Senatorul Ion Iliescu a declarat, la sfîrşitul săptămînii trecute, că nu mai doreşte nici o funcţie în cadrul Partidului Social Democrat (PSD) şi, de aceea, îşi va da demisia din funcţia de lider al grupului social-democrat din Senat. Ion Iliescu a mai spus că ia în calcul şi o posibilă plecare din PSD: "O să mă gîndesc (n.r. la plecare din PSD) (...) intenţia mea este aceea să mă retrag în primul rînd din orice contact cu conducerea de partid. Am fost bombardat cu scrisori, cu telefoane, chestiune care mă menţine. Dar nici nu vreau să fiu < Gică contra > în cadrul partidului sau prezenţa mea să apară ca o umbră care să motiveze eventualele insuccese ale partidului".
În acest context, Ion Iliescu a mărturisit că regretă faptul că şi-a schimbat o decizie luată încă din 2002, cînd era întrebat ce va face după încheierea mandatului său. El a spus că a acceptat însă solicitarea expresă a Congresului Extraordinar al PSD din august 2004 prin care era rugat să candideze pe listele partidului în alegerile parlamentare, dar şi să revină la conducerea PSD.
Iliescu a precizat: "Îmi pare rău că am acceptat să revin în conducerea partidului pentru că am întîmpinat un tratament necolegial, incorect şi necinstit. Eu nu aveam nevoie de competiţie. Nu veneam să mă lupt pentru o funcţie în partid, veneam la această solicitare a Congresului, pentru că partidul simţea nevoia unui sprijin şi am făcut-o cu toată dăruirea. Toată mişcarea aceasta care s-a desfăşurat însă în pregătirea Congresului m-a dezgustat".
Motivul care îl reţine în PSD pe Ion Iliescu este faptul că îi are alături de el pe mai mulţi membri marcanţi ai partidului, oameni care sînt în opinia sa baza şi temelia partidului. Între aceştia se află Corina Creţu, Ioan Talpeş, Dan Ioan Popescu, Sorin Oprescu, Răzvan Theodorescu, Şerban Nicolae, Adrian Păunescu, Rodica Stănoiu, Sergiu Nicolaescu.