Folosirea fondurilor europene, monitorizată de presă

Ana Bâtcă
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 6 iunie 2005

O reţea de jurnalişti de investigaţie va urmări în judeţele ţării derularea programelor europene de finanţare şi va contribui la informarea corectă a populaţiei referitor la aceste fonduri. O iniţiativă în acest sens este Programul de asistenţă pentru o finanţare sănătoasă, lansat recent de mai multe organizaţii nonguvernamentale coordonate de Agenţia de Monitorizare a Presei şi de Asociaţia Pro Democraţia.

Mircea Toma, directorul Agenţiei de Monitorizare a Presei, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că obiectivele aces-tui proiect sînt creşterea gradului de informare cu privire la programele de finanţare ale Uniunii Europene ISPA, SAPARD şi PHARE, investigarea cazurilor suspecte de corupţie, informarea instituţiilor competente, precum şi implicarea cetăţenilor în stabilirea priorităţilor la nivelul adminis-traţiei locale privind proiectele publice finanţate din fonduri europene.

Cristian Pîrvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, a subliniat că programul îşi propune să asigure, pe de o parte, consultarea şi informarea cetăţenilor asupra utilizării fondurilor europene, dar şi asupra Uniunii Europene în general, iar pe de altă parte să monitorizeze autorităţile locale pe timpul derulării proiectelor care au obţinut finanţări.

Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România, prezent la lansarea programului, a arătat că sarcina acestei iniţiative este reducerea la un nivel acceptabil a riscului de fraudă şi nereguli în utilizarea fondurilor europene.

În acest context, Nicolae Ivan, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), a declarat că cele mai multe probleme în derularea finanţărilor Uniunii Europene nu sunt fraudele, care, în cea mai mare parte, nu pot fi dovedite, ci neregularităţile "cauzate fie de incompetenţă, fie de prostie". Domnia sa a mai afirmat că cea mai mare piedică în accesarea fondurilor europene nu este atît asigurarea părţii de cofinanţare, cît lipsa competenţei, la nivelul administraţiei publice locale, de a elabora proiecte convingătoare. În consecinţă, domnia sa a precizat că, pînă la acest moment, din fondurile PHARE 2002, care pot fi accesate pînă la sfîrşitul lunii noiembrie a acestui an, s-au alocat pentru proiecte doar aproximativ 22-30% din bani. Cu toate acestea, reprezentantul MFP este optimist în privinţa accesării fondurilor şi estimează, pentru luna noiembrie, un grad de acoperire a fondurilor de 90%, în condiţiile în care elaborarea proiectelor durează foarte mult, iar în următoarele luni se aşteaptă aprobarea unui mare număr de proiecte.

Succesul în acest domeniu ne asigură o apropiere de aderarea de facto la Uniunea Europeană. Totuşi, pentru a evita pericolul aplicării clauzei de salvgardare, Jonathan Scheele sugerează României "să acţioneze repede şi să-şi îndeplinească angajamentele asumate faţă de UE".

Alte organizaţii implicate în programul privind asigurarea transparenţei fondurilor europene în ţara noastră sînt Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie şi Asociaţia pentru Promovarea şi Protejarea Libertăţii de Exprimare, organisme care cuprind reţele de ziarişti, Institutul Român de Training, care va asigura expertiză în achiziţii publice şi formarea jurnaliştilor, precum şi Fundaţia Parteneri pentru Dezvoltare Locală ce are misiunea să disemineze informaţiile şi să ajute cetăţenii să se implice în luarea deciziilor privind prioritizarea proiectelor ce pot fi finanţate prin fonduri europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb