CINE A TRAS ÎN PIEPT ..."TUTUNUL ROMÂNESC"?! Privatizarea SNTR, îndoielnică

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 februarie 2004

"InterAgro" nu va contesta privatizarea SNTR l Conducerea societăţii spune că nu a putut participa la majorarea de capital făcută de stat cu terenul din Băneasa, fiindcă nu îşi plătise integral acţiunile subscrise cu un an înainte

Specialiştii susţin că privatizarea SNTR poate fi pusă sub semnul întrebării

Privatizarea societăţii "Tutunul Românesc" scoate la iveală tot felul de situaţii de-a dreptul hilare. Spre exemplu, pare că statul, prin APAPS, a înşelat vigilenţa reprezentanţilor "InterAgro", în aprilie 2003, cînd a adus terenul din Băneasa ca aport în natură la SNTR şi, astfel, a devenit acţionar majoritar în "Tutunul Ro-mânesc". Numai că, aşa cum am arătat în ziarul de ieri, terenul de aproape 5 milioane de dolari figura de treisprezece ani în patrimoniul unei alte societăţi - "Dragon Medical Complex", în care este acţionar, alături de SNTR, şi Ioan Niculae, patronul "InterAgro". Această informaţie ne-a fost furnizată chiar de către APAPS, instituţia implicată în majorarea de capital respectivă. Conducerea "InterAgro" ne-a răspuns ieri pe marginea acestui subiect: "În aprilie 2003, APAPS, ca adminis-trator al pachetului deţinut de stat la SNTR, a solicitat majorarea capitalului social prin includerea terenului din Bucureşti, str. Gîrlei nr.1, ca aport în natură. Reprezentanţii în AGA ai < InterAgro > au fost de acord cu această majorare de capital, deoarece aceasta şi-a avut temeiul de drept în prevederile Legii nr.137/2002. Conform acestui act normativ, capitalul social se majorează de drept cu valoarea terenurilor, care va fi considerată aport în natură al statului, iar acţiunile suplimentare vor reveni de drept instituţiei implicate, în cazul nostru APAPS. Astfel, reprezentanţii noştri în AGA nu pu-teau vota împotriva acestei majorări de capital, obligaţia fiind de natură legală şi nu convenţională". Conducerea gru-pului sus-ţine că nu a putut să participe la majorarea capitalului social în aprilie 2003, în vederea menţinerii cotei sale de participare, în-trucît nu vărsase toţi banii pentru acţiunile subscrise integral cu un an înainte: "< InterAgro > şi ceilalţi acţionari afiliaţi ai săi au obligaţia să plătească acţiunile emise ca urmare a majorării de capital din mai 2002 pînă în 2005, conform hotăririi AGA a SNTR.

Menţionăm că la data subscrierii (mai 2002) < InterAgro > şi afiliaţii săi au plătit 30% din acţiunile emise, urmînd să achite restul acţiunilor pînă în mai 2005". Potrivit informaţiilor noastre, Grupul "InterAgro" trebuie să plă-teas-că, pînă la această dată, aproximativ 20 de miliarde de lei.

Bogdan Stoica, senior associate la "Popovici & Asociaţii", ne-a precizat: "Ca regulă generală, procesul de privatizare a SNTR (este vorba de cel din 2004) ar putea fi pus sub semnul întrebării din punctul de vedere al legalităţii. Cumpărătorul pa-chetului de 56,4% din capitalul social al SNTR ar putea contesta încheierea contractului de privatizare, pe motiv că informaţiile ce i-au fost furnizate privind structura patrimonială şi de capital a SNTR, ar fi fost neconforme cu realitatea, informaţii pe care le-a avut în vedere la momentul negocierii preţului acţiunilor cu APAPS şi care l-ar fi putut determina să încheie contractul de privatizare. Însăşi majorarea de capital a SNTR cu valoarea terenului în discuţie şi emisiunea de noi acţiuni ar putea fi contestate, de vreme ce dreptul de proprietate asupra acestuia fusese anterior transmis unei terţe societăţi şi, în mod corespondent, majorarea de capital social nu ar mai fi putut să ia în calcul valoarea terenului. În sfîrşit, chiar şi eli-be-rarea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului în cauză în favoarea SNTR este discutabilă. Sub rezerva că actul constitutiv al societăţii < Dragon Medical Complex > SA ar putea prevedea că ceea ce s-a aportat de către SNTR nu a fost dreptul de proprietate, ci numai folosinţa asupra terenului în cauză, autorităţile ro-mâne nu ar fi trebuit să elibereze certificatul de atestare a dreptului de proprietate către SNTR".

Conducerea "InterAgro" spune că nu va contesta privatizarea SNTR: "De altfel, noi ne-am declarat intenţia să vindem acţiunile deţinute de noi la < Tutunul Românesc >", cu respectarea prevederilor legale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb