Cinci bănci din Grecia, investigate pentru finanţarea partidelor politice

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 iulie 2012

Evangelos Venizelos, preşedintele PASOK, speră că Grecia va putea beneficia de concesiile făcute de Uniunea Europeană Spaniei.

Evangelos Venizelos, preşedintele PASOK, speră că Grecia va putea beneficia de concesiile făcute de Uniunea Europeană Spaniei.

Cinci bănci elene sunt investigate de procuratura din Grecia pentru împrumuturi acordate partidelor - în special PASOK şi Noua Democraţie, iar până la 50 de bancheri de la instituţiile de credit vizate trebuie să prezinte autorităţilor documente privind aceste tranzacţii, conform publicaţiei Kathimerini.

Băncile în cauză sunt "ATEbank", "Piraeus Bank", "Eurobank", "Marfin" şi "Attica Bank", iar bancherii anchetaţi trebuie să dea explicaţii cu privire la deciziile de acordare a creditelor către partide. Procurorii vor să afle dacă bancherii au încălcat legea atunci când au acordat împrumuturi bancare partidelor. Creditele au fost garantate doar cu fondurile pe care formaţiunile politice urmau să le primească de la stat.

Kathimerini arată că partidele din Grecia au primit fonduri publice de circa 550 de milioane de euro în ultimul deceniu. În pofida înrăutăţirii situaţiei economice, partidele au primit, anul trecut, 54 de milioane de euro de la stat, comparativ cu 48 de milioane de euro în 2010.

Kathimerini atrage atenţia că PASOK şi Noua Democraţie au, împreună, datorii de circa 250 de milioane de euro, chiar dacă au beneficiat cel mai mult de fonduri de la stat.

Amintim că Noua Democraţie şi PASOK, alături de formaţiunea Stânga Democrată au alcătuit coaliţia de guvernare în urma alegerilor desfăşurate în Grecia în 17 iunie.

Liderul PASOK vrea concesii de la UE

Liderul formaţiunii socialiste PASOK, Evangelos Venizelos, fost ministru de Finanţe, şi-a exprimat ieri speranţa că Grecia va putea beneficia de concesiile făcute de Uniunea Europeană Spaniei, în privinţa utilizării fondurilor de salvare a zonei euro pentru recapitalizarea directă a băncilor.

Venizelos a declarat: "Sper că de aceste concesii ar putea beneficia Portugalia, Cipru şi Grecia". În opinia sa, acest lucru ar susţine reducerea datoriilor ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb