CHRISTINE LAGARDE: "Criza imigraţiei compromite supravieţuirea spaţiului Schengen"

Internaţional / 23 ianuarie 2016

"Criza imigraţiei compromite supravieţuirea spaţiului Schengen"

Actualizare 16:08 Germania doreşte extinderea controalelor la graniţă în spaţiul Schengen

Un grup de state ale Uniunii Europene (UE), inclusiv Germania, insistă pentru extinderea controalelor la graniţă în spaţiul Schengen pentru a ajuta la gestionarea crizei migraţiei în Europa, transmite Reuters.

Potrivit unui articol ce va apărea mâine în cotidianul Welt am Sonntag, Austria, Belgia, Suedia şi Danemarca se află, de asemenea, printre statele care fac presiuni pentru extinderea controalelor la anumite graniţe în spaţiul Schengen.

Iniţiativa va fi discutată la o reuniune a miniştrilor de interne din ţările UE care va avea loc luni la Amsterdam, precizează publicaţia.

Dacă va fi aprobată, măsura îi va permite Germaniei să-şi prelungească controalele la frontieră, care urmau să expire în mai, cu încă un an şi jumătate.

(S.A.)

---------

Actualizare 15:50 Matteo Renzi: "Reapariţia frontierelor în Spaţiul Schengen ar trăda identitatea europeană"

Reintroducerea verificărilor la frontierele din Spaţiul Schengen ar trăda ideea identităţii europene, afirmă premierul Italiei, Matteo Renzi, pledând pentru educarea imigranţilor în spiritul culturii europene, pentru evitarea marginalizării şi radicalizării acestora, transmite Mediafax.

Aflat în oraşul italian Mantova, cu ocazia lansării Anului cultural 2016, Renzi a criticat deciziile unor state de a reintroduce verificări la frontiere din Spaţiul Schengen.

"Trebuie să avem puterea de a le spune celor care pun în discuţie ideea frontierelor în Europa că nu doar că fac un pas înapoi, ci şi trădează ideea identităţii europene", a spus Renzi.

"Cei care afirmă că problema Europei este Schengen şi că trebuie închise frontierele uită că autorii atentatelor din 2015 erau crescuţi în Europa, în suburbii. În locuri în care cultura nu îşi mai exercită funcţiile. Suburbiile devin locuri fără suflet, unde apare nihilismul şi teroarea. Antidotul este cultura", a subliniat premierul Italiei.

(S.A.)

----------

Actualizare 13:47

Criza imigraţiei în Europa compromite supravieţuirea spaţiului Schengen, a declarat directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, astăzi la Davos, potrivit AFP.

Punctul de vedere al dnei Lagarde se alătură astfel altor avertismente în acest sens lansate de mai mulţi lideri europeni care au declarat în această săptămână la Davos că afluxul masiv de imigranţi în Europa ar putea compromite supravieţuirea instituţiilor europene.

AFP aminteşte că premierii francez şi olandez, Manuel Valls şi Mark Rutte, au evocat o posibilă dislocare europeană din cauza acestei crize a imigraţiei.

Christine Lagarde a mai declarat că FMI, ca instituţie, consideră că, dacă această criză este bine gestionată, de ea ar putea profita economic anumite ţări aducându-le o creştere suplimentară.

(S.A.)

----------

Actualizare 12:53 Austria ameninţă Grecia cu "o excludere provizorie" din spaţiul Schengen

Ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner, a ameninţat Grecia cu "o excludere provizorie" din spaţiul de liberă circulaţie Schengen dacă Atena nu-şi întăreşte controlul la frontierele sale în faţa afluxului de imigranţi, informează AFP, care citează un interviu acordat de ministru publicaţiei Die Welt.

"Dacă guvernul de la Atena nu va face mai mult pentru securitatea frontierelor externe ale UE, atunci va trebui ca noi să vorbim în mod deschis de o excludere provizorie a Greciei din spaţiul Schengen", a declarat dna Mikl-Leitner în interviu.

"Dacă un stat din Schengen nu-şi îndeplineşte obligaţiile, atunci nu există nicio interdicţie pentru a reflecta la aceasta", a adăugat ministrul, calificând drept "mit" ideea că "frontiera greco-turcă nu poate fi controlată".

"Răbdarea multor europeni a ajuns la limită.(...) S-a vorbit mult, acum trebuie acţionat. Este vorba de protejarea stabilităţii, ordinii, securităţii în Europa", a insistat Johanna Mikl-Leitner.

Grecia este acuzată de mai multe luni că nu întreprinde suficiente măsuri pentru protejarea frontierelor sale care sunt şi frontierele externe ale Uniunii Europene.

(S.A.)

----------

Reuniune a miniştrilor de Interne din state UE pe tema verificărilor în interiorul Schengen

Miniştrii de Interne ai unor state UE se vor întâlni luni, la Amsterdam, pentru a discuta modalităţi de extindere a verificărilor la frontierele din interiorul Spaţiului Schengen, anunţă un purtător de cuvânt al Comisiei Europene citat de Reuters.

Miniştrii de Interne ai unor state UE vor participa luni, la Amsterdam, la o reuniune informală pe tema măsurilor de securizare a Spaţiului Schengen, în contextul crizei imigraţiei.

În cazul unor ameninţări grave şi persistente asupra frontierelor externe ale Spaţiului Schengen, Comisia Europeană poate propune activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani.

"Nu am lansat încă acest mecanism..., dar această posibilitate există, o avem la dispoziţie, iar, dacă va fi nevoie, Comisia Europeană este pregătită să o folosească", a declarat un purtător de cuvânt al Executivului UE, potrivit Reuters.

"Deocamdată, nu suntem în situaţia de a activa această clauză. Dar miniştrii de Interne ai statelor UE vor avea luni, la Amsterdam, oportunitatea de a discuta acest lucru; pe agendă figurează măsuri care trebuie luate sau care vor trebui luate", a explicat reprezentantul Comisiei Europene.

Surse UE citate de presa italiană afirmau joi seară că, pe fondul crizei imigraţiei, Comisia Europeană ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioadă de până la doi ani. Germania, Austria, Suedia şi Danemarca au introdus deja, în ultimele luni, controale temporare în cadrul Schengen, scrie Mediafax.

Peste un milion de extracomunitari au pătruns în spaţiul Uniunii Europene în ultimul an, situaţie care a generat dispute între statele membre UE şi măsuri radicale, luate inclusiv în interiorul Spaţiului Schengen. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau zilele trecute că Uniunea Europeană are la dispoziţie două luni pentru a soluţiona criza imigraţiei, altfel există riscul destrămării Spaţiului Schengen şi zonei euro. "Avem la dispoziţie două luni pentru a aduce sub control situaţia imigraţiei: Consiliul European din martie va fi ultima ocazie de a verifica funcţionarea strategiei noastre. Altfel, ne vom confrunta cu o criză precum prăbuşirea Schengen", declara Donald Tusk.

Preocupări similare a exprimat şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. "În acest moment, există risc asupra Schengen, mâine vor apărea întrebări referitoare la necesitatea de a avea o monedă comună: Uniunea Europeană este ameninţată la bază, iar noi abia dacă ne dăm seama de acest lucru", a spus Juncker.

Jean-Claude Juncker avertiza că cetăţenii Uniunii Europene vor găsi mai greu locuri de muncă, iar economia comunitară va avea de suferit în cazul în care Spaţiul Schengen s-ar destrăma din cauza crizei imigraţiei. La rândul său, Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup, a afirmat că menţinerea spaţiului de liberă circulaţie Schengen este esenţială pentru prosperitatea economică a zonei euro.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. De cand isi permite un stat din 28 sa zica ce sa faca?

    I-au luat banii din tara si acum vrea sa protejeze granita Schengen (de ce se numeste asa nu era normal granita EU?). 

    Sa trimita Austrieci in Grecia sa pazeasca granita. 

    Un austriac care poate castiga 2500€ vs Grec 1000 si in roman bulgar 500. Dar toti trebuie sa faca aceeasi treaba. 

    Motivatia lipseste.

    Unire sau fiecare tara cum a fost, nemti cu austriecii sa-i integreze pe migranti dacA mai vreau le recomandam catva indieni sa nu faca discriminare. 

    Prefer recesiunea.

    Ce zice Austria? Sa excluda Grecia din spatiul Schengen ?! Ei si, nu mai pot grecii de asta! Se pare ca cei din spatiul Schengen se bucura mai mult de ce ofera Grecia, nu invers ! Dar, trecand la lucruri serioase, si-a pus cineva intrebarea logica daca Grecia, singura, poate sa faca fata situatiei in acest moment? Unora, puternici, le place sa dea ordine! Se vede insa de la o posta (washington) ca ceea ce se intampla acum este un plan tactic. Migrantii sunt un CAL TROIAN impins de ISIS pana in centrul Europei. Merkel si altii ca ea, "democrati", l-au primit cu bratele deschise si ... ovaz. Stiti ce s-a intamplat atunci cu cetatea TROIA ? SUA jubileaza !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb