cînd ceilalţi avocaţi au realizat că liberalul va fi reţinut.

Varianta că Dinu Patriciu ştia ce avea să urmeze se susţine şi prin faptul că, în mod cu totul neobişnuit, redacţiile au fost informate de biroul de presă al "Rompetrol" că este programată o audiere. Semn că Patriciu a dorit să o întoarcă în folosul său, mediatizîndu-şi nevino-văţia şi căutînd să dovedească opiniei publice că este victima unui abuz, astfel încît să poată ameninţa Statul Român cu un proces internaţional (în realitate, din cîte ştim noi, nu are temei pentru o astfel de acţiune). Ceea ce a reprezentat o strategie, se pare, cîştigătoare.

Avocatul lui Dinu Patriciu ne-a precizat că respingerea recursului intentat de procurori are drept consecinţă revenirea la situaţia anterioară emiterii ordonanţei de reţinere. Procedural, însă, aceiaşi procurori nu vor mai putea instrumenta dosarul decît pentru alte acuzaţii aduse omului de afaceri. "Nimeni nu vrea să-şi rişte poziţia în sistem. Iar cei care au anchetat pînă acum ar trebui, în mod normal, să fie înlăturaţi de la instrumentarea dosarului", a mai adăugat avocatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb