Investitorii de la nivel mondial au retras 7,4 miliarde de dolari din fondurile de acţiuni într-un interval de şapte zile încheiate în 21 septembrie, potrivit Bank of America Merrill Lynch (BAML), care menţionează că suma ieşită este cea mai mare din ultimele trei luni, iar situaţia a fost generată de aşteptarea deciziilor de politică monetară ale Federal Reserve (Fed) din SUA şi Băncii Japoniei.
"Cu toate că au existat foarte puţine estimări ca Federal Reserve să crească dobânda în reuniunea sa din 20-21 septembrie, investitorii «au făcut o greşeală» în privinţa precauţiei şi au plasat 15,6 miliarde de dolari în fondurile de piaţă monetară în aşteptarea deciziei Fed", precizează BAML.
Conform BAML, în intervalul amintit, din fondurile de acţiuni de pe pieţele emergente au ieşit sume pentru prima oară în ultimele 12 săptămâni, însă cifra este una mică: 100 de milioane de dolari. Fondurile de acţiuni din SUA au pierdut 7,7 miliarde de dolari - cele mai mari ieşiri din ultimele 12 săptămâni, iar fondurile din Europa - 1,8 miliarde de dolari.
"Europa continuă, din februarie 2016, să nu prezinte interes", subliniază BAML, adăugând că bursele europene au scăzut cu 5,3% în acest an.
În schimb, fondurile nipone au atras 2,4 miliarde de dolari în intervalul analizat, indicele de referinţă al Bursei din Tokyo, Nikkei 225, câştigând aproape 7,6% în trimestrul al treilea. Totuşi, de la începutul anului, Nikkei 225 a scăzut cu 12%.
În vreme ce, per ansamblu, fondurile de acţiuni au pierdut bani, cele de obligaţiuni au atras circa 3,8 miliarde de dolari, conform BAML. Din suma menţionată, 1,5 miliarde de dolari au ajuns pe pieţele emergente. Bondurile cu rating "investment grade" au atras 2,8 miliarde de dolari, conform BAML.
Amintim că, săptămâna trecută, Fed a decis să menţină dobânda cheie în intervalul 0,25-0,50%, dar a indicat că ar putea înăspri politica monetară până la sfârşitul anului, ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei de pe piaţa muncii din SUA.
Totodată, banca centrală de la Tokyo a decis să ţintească randamentele obligaţiunilor şi s-a abţinut de la modificarea dobânzii, care este negativă.