Se apropie sfîrşitul monedei euro?

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iunie 2005

Ministrul italian al muncii propune renunţarea la moneda unică şi revenirea la liră l 56% dintre germani vor, din nou, marca

Zona euro este supusă unor presiuni din ce în ce mai mari. După respingerea Constituţiei europene de către Franţa şi Olanda, ministrul italian al muncii, Roberto Maroni, atacă dur moneda unică, pe care o consideră un "dezastru". Maroni apreciază că trebuie organizat un referendum prin care italienii să-şi poată exprima dorinţa de reintroducere a lirei. Oficialul italian subliniază că populaţia este nemulţumită de nivelul ridicat al preţurilor, mulţi considerînd că această creştere a fost provocată de introducerea monedei unice europene. În plus, spune domnia sa, adoptarea euro a generat scăderea economiei italiene: "De trei ani, moneda euro a demonstrat că nu poate rezolva problemele legate de încetinirea economiei, pierderea competitivităţii şi creşterea şomajului". Maroni susţine că atunci cînd euro a intrat în circulaţie (în urmă cu trei ani), mulţi comercianţi au ridicat brusc preţurile, prin tăierea zerourilor vechilor preţuri afişate în lire italiene, deşi rata de schimb euro-liră era de ordinul a 2.000 de lire italiene pentru un euro. Astfel, după adoptarea euro, mulţi consumatori italieni plătesc mai mult pentru aceleaşi bunuri şi servicii pe care le cumpărau în lire. Maroni anunţă că va demara o campanie de strîngere a semnăturilor necesare pentru a putea solicita organizarea unui referendum popular.

Comisia Europeană susţine, însă, că adoptarea euro "este pentru totdeauna". Purtătorul de cuvînt al Executivului de la Bruxelles, Fracoise le Bail, a declarat că, după ce francezii şi olandezii au votat împotriva Constituţiei europene, "vin idei din toate părţile". "Consider, însă, că în acest moment este important să ne menţinem calmul", a afirmat Fracoise le Bail.

Totodată, economistul-şef al Băncii Centrale Europene (BCE), Otmar Issing, a afirmat că ieşirea Italiei din "zona euro" ar însemna "o sinucidere economică" pentru ţara respectivă. Acesta a calificat propunerea ministrului italian ca fiind "demagogică".

Pe de altă parte, nu trebuie trecut cu vederea rezultatul unui sondaj realizat de compania de studii de piaţă "Forsa", citat de presa străină, care arată că 56% din populaţia Germaniei se pronunţă pentru revenirea la vechea monedă, marca. În aceste condiţii, unora dintre analişti nu le rămîne decît să anticipeze că zona euro "se va sparge"...

Moneda unică europeană (euro) a înregistrat, în perioada 30 mai - 3 iunie, cea mai mare scădere săptămînală din ianuarie şi pînă în prezent. În ultima zi a săptămînii trecute, euro a fost cotat la 1,2221 dolari la New York, comparativ cu 1,2265 dolari în ziua precedentă. Pe întreaga săptămînă, declinul euro în raport cu dolarul a fost de 2,9%, cel mai puternic consemnat după data de 7 ianuarie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb