Chişinăul acuză Rusia că răspândeşte scenarii false prin intermediul presei

R.S.
Internaţional / 22 ianuarie

Chişinăul acuză Rusia că răspândeşte scenarii false prin intermediul presei

Compania Ozbor Enterprises ar fi rezervat pe 20 ianuarie capacităţi de transport pe gazoductul Turkish Stream în volum de 3,1 milioane de metri cubi pe zi pentru export în Transnistria, a scris miercuri, pe surse, cotidianul rus Kommersant, care susţine că livrările ar putea începe deja de la 1 februarie. Guvernul de la Chişinău spune însă că nu a fost informat despre noi soluţii de aprovizionare cu gaz a Transnistriei şi a solicitat oficial Ambasadei Rusiei la Chişinău să informeze care sunt companiile ce ar urma să participe la eventuala reluare a livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană, potrivit News.ro.

Sursele "Kommersant" susţin că se analizează posibilitatea livrărilor până în aprilie, iar valoarea financiară suportată din partea Rusiei ar putea atinge 160 de milioane de dolari.

În replică, purtătorul de cuvânt al Guvernului Republicii Moldova, Daniel Vodă, a condamnat acţiunile Federaţiei Ruse şi ale regimului de la Tiraspol, care, conform acestuia, inundă spaţiul informaţional cu scenarii false referitoare la livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană, scrie NewsMaker. Daniel Vodă a subliniat că autorităţile moldoveneşti nu au fost informate despre niciun nou plan de aprovizionare cu gaz pentru Transnistria, în afara celor deja prezentate anterior.

"Guvernul nu a fost informat despre noi soluţii de aprovizionare cu gaz a regiunii transnistrene decât cele prezentate anterior. În acelaşi timp, Guvernul, prin intermediul MAE, a solicitat oficial Ambasadei Rusiei la Chişinău să informeze care sunt companiile ce ar urma să participe la eventuala reluare a livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană. Un răspuns nu a fost oferit până în acest moment. Odată primite răspunsurile, vom verifica entităţile implicate în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova şi cea internaţională", a precizat Daniel Vodă într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că soluţia reală şi imediată ar fi ca Gazprom să livreze gaze naturale către Moldovagaz, conform contractului existent. Moldovagaz, companie în care Gazprom este acţionarul majoritar, livra până acum gazul rusesc în Transnistria. După ce Ucraina a oprit tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul său, Chişinăul a propus Gazprom să continue livrările către Transnistria prin TurkishStream, prin Bulgaria şi România, însă monopolul de stat rusesc a refuzat, invocând plata unei datorii pe care ar avea-o Chişinăul, în valoare de 709 milioane de dolari, pe care autorităţile moldoveneşti nu o recunosc.

"Este evident pentru autorităţile de la Chişinău că orice soluţie speculativă propusă de regimul de la Tiraspol sau susţinută de presa rusă este susţinută de Federaţia Rusă, cu scopul de a provoca o criză internă în Republica Moldova", a comentat Daniel Vodă. El a subliniat că, în ciuda acţiunilor Rusiei de a provoca o criză umanitară în Transnistria, autorităţile moldoveneşti rămân deschise şi continuă să propună soluţii legale pentru a asigura livrările de gaze şi a evita o situaţie de destabilizare a Republicii Moldova.

"Din prima zi a şantajului energetic rusesc, Chişinăul continuă să propună şi să ofere ajutor şi rămâne deschis pentru asigurarea livrărilor legale. Rusia însă ţine ostatici oamenii din stânga Nistrului în frig şi întuneric, provoacă o criză umanitară în regiune pentru a destabiliza Republica Moldova", a acuzat purtătorul de cuvânt al guvernului Republicii Moldova.

Luni, liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, întors recent de la Moscova, a spus că este de acord ca gazul în Transnistria să fie livrat prin intermediul Moldovagaz. În acest sens, a adăugat Krasnoselski, Tiraspoltransgaz a transmis o notificare către Moldovagaz, pe 18 ianuarie. El a precizat că regiunea "garantează plata" şi a cerut Chişinăului să "îşi respecte promisiunile".

Preşedinta Maia Sandu a precizat ulterior că soluţia propusă de Tiraspol nu presupune cumpărarea gazelor de pe piaţa liberă prin Moldovagaz, ci transportarea gazului achiziţionat de altcineva până la graniţa Republicii Moldova, iar Moldovagaz să se ocupe apoi de transportul acestuia pe teritoriul ţării.

Anterior, pe 2 ianuarie, Moldovagaz şi Energocom au anunţat că sunt dispuse să ofere asistenţă, inclusiv suport tehnic şi comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziţiei de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze. Achiziţia putea avea loc "pe baza condiţiilor de piaţă". Compania Tiraspoltransgaz ar fi refuzat însă propunerea.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb