Cine aruncă în aer piaţa?

Sorin Rosca Stanescu
Bănci-Asigurări / 9 aprilie 2023

Sorin Rosca Stanescu

Pentru a nu exista niciun dubiu, mă refer la piaţa de asigurări. Şi la situaţia din ce în ce mai alarmantă, la care sunt supuşi milioane de români, siliţi să facă faţă unor costuri tot mai ridicate, fie ele şi temporar plafonate, ale poliţelor RCA. Se discută intens despre retragerea licenţei Euroins, unul dintre cei mai importanţi asiguratori şi despre iminenţa unui faliment de mari proporţii. Sunt decis să demonstrez, cu toate argumentele în mână, că românii sunt grav prejudiciaţi şi cu bună ştiinţă, chiar de către instituţia care ar trebui să-i apere. Autoritatea de Supraveghere Financiară. Iar aşa-zisul faliment Euroins este, de fapt, preludiul unei acţiuni de preluare ostilă. La capătul căreia un grup ilegitim de interese va avea de câştigat. Iar statul va pierde miliarde de euro.

Înainte de a ataca subiectul propriu-zis, am să spun două vorbe despre responsabilitatea parlamentului şi guvernului. Teoretic, ASF este o autoritate independentă dar pe care parlamentul are datoria să o controleze şi, la nevoie, are posibilitatea să o demită în bloc. Ceea ce trebuia să se întâmple de mult. Încă din iunie 2020, când o dezvăluire PSNEWS a demonstrat, cu argumente cât se poate de concrete, sub titlul ,,organigrama nepotismului de la ASF'' , cine sunt soţii, soţiile, verii şi cumetrii care au căpuşat Autoritatea de Supraveghere Financiară. Nici parlamentul nici guvernul nu au reacţionat. Nici măcar atunci când, printr-un abuz incredibil, ASF şi-a făcut mâna, favorizând preluarea ostilă a SIF Oltenia de către SIF Banat-Crişana. Să ne înţelegem bine, în fruntea ASF sunt instalaţi oameni ai sistemului. Susţinuţi de partide dar împinşi din spate de statul subteran. Iar consiliul de administraţie, în loc să fie alcătuit de specialişti este, şi el, aproape în totalitate, numit în baza clientelismului politic. Acum când se zguduie piaţa asigurărilor, când finanţele a milioane de români şi a zeci de mii de societăţi comerciale sunt puse în pericol, fie de costurile nejustificat de ridicate ale poliţelor RCA fie de falimentele societăţilor de asigurări despre care se tot vorbeşte şi care sunt, culmea, regizate chiar de la nivelul ASF, atât guvernul cât şi parlamentul au obligaţia de a interveni urgent şi ferm, punând capăt unei crize, în definitiv artificiale. Dar care se poate transforma într-una reală. Prin falimentarea deliberată a unuia dintre cei mai importanţi asiguratori.

În încercarea de a lămuri lucrurile, fac precizarea că Eurohold Bulgaria, holdingul din care face parte Euroins, îl acuză pe vicepreşedintele ASF, Cristian Roşu, pe directorul Direcţiei Generale de Asigurări din cadrul ASF, Valentin Ionescu, şi pe alţi trei angajaţi că şi-au depăşit cu rea credinţă atribuţiile, inducând în eroare membrii bordului şi încercând să genereze un scenariu la capătul căruia societatea de asigurări riscă o prăbuşire iminentă. Iar în piaţă este indusă o stare de panică generalizată. Realitatea este, însă, cu totul alta.

În ultimii 12 ani, Eurohold a investit peste 350 de milioane de euro în România. În urmă cu doi ani, a mai adus 100 de milioane de euro împreună cu BERD, una dintre cele mai importante instituţii bancare şi de audit financiar din Europa. În ultimul an şi jumătate, Euroins a trecut cu succes printr-un amplu proces de digitalizare, care a dus la scăderea reclamaţiilor cu 85% şi la creşterea semnificativă a feedbackului pozitiv din partea solicitanţilor şi a service-urilor. Societatea îşi îndeplineşte angajamentul faţă de clienţi prin procesarea rapidă a cererilor de despăgubire, efectuarea în timp util a plăţilor şi menţinerea unui grad ridicat de solvabilitate şi lichiditate. Şi simultan, ASF întârzie, în mod deliberat, aprobările pentru majorarea capitalului şi transformarea creditelor subordonate în capital social. Pe de altă parte, tot ASF a supus Euroins unui control ,,dirijat'' , care a vizat identificarea unui număr mic de dosare greşite, pretext pentru amenzi inexplicabil de mari. Fireşte, compania a contestat aceste amenzi în instanţă.

Pentru a deveni mai solidă din punct de vedere financiar, în februarie 2023, Euroins a semnat un contract de reasigurare cu EIG Re EAD, care asigură transferul unei părţi semnificative a riscului şi reprezintă o garanţie suplimentară de stabilitate. În 2022, compania achita despăgubiri pentru nu mai puţin decât 160 de mii de dosare de daună, în valoare de peste 1,6 miliarde de lei şi a avut acorduri de plată directă cu peste 1000 de service-uri auto din România. Mai adaug faptul că auditurile, pentru activitatea de reasigurare, sunt efectuate de Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale. Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care legislaţia în domeniu este deficitară. Ei bine, în aceste condiţii, luna trecută, ASF a decis, într-un mod absolut scandalos şi fără niciun fel de argumente legale, revocarea licenţei de funcţionare şi deschiderea procedurii de falimentare a Euroins România. Din acest motiv, Eurohold acuză că asistăm la o tentativă de preluare ostilă a activelor societăţii din România şi că ASF se face vinovată de manipularea pieţei asigurărilor. Există riscul efectiv a pierderii de către România a unei investiţii de miliarde de euro.

Am auzit şi nu mi-a venit să cred, cum după ce în Parlamentul României în comisia de specialitate s-au constatat abuzuri ale conducătorilor ASF şi s-a ajuns la concluzia că aceştia sunt vinovaţi pentru crearea unei crize artificiale pe piaţa asigurărilor şi pentru creşterea exponenţială a preţului poliţelor RCA, în final s-a decis ca actuala conducere să-şi ducă mandatul până la capăt. Pretextul fiind că oricum, conform legii, mandatele expiră pe parcursul acestui an. Numai că, în următoarele câteva luni, întreaga piaţă a asigurărilor poate fi explodată. Vrea parlamentul României să se confrunte cu o asemenea situaţie? Are nevoie guvernul, aflat înaintea schimbărilor generate de rotativă, de o nouă criză de mari proporţii?

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Domnule Rosca ati urmarit mascarada numita audierea sefilor ASF in Parlament? Ati vazut ceva mai penibil si mai gretos decat protectia pe fata a PSD si PNL pentru niste incompetenti din neglijenta carora se vor plati de la buget 550 milioane de euro? Cele doua partide au facut zid in fata lui Marcu, Rosu si Ionescu desi prostia lor (unii zic ca este si o complicitate pe bani multi) a aruncat in aer un sector al pietei financiare. Nu este doar Euroins, acum doi ani a fost si City. De ce ii protejeaza PSD si PNL in dispretul atator asigurati si atator cetateni revoltati de sfidarea imbuibatilor de la ASF? Dumneavoastra sa ne spuneti ca sunteti mai informat. De ce au fost lasati in functii recompensate cu zeci de mii de euro de parca meritau premiati si nu saltati de Procuratura? Si asta sa ne spuneti. Sa ne mai spuneti de ce bulgarul Christov a avut numai cuvinte mieroase la adresa lui Marcu. Asta cam stim si noi dar nu e rau sa aflati si dv. Cum de timp de 3 ani indicatorii de solvabilitate au tot scazut pana au ajuns la gaina de 550 de milioane EURO fara ca impostorii din conducerea ASF sa ia masuri. Sa nu ne ziceti de amenzi ca alea sunt prosteala cu care Marcu incearca sa ne prosteasca. Masuri pe bune. Ati vazut ca Marcu si Rosu erau niste gangavi incoerenti care nici vocabular financiar nu au, nu au fost in stare sa dea o explicatie logica. Rosu a spus numai prostii, tot ce a spus a fost gresit. Nu a contat, Zamfir si-a facut showul penibil.

    Marcu o arunca sa nu ne mai facem ca nu vedem.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb