CHRISTINE LAGARDE: ''BCE trebuie să menţină politica monetară relaxată în pofida creşterii inflaţiei ''

G.U.
Macroeconomie / 8 februarie 2021

''BCE trebuie să menţină politica monetară relaxată în pofida creşterii inflaţiei ''

Banca Centrală Europeană trebuie să menţină măsurile masive de stimulare, deoarece neaşteptata creştere a inflaţiei maschează dinamicile relativ slabe, a afirmat astăzi Christine Lagarde, preşedintele BCE, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"Presiunea preţurilor va rămâne probabil modestă din cauza cererii slabe, a presiunii salariilor scăzute şi a aprecierii euro. Angajamentul nostru de a prezerva condiţiile favorabile de finanţare este crucial în actualul mediu", a declarat Lagarde, în Parlamentul European.

Banca Centrală Europeană se aşteaptă pentru acest an la o inflaţie de 1%, în timp ce în 2022 inflaţia ar urma să ajungă la 1,1%. Conform primelor estimări ale BCE pentru 2023, inflaţia în zona euro ar urma să urce uşor la 1,4%, dar şi aşa va rămâne sub ţinta de aproape 2% avută în vedere de BCE, notează sursa citată.

Conform datelor Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut la 0,9% în ianuarie, pentru prima dată în ultimele şase luni. Este cea mai ridicată rată a inflaţiei de aproape un an, în timp ce analiştii se aşteptau ca în ianuarie aceasta să urce cu 0,5%.

În ultimele patru luni ale anului trecut, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la minus 0,3%.

Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

"Politica fiscală - atât la nivel naţional cât şi european - rămâne crucială pentru stimularea redresării economiei", a afirmat Christine Lagarde. Oficialul a argumentat că pachetul de reconstrucţie Next Generation EU (NGEU) ar fi putut deja stimula creşterea anul acesta, dacă ar fi fost implementat conform planului iniţial.

Consiliul European din decembrie 2020 a ajuns la un acord în ceea ce priveşte Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2021-2027 şi pachetul de reconstrucţie Next Generation EU (NGEU). Liderii europeni au agreat un pachet final, compus din CFM clasic, cu un cuantum de 1.074 miliarde de euro şi din Planul European de Relansare Economică/NGEU, în valoare de 750 miliarde de euro, cu o proporţie de granturi în cuantum de 390 miliarde de euro şi împrumuturi de 360 miliarde de euro, potrivit Agerpres.

Pentru a face posibilă operaţionalizarea instrumentului de relansare economică (NGEU), Comisia a modificat Decizia privind resursele proprii. Astfel, Comisia Europeană este împuternicită să împrumute fonduri de pe pieţele de capital, în numele statelor membre.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ciudat: cand sa pui in aplicare Noul MULTILATERAISM=Investitii in Sanatate, Educatie, Infrastructura te-au mutat Stapanii la BCE care pentru tine e mai mult o Sinecura. De ce oare?

    La BCE nu mai ai aceeiasi putere ca la FMI. 

    1. Pentru că era nevoie de un om de încredere la BCE care sa facă fix ce face FED în America adică să pună în funcțiune tiparnița la ordin politic. Mario Draghi nu era bun, așa cum nu e bun nici Isărescu. Sunt oameni depășiți in accepțiunea Fiarei.

    Ce ne spune de fapt această baba sinistră este că nu poate mari prețul cireșelor de pe tarabă la cat și-ar dori, pentru că n-are lumea bani.

    Cel mai simplu de ieșit din dilema Alu Lagarde este măsluirea inflației, lucru care se întâmplă deja. Lași preturile sa crească dar ții din cei. Indicatorul la un nivel mic și atunci ai scuza pentru dobânzi mici la fel cum indicatorul de infectare tine sau nu școlile deschise și oamenii în case.

    Minciuna mondială se intemeiaza pe cifre, nu uitați asta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb