CIFRE EUROSTAT PENTRU PRIMELE TREI LUNI DIN 2019: România - cel mai mare deficit guvernamental din UE, de 4,5% din PIB

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 iulie 2019

România - cel mai mare deficit guvernamental din UE, de 4,5% din PIB

MFP susţine, însă, că deficitul bugetar a fost de numai 0,5% din PIB, adăugând că diferenţa provine, în parte, din metodologia de calcul

Ţara noastră a avut, în primele trei luni ale anului curent, cel mai mare deficit guvernamental din UE, raportat la Produsul Intern Brut (PIB), indică datele ajustate sezonier publicate, vineri, de Eurostat.

Conform Biroului European de Statis­tică, deficitul guvernamental al Româ­niei a urcat, în intervalul de referinţă, la 4,5% din PIB (de la 2,8% - valoare consemnată în trimestrul patru al anului 2018), în contextul în care Uniunea Europeană a avut deficit guvernamental de 0,6% din PIB (în scădere de la 1% în ultimul trimestru al anului trecut), iar în zona euro, deficitul guvernamental a fost 0,5% din PIB (în scădere de la 1,1% în ultimele trei luni din 2018).

Însă, tot vineri, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a transmis, printr-un comunicat, că deficitul bugetar a fost de 0,5% din PIB în primul trimestru al anului 2019.

Oficialii MFP au explicat: "Referitor la comunicatul Eurostat privind deficitul bugetar în trimestrul întâi al anului 2019 pentru România, este necesar să aducem următoarele clarificări: diferenţa dintre soldurile menţionate în comunicatul Eurostat şi datele publicate lunar pe site-ul MFP, provine atât din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizând metoda pe angajamente, cât şi din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier, lucru de alt­fel menţionat şi în comunicatul Eurostat. Este important de precizat faptul că valoarea comunicată de Eurostat, de 4,5% din PIB trimes­trial, este calculată pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestrială a PIB. Aceasta reflectă componenta de trend a deficitului bugetar înregistrat în trimes­trele anterioare, şi raportată la nivelul PIB din trimestrul întâi, trimestru în care PIB înregistrează de obicei o valoare nominală mai redusă decât în celelalte trimestre ale anului. Astfel, execuţia bugetului general consolidat conform metodologiei naţionale la finele trimestrului întâi al anului 2019 a prezentat un deficit de 0,5% din PIB-ul anual. De asemenea, în datele publicate de Eurostat se observă că acelaşi indicator a înregistrat un maxim de 3,6% din PIB în trimestrul întâi din anul 2018, în condiţiile în care deficitul pe întregul an a fost de 3% din PIB. Aşadar, datele trimestriale publicate de Eurostat nu sunt de natură a explica valorile anuale. Este de aşteptat o ajustare sezonieră pentru următoarele trimes­tre din 2019, astfel încât să se ajungă pe întregul an la valoarea de sub 3% din PIB a deficitului bugetar".

Biroul Europan de Statistică mai notează: "În UE, veniturile guvernamentale totale au fost de 44,8% din PIB în primul trimestru al anului 2019, în scădere de la 45% în cel de-al patrulea trimestru al anului 2018. Cheltuielile publice totale în UE au fost de 45,4% din PIB, în scădere de la 45,9% în trimestrul precedent".

România - printre statele UE cu cele mai mici datorii guvernamentale raportate la PIB, conform Eurostat

Tot vineri, Eurostat a publicat cifrele privind datoria guvernamentală, la finalul trimestrului întâi din 2019, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut.

Conform acestor date, ţara noastră se află printre statele membre UE care, în intervalul de referinţă, au consemnat cele mai mici niveluri ale datoriei guvernamentale raportată la PIB: 34,1% din PIB, în scădere de la 35% în ultimul trimestru din 2018. Valori mai reduse au fost înregistrate în Estonia (8,1% din PIB), Bulgaria (21,2%), Luxemburg (21,3%), Danemarca (33,6%) şi Cehia (34%).

Conform Eurostat, la sfârşitul primului trimestru al anului curent, datoria guvernamentală faţă de PIB în zona euro a fost de 85,9%, comparativ cu 85,1% la sfârşitul celui de-al patrulea trimestru din 2018, iar în UE, raportul a crescut de la 80% la 80,7%.

Cu toate acestea, în comparaţie cu primul trimestru al anului trecut, datoria publică faţă de PIB a scăzut atât în zona euro (de la 87,1% la 85,9%), cât şi în UE (de la 81,6% la 80,7%), mai arată cifrele Eurostat, potrivit cărora la sfârşitul primului trimestru al anului curent, titlurile de datorie au reprezentat 81,1% din datoria publică a zonei euro şi 81,9% din datoria publică a UE. Împrumuturile au constituit 15,8%, respectiv 13,9%, iar moneda şi depozitele au reprezentat 3,1% din datoria guvernamentală a zonei euro şi 4,2% din datoria guvernamentală a UE.

Cele mai ridicate rate ale datoriei publice, ca pondere în PIB, la sfârşitul primelor trei luni din acest an, au fost înregistrate în Grecia (181,9%), Italia (134%), Portugalia (123%), Belgia (105,1%) şi Cipru (105%), iar cele mai scăzute - în Estonia (8,1%), Bulgaria (21,2%) şi Luxemburg (21,3%), mai arată Eurostat.

Faţă de ultimul trimestru al anului trecut, 12 state membre UE au înregistrat o creştere a nivelului datoriei guvernamentale raportată la PIB, în timp ce alte 13 state membre, inclusiv România, au înregistrat o scădere, mai indică Eurostat.

Potrivit acestor date, raportul a rămas stabil în Germania, Lituania şi Slovacia, în timp ce cele mai însemnate majorări au fost observate în Belgia (+3,1 puncte procentuale), Cipru (+2,5 puncte procentuale), Irlanda (+2 puncte procentuale) şi Italia (+1,9 puncte procentuale).

La polul opus, cele mai importante scăderi au fost înregistrate de Suedia (-2,5 puncte procentuale), Slovenia (-2,3 puncte procentuale), Olanda (-1,5 punc­te procentuale) şi Regatul Unit -1,5 puncte procentuale) şi Bulgaria (-1,4 puncte procentuale).

Totodată, potrivit Eurostat, la sfârşitul primului trimestru al anului 2019, în comparaţie cu primul trimestru de anul trecut, cinci state membre au înregistrat creşteri a ponderii datoriilor guvernamentale în PIB (Cipru, +12,2 pp; Grecia, + 4,1 pp; Letonia, +1,7 pp; Italia, +1 pp şi Franţa, +0,3 pp), 21 de ţări au marcat scăderi (cele mai însemnate în Slovenia, -7,6 pp; Austria, -4,4 pp şi în Olanda, -4,2 pp), iar în Spania şi în Regatul Unit nu a fost înregistrată nicio schimbare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb