Chiriile apartamentelor din Iaşi cresc accelerat în septembrie

Doru Mocanu,Iaşi
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 8 septembrie 2008

Chiriile apartamentelor din Iaşi cresc accelerat în septembrie

Apropierea deschiderii noului an universitar a determinat intensificarea tranzacţiilor de închiriere în Iaşi. Agenţii imobiliari ieşeni apreciază că volumul tranzacţiilor a crescut, în ultima lună, cu 15% comparativ cu lunile anterioare. În următoarele zile, însă, este de aşteptat ca numărul ofertelor, ca şi cel al cererilor, să se majoreze semnificativ.

Paul Tehuţu, reprezentantul agenţiei "Inter Imobiliare", a declarat: "Consider că este impropriu să spunem că în aceas­tă perioadă va creşte numărul de oferte pentru chirii. De fapt, numărul persoanelor care oferă o locuinţă spre închiriere este relativ constant. Ceea ce se întâmplă este expirarea contractelor anuale de chirie, încheiate anul trecut". În opinia domniei sale, numărul ofertelor din septembrie se va majora, comparativ cu luna august, cu cel puţin 30%. În plus, chiriile au crescut, comparativ cu anul trecut, cu o medie de peste 50 de euro. În acest an, creşterea este motivată de apariţia unui nou produs pe piaţa chiriilor, respectiv apartamentele noi, susţine reprezentantul "Inter Imobiliare".

Scumpirea ar putea ajunge şi la 30% faţă de lunile anterioare

Florin Ştefănoaia, managerul departamentului rezidenţial din cadrul "Terra Real Estate", consideră că preţul solicitat pentru închirierea unui apartament ar putea cunoaşte, în septembrie, o creştere între 20 şi 25%, cu posibilitatea să ajungă până la 30%, faţă de lunile anterioare. Domnia sa apreciază: "Cu toate acestea, nu cred că vor exis­ta prea mulţi clienţi care să poată suporta o asemenea creştere. Preţul actual pentru o chirie este bun şi decent. O creştere de 25% nu ar putea fi susţinută de veniturile medii ale studenţilor".

Garsonierele şi apartamentele cu două camere sunt cele mai căutate

Cele mai căutate sunt garsonierele, apartamentele cu una şi două camere, pentru care sunt şi cele mai multe oferte. Valoarea medie a chiriei pentru un apartament de două camere este de 250 de euro/lună. Anul trecut, aproximativ 22.000 de studenţi din toate centrele universitare ieşene erau cazaţi în regim de închiriere.

Referitor la impactul pe care ar putea să-l aibă asupra pieţei chiriilor diminuarea volumului de vânzare a apartamentelor vechi, agenţii imobiliari ieşeni consideră că nu se va ajunge la o scădere a valorii chiriilor, ci la cel mult un avans mai redus al creşterii preţurilor. În mod normal, scăderea numărului de tranzacţii pentru apartamentele vechi determină o creştere a ofertelor de chirii peste cea obişnuită în această perioadă.

O majorare substanţială a ofertelor, corelată cu o scumpire semnificativă a preţurilor, determină neocuparea apartamentelor oferite la închiriere, situaţia având efect imediat asupra valorii chiriilor, care ar trebui să scadă.

Piaţa chiriilor nu se va confrunta cu un blocaj

"Nu cred că o creştere peste nivelul normal a volumului ofertelor ar conduce la un blocaj pe acest sector, pentru că piaţa chiriilor nu este una aşezată, iar cererea mare nu a reuşit să fie pe deplin satisfăcută", afirmă Paul Tehuţu. "Un motiv în plus care ne determină să credem că nu vom avea de-a face cu un blocaj este faptul că o serie de firme mari prezente la Iaşi au început să contracteze chirii pentru angajaţi. Deci, o creştere a pieţei chiriilor probabil că va reuşi să acopere o cerere mai mare de spaţii de cazare", este de părere Florin Ştefănoaia.

O aşezare a pieţei chiriilor din Iaşi este preconizată după luna octombrie, când preţurile se vor echilibra, dar vor rămâ­ne la o valoare superioară celei din prezent.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb