Fondurile suverane de investiţii au retras 38,7 miliarde de dolari anul trecut, de pe pieţele globale ale acţiunilor şi obligaţiunilor, însă în ultimul trimestru din 2016 retragerile au încetinit, conform firmei de cercetare eVestment, transmite Reuters.
Sursa arată că fondurile suverane de investiţii alimentate cu bani din tranzacţiile cu petrol au fost supuse presiunilor din cauza scăderii puternice a preţului acestei materii prime - de la 115 dolari/baril la mijlocul lui 2014 la 56 de dolari/baril în februarie 2016. În aceste condiţii, 2016 a fost al treilea an consecutiv cu vânzări nete pentru fondurile suverane de investiţii alimentate cu bani din petrol.
Peter Laurelli, director în cadrul eVestment, a evidenţiat corelaţia dintre preţul petrolului şi retragerile fondurilor de pe pieţele globale: "Dacă ne uităm la momentul în care a început să scadă cotaţia ţiţeiului, în 2014, respectiv la aprecierea simultană a dolarului, momentul coincide cu schimbarea direcţiei fluxurilor fondurilor suverane de investiţii".
Retragerile au atins un nivel record în trimestrul al treilea din 2015: 20,1 miliarde de dolari, iar intrări nete nu s-au mai înregistrat din trimestrul al doilea din 2014.