CIJ: Israelul trebuie să ia imediat măsuri pentru ca forţele sale să nu comită acte de genocid în Gaza

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 ianuarie

CIJ: Israelul trebuie să ia imediat măsuri pentru ca forţele sale să nu comită acte de genocid în Gaza

English Version

Curtea Internaţională de Justiţie a decis,vineri, că Israelul trebuie să "ia toate măsurile care îi stau în putere" pentru a preveni toate actele care intră în domeniul de aplicare al convenţiei privind genocidul, potrivit hotărârii preliminare pronunţate de judecători în dosarul pe care l-a deschis Africa de Sud împotriva autorităţilor de la Tel Aviv pe care le acuză de genocid în Fâşia Gaza. Judecătorii Curţii Internaţionale de Justiţie solicită autorităţilor israeliene să se asigure imediat că forţele armate ale Israelului nu comit niciun act care ar putea fi calidicat drept genocid. Totodată, guvernul israelian trebuie să ia măsuri imediate pentru a îmbunătăţi situaţia umanitară din Gaza.

În preambulul deciziei preliminare de vineri, CIJ a arătat că este competentă să judece cauza respectivă, respingând practic cererea Israelului de anulare a dosarului înaintat de Africa de Sud,

Judecătorul Joan Donoghue care a citit sentinţa a spus: "Curtea consideră că nu poate da curs solicitării Israelului ca acest caz să fie scos de pe lista generală, deoarece instanţa a ajuns că este competentă să judece dosarul. În opinia instanţei, cel puţin unele dintre actele şi omisiunile invocate de Africa de Sud, care ar fi fost comise de Israel în Gaza, par să poată fi încadrate în prevederile convenţiei privind genocidul. Palestinienii constituie un grup naţional, etnic, rasial sau religios distinct şi, prin urmare, un grup protejat, în sensul articolului 2 din Convenţia privind genocidul".

După pronunţarea instanţei, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că ţara sa duce un "război drept cum nu a fost altul" şi a adăugat că Israelul va continua să îşi apere cetăţenii, respectând în acelaşi timp dreptul internaţional. În schimb, ministrul israelian al Securităţii Naţionale de extremă-dreapta, Itamar Ben-Gvir, a considerat ridicolă sentinţa preliminară a Curţii.

De partea cealaltă, Riad Maliki, ministrul palestinian al afacerilor externe a spus, potrivit AlJazeera: "Palestina salută ordinul semnificativ al Curţii Internaţionale de Justiţie în cazul Africii de Sud împotriva Israelului în temeiul Convenţiei de genocid. În lumina dovezilor incontestabile prezentate Curţii cu privire la desfăşurarea genocidului, CIJ a dispus aceste măsuri provizorii. Sentinţa CIJ este o reamintire importantă a faptului că niciun stat nu este deasupra legii sau dincolo de întinderea justiţiei. Ea rupe cultura înrădăcinată a criminalităţii şi impunităţii a Israelului, care a caracterizat ocupaţia, deposedarea, persecuţia şi apartheid-ul în Palestina de decenii. (...) Palestina solicită tuturor statelor, inclusiv Israelului, să asigure respectarea deciziei Curţii Internaţionale de Justiţie. Guvernele trebuie să se asigure că nu sunt complice la acest genocid, începând cu oprirea comerţului cu arme cu Israelul. De asemenea, guvernele trebuie să depună eforturi pentru a opri distrugerea industriei din Gaza. Aceasta este acum o obligaţie legală".

Potrivit Reuters, un înalt oficial al Hamas, Sami Abu Zuhri, a numit decizia curţii o evoluţie importantă care contribuie la izolarea Israelului şi la demascarea crimelor sale din Gaza.

"Solicităm obligarea ocupanţilor la respectarea deciziei instanţei", a spus el pentru sursa citată.

În motivarea deciziei preliminare, instanţa a luat în considerare declaraţii ale membrilor guvernului de la Tel Aviv, printre care se numără cele ale ministrului israelian al apărării, Yoav Gallant, care a anunţat un "asediu complet" al Gazei şi a spus că Israelul se luptă cu "animale umane", precum şi un mesaj postat pe reţeaua X - fostă Twitter - de ministrul israelian al infrastructurii în care acesta afirma în luna octombrie 2023: "Vom lupta împotriva organizaţiei teroriste Hamas şi o vom distruge. Toată populaţia civilă din Gaza are ordin să plece imediat. Vom învinge. Nu vor primi nici măcar o picătură de apă sau o singură baterie până când nu vor pleca".

Judecătorii nu s-au pronunţat asupra fondului acuzaţiilor de genocid, procesul propriu-zis urmând a se derula în continuare. Din 7 octombrie, campania militară a Israelului a ucis cel puţin 26.083 de persoane şi a rănit alte 64.487, potrivit oficialilor din Gaza. Alte mii sunt dispărute sub dărâmături.

Reprezentanţii Israelului au negat toate acuzaţiile formulate, afirmând că autorităţile israeliene respectă dreptul internaţional şi că se apără împotriva Hamas.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Groaznica decizie impotriva Israelului ale carui actiuni "par să poată fi încadrate în prevederile convenţiei privind genocidul".

    Un stat asupra caruia s-a comis un genocid, face la randul lui altul impotriva unei alte etnii. Cred ca este timpul sa lasam genocidul evreilor in pace, in istorie, si sa incepem sa tratam Israelul ca pe orice stat, ca pe Siria, Irak, Qatar. Sa ii tinem responsabili pentru aceeasi conduita. Sa nu mai scriem cecuri in alb Israelului pentru ca nu merita. 

    1. Sa nu mai facem,sa nu mai dregem,sa-i lasam pe arabi sa faca ce vor!Prin tarile vestice pe unde sunt cu duiumul le e frica oamenilor sa tina Craciunul,Pastele ca se trezesc teroristi psihopati care sa-i omoare!Fiecare om cu religia sau ateismul sau,nu sunt in masura musulmanii sa impuna ceva!Sa-si vada de drum si sa nu se mai creada superiori altora ca in realitate,vai de mama lor!

      Terorismul suprematiei albe este mult mai intalnit.

       

      Uite ce scrie Departamentul de Securitate Interna din SUA: "January 31, 2023 - Today's focus, as mentioned is on domestic terrorism and white supremacy. In the way of background, white supremacists and other far right extremists have killed more people since September 11, 2001, than any other category of domestic extremism." 

       

      Zeci de mii de idioti neo-nazisti din Europa nu mai sunt preocupati sa atace minoritari pentru ca lupta in Ucraina unde sunt macelariti de rusi. 

      Musulmanii nu vor sa impuna nimic. Vor doar ca guvernul francez sa nu le mai interzica traditiile. Daca femeile vor sa poarte batic, sa il poarte cu mandrie. De ce sa le interzica Macron treaba asta? 

      Ce cauta in Franta? Si daca tot te-ai dus, respecta regulile. Ca nici eu nu mananc ceafa de porc la ei. BTW, nu le lasa cu batic ca sa nu se ascunda in spatele lui de camerele de luat vederi cand fura si dau in cap.

      Musulmanii vor sa impuna totul atat in tarile lor de bastina cat si in ograda altora.Daca te duci in tarile lor iti impun un cod vestimentar,reguli,conduite,et c.Nu poti sa iei in considerare ce se intampla in SUA si in America in general fiindca acolo sunt multi.drogati si talhari.Noi in Europa avem de-a face cu atacuri teroriste islamice.Uite ce s-a intamplat intr-o biserica din Istambul!Intai au dat-o cotita ca nu e vorba de terorism dar apoi au identificat doi teroristi islamici care au tras in oamenii aflati.la slujba.Sa-si vada de treaba lor si de religia lor!Oricum,cate biserici intalnesti in tarile musulmane?Adica ei sa-si apere religia,altii nu au voie.Bine le fac israelienii,sa se invete minte,pai ,pana cand sa traiesti in teroare?Au dreptate .

      .......corecte afirmatiile.

      Daca macar ai fi citit putin, ai aflat ca doar tarile musulmane islamice (ca Arabia Saudita) interzic consumul mancarii de porc pentru toata lumea, inclusiv cei care nu sunt musulmani.

      Egiptul are o minoritate de 10% crestini care mananca si cresc porci. Ba chiar in 2009 au omorat 300 000 de porci din cauza gripei porcine. 

       

      "29 apr. 2009 — Egypt began slaughtering the roughly 300,000 pigs in the country Wednesday as a precaution against swine flu" 

      Cum ar fi ca Franta si Europa sa fie la fel de civilizata si toleranta ca Egiptul? 

      Istanbul este Europa? Vai de capul tau....

      Nu,,ma,nu este in Europa,nu este in coasta noastra,este foarte departe,probabil in Fiji!

    Oau ce decizie a CIJ, le tremura chilotii celor din Israel. Nu le pasa ma, o sa omoare si mai multi acum. Apoio rsa se vaite ca ei au fost cei persecutati.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb