Războiul comercial demarat de preşedintele SUA, Donald Trump, ar trebui să antreneze "un marş spre independenţă" în Europa, a afirmat luni preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, potrivit Agerpres.
Trump ar urma să anunţe miercuri un set de tarife vamale, în ceea ce liderul de la Casa Albă a denumit deja "Liberation Day" (-Ziua Eliberării-n.r.), după ce a implementat deja tarife la importurile de aluminiu, oţel şi automobile, precum şi majorarea tarifelor pentru toate produsele din China.
"El a numit asta "Liberation Day" în SUA şi eu consider că este un moment în care ar trebui să decidem, împreună, să ne luăm destinul în mâinile proprii şi cred că este un marş spre independenţă", a afirmat preşedinta BCE, într-un interviu pentru postul francez de radio France Inter, în care a vorbit despre un "moment existenţial pentru Europa".
"Pentru a adopta o poziţie bună de negociere, trebuie să arătăm că nu suntem gata să cedăm", a adăugat Christine Lagarde, într-un moment în care UE se pregăteşte să riposteze la tarifele americane.
Potrivit estimărilor BCE, PIB-ul zonei euro ar putea fi amputat cu 0,3% din cauza războiului comercial declanşat de Donald Trump, şi cu 0,5% în caz de ripostă europeană, în primul an.
"Un război comercial nu creează decât pierzători", a insistat luni Christine Lagarde.
Cu privire la inflaţie, preşedinta BCE a subliniat că acesta este o luptă continuă. "Suntem aproape de nivelul la care ar trebui să fim dar trebuie să rămânem acolo, de aceea spun că este vorba de o luptă continuă", a subliniat Christine Lagarde.
Gardienii euro au redus dobânda de referinţă în şase reprize, fiecare de câte 25 de puncte de bază, începând din luna iunie a anului trecut, însă în prezent nu există un consens cu privire la ce se va întâmpla la şedinţa de politică monetară din 17 aprilie. Unul dintre factori este şi incertitudinea creată de politica comercială a administraţiei americane.
"Suntem decişi să ajungem la ţinta de inflaţie de 2%. Cu privire la traiectoria pe care ar trebui să o urmăm pentru a ajunge acolo, unii vor să meargă foarte repede. Alţii spun să mergem mai încet, să aşteptăm să vedem ce obstacole sunt pe parcurs", a precizat Lagarde.
Aceste declaraţii vin cu o zi înainte de publicarea datelor preliminare privind rata anuală a inflaţiei în zona euro, în luna martie. Analiştii se aşteaptă la progrese foarte mici comparativ cu situaţia din luna februarie, ceea ce ar oferi ambelor părţi argumente cu privire la necesitatea de a reduce şi/sau a menţine dobânzile la următoarea şedinţă de politică monetară.
1. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 31.03.2025, 12:05)
Nu exista nici o indoiala .Asa cum v-am spus demult Europa isi va creea un spatiu existentialist desprins de „ nataraii ”planetei un spatiu extrem de bine aparat si extrem de civilizat .Un spatiu curat ca lacrima trebuie sa apara .Un spatiu fara dusmanie intre popoarele componente acolo unde fiecare cu fiecare va da mina spre a inverzi aceasta parte de lume .Trump si Putin prin tot ceea ce fac ajuta Europa chiar daca voit saupoate chiar nevoit .Cele doua mari puteri beneficiare a deciziilor atasate sfirsitului celui de al doilea razboi mondial sunt in prag de secesiune .Fratii siamezi (chiar da ca nu par ) isi duc visul impreuna .Tarul si Imparatul vor sa ramina in istorie asemenea lui Gingis Han sau chiar mai importanti de cit George Washington sau Ivan cel Groaznic. Nimeni nu isi va mai aminti de ei .Migratia catre Europa va continua .Cei cu suflet european vor reveni pa continentul mama .Ceea ce se intimpla este demn de Istoria milenara a Imperiului European civilizator .Genial , inimaginabil, acest Macron .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2025, 08:36)
LOOOOOL