BVB Final de săptămînă apatic

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 iunie 2005

Finalul de săptămînă a fost unul liniştit, fără evoluţii surprinzătoare ale cotaţiilor. Brokerii susţin că a fost o apatie totală pe Bursă.

Indicii bursieri au înregistrat scăderi uşoare faţă de nivelul sesiunii anterioare. Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni de la Bursă, s-a depreciat cu 0,57% faţă de ziua anterioară, iar indicele BET - FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF, a scăzut cu 1,07% de la o zi la alta.

Partea a doua a şedinţei a fost una dominată de vînzători care au determinat reduceri ale preţurilor acţiunilor. Valoarea totală a transferurilor perfectate la Bursă, vineri, a fost cu puţin peste 84 miliarde de lei.

La prima categorie, s-au detaşat ca valoare tranzacţionată titlurile "Petrom" Bucureşti. Cu acestea s-au realizat transferuri de peste 10,5 miliarde de lei, la un volum de pes-te 2,8 milioane de acţiuni rulate. În prima parte a zilei, un număr mare de cumpărători au intrat în piaţă, acest fapt ducînd cursul acţiunilor SNP la maximul zilei, de 3.730 lei/acţiune. Spre finalul şedinţei, însă, cotaţia titlurilor s-a redus pînă la nivelul de 3.670 lei/acţiune, în scădere cu 0,3% faţă de ziua anterioară.

O evoluţie surprinzătoare au avut-o acţiunile "Rafinăria Astra Română" Ploieşti (simbol ASP). Cotaţia lor a înregistrat o creştere de 14,8% faţă de sesiunea bursieră anterioară, preţul de la sfîrşitul şedinţei de vineri fiind de 264 lei/acţiune. Cu titlurile ASP s-a efectuat o tranzacţie specială (deal), cu un număr de peste 47,2 milioa-ne de acţiuni, la preţul unitar de 211 lei. Valoarea totală a tranzacţiilor realizate cu acţiunile rafinăriei a însumat peste 10 miliarde de lei, la un volum tranzacţionat de aproximativ 48 milioane de titluri.

Valoarea totală a transferurilor realizate la prima categorie a fost de peste 27 miliarde de lei.

La categoria SIF, toate cele cinci societăţi de investiţii financiare au avut scăderi ale preţului la finalul zilei de tranzacţionare. Rulajul obţinut prin transferul titlurilor SIF a fost extrem de redus, respectiv de doar 31 miliarde de lei.

Cea mai mare reducere a preţului la finele şedinţei de tranzacţionare au avut-o acţiunile SIF 1 "Banat Crişana" şi SIF 5 "Oltenia". Prima parte a şedinţei a fost una mai bună, în care titlurile SIF au atins maximele zilei, însă spre final, vînzătorii au dominat piaţa şi au condus la reduceri ale preţului acţiunilor.

Cel mai tranzacţionat dintre titlurile SIF a fost SIF 1 "Banat Crişana", cu un rulaj de peste 10,45 miliarde de lei.

La categoria a doua, cele mai tranzacţionate acţiuni au fost cele ale "Rompetrol Rafinare" Constanţa. La aceeaşi categorie, cu titlurile SSIF "Broker" Cluj s-a efectuat o tranzacţie specială, cu un număr de aproximativ 100.000 acţiuni BRK, la preţul de 22.100 lei/titlu şi o valoare totală transferată de peste 2 miliarde de lei. Preţul la finele şedinţei de vineri a fost de 22.000 lei/acţiune, în scădere uşoară cu 0,9% faţă de ziua anterioară.

Un alt emitent care s-a remarcat la categoria a doua a fost "Impact" Bucureşti. Cu acţiunile IMP s-au efectuat transferuri în valoare de peste 6 miliarde de lei, iar preţul la închiderea sesiunii bursiere a fost de 4.800 lei/titlu, în creştere cu 0,2% faţă de şedinţa precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb