Cine se luptă în Israel? Ruşii, americanii, iranienii şi poate că şi palestinienii cu evreii

Sabin S. Brandiburu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 octombrie 2023

Cine se luptă în Israel? Ruşii, americanii, iranienii şi poate că şi palestinienii cu evreii

Zbiară în telefon:

"Toată lumea a dormit!

Şi eu am dormit.

Dar de ce a dormit Mossad-ul?!

De ce a dormit armata?!"

Este un cetăţean israelian din Haifa, strigându-şi revolta, pe româneşte, că israelienii au fost luaţi prin surprindere de atacul Hamas, în sărbătoarea de Sabat.

El crede că israelienii îi vor invinge pe palestinieni într-o singură zi (premierul israelian Netanyahu este însă de altă părere).

Iată opinia unui cetăţean exprimată pe Euronews:

"Timp de ani de zile, Netanyahu căuta o scuză ca să elimine teroriştii. Hamas a fost destul de iresponsabilă ca să i-o furnizeze, şi cu siguranţă nu va rata această oportunitate".

Altul spune, sugerând că este o operaţiune orchestrată de la Moscova:

"Putreziciunea provoacă distrugere şi moarte...

De la Africa la Orientul Mijlociu...

Pentru a distrage atenţia de la războiul său ilegal de agresiune din Ucraina.

Este interesant că Mossad nu a aflat despre asta...

Suspiciunea mea este că nu a fost o operaţiune condusă de Hamas...

Ei sunt doar carne de tun.

Bănuiesc că repercusiunile vor fi variate şi numeroase...

Multe dintre ele făcute în secret".

Altcineva, însă, crede că Washingtonul se află la origine:

"Domnului Putin trebuie să-i fie ruşine că Hamas poate face asta şi Rusia nu poate lua Ucraina, ce ruşine!!! Să vedem dacă SUA se implică în acest conflict, să vedem dacă armata rusă poate face ceva. Toate acestea se întâmplă din cauza SUA care susţin acel conflict să continue la nesfârşit. Vă rog, cer cetăţenilor ruşi să aleagă la următoarele alegeri un lider puternic pentru Rusia, pentru a pune capăt acestui carnagiu în lume. În acest moment, avem doar un singur lider puternic, care este cel din Coreea de Nord, dacă avem un altul în Rusia, lumea va fi mai sigură".

Dar unii cred că nu a fost nicio surpriză, ci numesc atacul Hamas "un Pearl Harbour evreiesc", un scenariu descris mai îndeaproape în articolul alăturat "Ziarişti şi politicieni din opoziţie observă că Netanyahu este mereu favorizat de conflictul cu palestinienii".

Aici, relatarea faptelor într-un rezumat selectiv.

Organizaţia militantă islamistă Hamas a lansat, în dimineaţa zilei de sâmbătă, unul din cele mai de amploare atacuri împotriva Israelului, într-un asalt surpriză care a inclus infiltrarea de trupe în mai multe oraşe israeliene şi un puternic bombardament cu peste 5.000 de rachete lansate din Fâşia Gaza.

Pe măsură ce sirenele de avertizare răsunau în sudul şi centrul Israelului, inclusiv în Ierusalim, armata Israelului a declarat că se află în stare de război, iar ministrul Apărării a afirmat că Hamas a făcut o "greşeală gravă" declarând război Israelului.

Media israeliană a relatat că au loc schimburi de focuri între grupuri de luptători palestinieni şi forţele de securitate în oraşe din sudul Israelului. Şeful poliţiei din Israel a declarat că există "21 de zone active" în sudul Israelului, indicând amploarea atacului, dar Hamas a spus că este vorba despre 25 de localităţi atacate.

În Gaza, oamenii s-au grăbit să cumpere provizii în anticiparea zilelor de conflict ce urmează să vină. Unii au evacuat casele şi s-au îndreptat către adăposturi.

Comandantul militar al Hamas, Mohammad Deif, a anunţat începutul operaţiunii printr-o transmisie pe media Hamas, chemând palestinienii din toate părţile să lupte, potrivit Reuters.

"Aceasta este ziua celei mai mari bătălii pentru a pune capăt ultimei cuceriri de pe Pământ", a declarat Deif, adăugând că au fost lansate 5.000 de rachete către Israel.

Şeful poliţiei din Israel, Kobi Shabtai, a declarat că poliţia gestionează mai multe zone de război împreună cu IDF ("Israeli Defense Forces") şi cu unităţi speciale şi toate forţele suplimentare care au fost trimise către Fâşia Gaza, potrivit publicaţiei israeliene Haaretz.

Acesta a declarat: "Ştim despre civili care sunt blocaţi în tot felul de locuri. Facem un apel la toţi cetăţenii să rămână în casele lor. Vom ajunge la toţi în cele din urmă. Ne deplasăm de la o zonă de război la alta. Au fost ucişi destui terorişti în diferite zone. Din nefericire, sunt şi victime din rândul forţelor noastre şi civili care erau în apropiere. Fac un apel către public să dea dovadă de reţinere şi răbdare şi să rămână în adăpostul caselor".

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a afirmat că Hamas a "declarat război Statului Israel". Acesta a declarat că trupele israeliene se luptă împotriva inamicului în fiecare locaţie.

În urma atacului orchestrat de Hamas, Israelul a decretat "stare de război" şi a închis aeroporturile din sudul şi centrul ţării. Armata israeliană a lansat un contraatac în Gaza şi a efectuat mai multe raiduri aeriene asupra obiectivelor Hamas.

De ce a atacat Hamas Israelul?

La câteva ore după lansarea atacului asupra Israelului, un comandant Hamas a declarat că atacul a avut loc pentru a "apăra moscheea Al-Aqsa".

Un comandant Hamas a spus că au lansat atacuri asupra teritoriului israelian "în apărarea Al-Aqsa", care fusese luată cu asalt de "colonişti israelieni" acum câteva zile.

Comandantul militar al Hamas, Muhammad Deif, care a lansat un mesaj înregistrat după atac, a declarat că loviturile au fost represalii pentru "profanarea moscheei Al-Aqsa" din Ierusalim de către Israel, conform publicaţiei LiveMint.

Potrivit sursei citate, comandantul Hamas a mai spus că atacul a fost şi o contraofensivă drept răspuns la uciderea a sute de palestinieni. Acesta a spus că, în urmă cu câteva zile, Al-Aqsa fusese luată cu asalt de zeci de "colonişti israelieni", provocând nemulţumirea palestinienilor.

Hamas a pretins că a "capturat" civili şi soldaţi în timpul infiltrării lor în Israel. De asemenea, Hamas a publicat câteva fotografii care arată militanţi ai lor intrând în Israel şi într-un avanpost al Forţelor de Apărare a Israelului (IDF) la graniţa cu Gaza (Israelul a informat că agresorii au penetrat trei instalaţii militare).

Pe reţelele sociale, au circulat videoclipuri cu luptători Hamas care defilau pe străzi cu ceea ce păreau a fi vehicule militare israeliene furate şi un videoclip în care un soldat israelian mort era tras după o maşină şi călcat în picioare de o mulţime furioasă de palestinieni care strigau "Allahu Akbar" (Dumnezeu e Mare).

Atacul fără precedent al Hamas asupra Israelului vine într-un moment în care ţara se confruntă cu o divizare politică internă istorică, amplificarea violenţelor în Cisiordania şi negocieri cu mize înalte între Israel, Arabia Saudită şi Statele Unite, potrivit NBC.

Cu toate acestea, guvernul de coaliţie condus de prim-ministrul Benjamin Netanyahu a efectuat o represiune în creştere împotriva a ceea ce afirmă că sunt atacuri teroriste palestiniene de mai mult de un an.

Conform sursei citate, foşti ofiţeri de informaţii şi militari americani au declarat că momentul atacului Hamas vizează în primul rând să perturbe negocierile dintre Israel şi Arabia Saudită, în condiţiile în care Riadul părea pe punctul de a face un pas istoric pentru normalizarea relaţiilor cu Israel.

"Iranul încearcă să exercite presiune asupra inamicului lor implacabil, Israel", a declarat amiralul în rezervă James Stavridis, fost comandant NATO.

Într-un interviu acordat NBC News, luna trecută, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a declarat: "Suntem împotriva oricăror relaţii bilaterale între ţările noastre din regiune şi regimul sionist". Raisi a adăugat: "Credem că regimul sionist intenţionează să normalizeze aceste relaţii bilaterale cu ţările arabe pentru a-şi asigura securitatea în regiune".

În ultimele săptămâni, diplomaţi din SUA, Israel şi Arabia Saudită au declarat pentru NBC News că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele american Joe Biden şi-au exprimat toţi sprijinul pentru un acord care ar duce la recunoaşterea diplomatică a Israelului de către Arabia Saudită.

Diplomaţii afirmă că, dacă Arabia Saudită ar accepta să recunoască Israelul, ar putea motiva şi alte state arabe să facă acelaşi lucru. O serie de astfel de acorduri ar putea pune capăt deceniilor de ostilitate dintre Israel şi vecinii săi, care datează încă din 1948.

Strategia Hamas - război arab generalizat

"Aceasta este ziua celei mai mari bătălii pentru a pune capăt ultimei cuceriri de pe Pământ", a declarat Comandantul militar al Hamas, Mohammad Deif, adăugând că au fost lansate 5.000 de rachete către Israel şi că "a venit momentul ca israelienii să-şi suporte consecinţele faptelor".

El a anunţat începutul operaţiunii printr-o transmisie pe media Hamas, chemând palestinienii de oriunde să lupte, ceea ce pare să definească strategia Hamas, sperând la o largă coaliţie arabă contra Israelului: "Este timpul să ne unim toţi arabii".

Probabil că asta este ideea care a stat la baza intitulării atacului Hamas ca "Potopul Al Aqsa", deoarece Moscheea Al-Aqsa (Al-Masjid al-Aqsa) este unul dintre cele mai importante locuri sfinte din islam. Al-Aqsa înseamnă "cea mai îndepărtată moschee" în arabă, denumire care se referă la descrierea din Coran a călătoriei profetului Mahomed către Al-Aqsa în timpul Isra şi Miraj (călătoria nocturnă şi ridicarea), o parte importantă a tradiţiei islamice.

Prin urmare, denumirea atacului asupra Israelului vrea să coalizeze întreaga lume arabă, iar nu doar pe palestinieni.

De altfel, liderulHamas Ismail Haniah a spus-o explicit:

"Aceasta nu este doar bătălia palestiniană, ori a Fâşiei Gaza,, este bătălia tuturor naţiunilor musulmane, este bătălia pentru Moscheea Al-Aqsa".

Hamas le-a cerut libanezilor, yemeniţilor, irakienilor şi sirienilor să intre în acest război.

Pierderi semnificative de ambele părţi

Raportările de duminică după-amiază arătau că Israelul a înregistrat pierderi semnificative în urma atacului Hamas. Un purtător de cuvânt al organizaţiei ZAKA, un grup de voluntari care se ocupă de gestionarea victimelor şi a rămăşiţelor umane după atacuri teroriste, a declarat presei israliene că peste 600 de israelieni au fost ucişi, potrivit Times of Israel.

Pe de altă parte, în urma raidurilor aeriene efectuate de Israel ca răspuns la atacul Hamas, peste 300 de palestinieni şi-au pierdut viaţa, potrivit unui raport al CBS News, din aceeaşi perioadă.

În orele care au urmat atacului Hamas, israelienii au format grupuri pe reţelele sociale cu ajutorul cărora îşi căutau prieteni şi rude aflate în zonele de conflict, conform CBS.

Sute de postări au inundat un grup de Facebook creat pentru israelienii care ar putea fi daţi dispăruţi în urma atacurilor. Membrii familiilor au postat fotografii cu o descriere a persoanelor dispărute şi ultima dată când au avut veşti de la cei dragi. Un utilizator a scris în ebraică: "Tamar... nu poate fi găsită" şi "Dacă cineva are informaţii, vă rog să mă informaţi urgent!"

De partea cealaltă a frontului, palestinienii din Gaza se pregătesc pentru un război de lungă durată şi îşi iau măsuri de precauţie pentru ceea ce ar putea urma, potrivit Al-Jazeera.

Pe măsură ce palestinienii din Gaza se pregătesc pentru ceea ce ar putea fi un război prelungit în enclava asediată, locuitorii precum doctorul Belal Aldabbour au început deja să ia măsuri de precauţie pentru a-şi proteja şi asigura familiile.

"Am început prin a face o hartă geografică a micului meu apartament pentru a localiza punctul cel mai îndepărtat de ferestre pentru a evita eventuale răniri de la explozii şi bucăţi de şrapnel", a declarat acesta pentru Al Jazeera.

"Acum mă ocup să îmi adun baterii de rezervă, pentru a menţine alimentarea cu electricitate în casă. Nu se ştie ce va urma", a declarat un cetăţean palestinian.

În urma atacului asupra Israelului, Netanyahu a promis să transforme toate ascunzişurile Hamas din Gaza în "ruine", spunând locuitorilor enclavei asediate să "plece acum".

Conform Al-Jazeera, aceasta este o declaraţie care subliniază problema fundamentală a civililor palestinieni din Gaza, care trăiesc sub blocadă israeliană şi nu au libertate de mişcare, fapt notat de mai mulţi analişti.

"Unde mai exact să plece palestinienii dacă ei nu pot părăsi enclava?", a întrebat Mairav Zonszein, analist principal al Israelului la Crisis Group.

Cine e cu Palestina, cine e cu Israelul?

Iranul este cel mai puternic susţinător al Palestinei în conflictului dintre Hamas şi Israel şi numeşte atacul de sâmbătă dimineaţă drept un "act de autoapărare", potrivit Reuters.

Ministerul de Externe al Iranului a declarat că atacurile efectuate de aliatul său, Hamas, asupra Israelului au fost un act de autoapărare al palestinienilor şi le-a cerut ţărilor musulmane să susţină drepturile acestora.

"Această operaţiune este mişcarea spontană a grupurilor de rezistenţă şi a poporului opresat al Palestinei în apărarea drepturilor lor inalienabile şi reacţia lor naturală la politica beligerantă şi provocatoare a sioniştilor", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Nasser Kanaani, potrivit Reuters.

Publicaţia iraniană Nournews, afiliată structurilor de securitate, a scris că atacurile au arătat că, "în ciuda afirmaţiilor sale privind dominaţia în domeniul informaţiei şi securităţii asupra rezistenţei, Israelul nu a putut prezice operaţiunile acestora şi că Iron Dome-ul său nu a fost decât un dom de paie deasupra unui castel de nisip".

Mai multe filmări difuzate de televiziunea de stat din Iran au arătat oameni adunaţi în Piaţa Palestinei din Teheran pentru a saluta ştirea despre atac, scandând "Moarte Israelului" şi folosind artificii. Imaginile TV au arătat şi scene de sărbătorire în mai multe oraşe din Iran.

Yahya Rahim Safavi, un fost comandant al Gardienilor Revoluţiei care este acum consilier al lui Khamenei, a declarat anterior: "Vom sta alături de luptătorii palestinieni până la eliberarea Palestinei şi a Ierusalimului".

Potrivit sursei citate, televiziunea de stat a arătat membrii parlamentului iranian ridicându-se sâmbătă de pe scaunele lor pentru a striga "Moarte Israelului" şi "Palestina este victorioasă, Israelul va fi distrus".

Manifestaţii de susţinere a Palestinei si a atacului Hamas au avut loc şi în alte ţări. Mii de turci din Istanbul participau la un marş numit "Marş pentru Fatah" în semn de sprijin pentru palestinieni, deşi oficial Turcia rămâne neutră şi se abţine de la a condamna Hamas, potrivit Africa News.

"Să le spunem drept, poporul palestinian îşi apără doar patria, acest lucru nu are nicio legătură cu terorismul", a declarat Sahin Ocal, un activist al uneia dintre asociaţiile care organizează manifestaţia din Istanbul, într-un interviu pentru AFP.

"Inshallah, credem că acesta va fi şi o zi de victorie pentru musulmani", adaugă Fatma Ipek, o femeie în vârstă de 39 de ani, care afişa un steag "anti-sionist".

Conform Africa News, această reacţie a fost reflectată şi la Sanaa, în Yemen, unde susţinătorii Houthi, purtând steaguri palestiniene, au sărbătorit atacurile asupra Israelului, pe care Hamas le-a numit "Potopul Al-Aqsa".

Şi la Beirut, zeci de steaguri palestiniene au fluturat în mâinile susţinătorilor Hezbollah, care au declarat ziua de 7 octombrie ca zi de victorie împotriva Israelului.

Pe partea cealaltă, preşedintele american Joe Biden şi-a declarat susţinerea fermă pentru Israel, afirmând că se află în contact cu puterile regionale din Orientul Mijlociu, inclusiv cu Arabia Saudită, Egipt şi Turcia.

Casa Albă a informat că solicită liderilor regionali să-şi coordoneze eforturile ca Hamas să-şi înceteze operaţiunea.

De partea Israelului pare să se alinieze o mare parte a liderilor mondiali. Ţări şi lideri din întreaga lume au condamnat atacul Hamas de sâmbătă.

Papa Francisc a făcut apel la pace şi a cerut încetarea luptelor, afirmând că terorismul şi războiul nu duc la o soluţie.

"Urmăresc cu îngrijorare şi durere ceea ce se întâmplă în Israel. Îmi exprim solidaritatea cu familiile victimelor. Rog să înceteze atacurile şi armele", a declarat Papa Francisc în Piaţa Sfântului Petru din Vatican.

La rândul ei, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe X (cunoscut anterior sub numele de Twitter) că atacul "este terorism în cea mai detestabilă formă". Ea a declarat că "Israelul are dreptul să se apere împotriva unor astfel de atacuri odioase."

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europrne pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell Fontelles a declarat:

"Îmi exprim în întregime solidaritatea cu Israel" (...) "Ştirea despre civili luaţi ca ostatici în propriile case sau în Gaza este îngrozitoare. Acest lucru încalcă dreptul internaţional. Ostaticii trebuie eliberaţi imediat".

Serviciile de securitate israeliene, luate prin surprindere?

În mijlocul confuziei cauzate de atacul Hamas, a cărui amploare nu are precedent, întrebarea care stă pe buzele tuturor este "cum de nu a fost prevenit acest atac?". Agenţiile de securitate israeliene precum Mossad şi Shin Bet sunt cunoscute drept unele din cele mai puternice şi mai bine pregătite instituţii din aria lor de activitate, însă, cu toate acestea, nu au reuşit să obţină informaţii despre planurile de atac ale Hamas şi nici să prevină punerea în aplicare a acestor planuri. Este acesta un eşec al serviciilor de securitate israeliene?

Corespondentul pe teme de securitate al BBC, Frank Gardner, afirmă că, într-adevăr, atacul Hamas este un eşec al serviciilor secrete israeliene.

"Cu eforturile combinate ale Shin Bet, serviciul de informaţii intern al Israelului, Mossad, agenţia sa de spionaj extern, şi toate resursele Forţelor de Apărare ale Israelului, este cu adevărat uimitor că nimeni nu a prevăzut acest lucru sau nu a acţionat în cazul în care au avut avertismente", a scris Gardner pentru BBC.

Acesta a mai scris: "Israelul are, în mod argumentat, cele mai extinse şi bine finanţate servicii de informaţii din Orientul Mijlociu, cu informatori şi agenţi în cadrul grupurilor militante palestiniene, precum şi în Liban, Siria şi în alte părţi. Pe teren, de-a lungul graniţei tensionate dintre Gaza şi Israel, există camere de supraveghere, senzori de mişcare la nivelul solului şi patrule regulate ale armatei. Se presupune că gardul cu sârmă ghimpată deasupra ar fi trebuit să fie o barieră inteligentă pentru a preveni exact tipul de infiltrare care a avut loc în acest atac. Cu toate acestea, militanţii din Hamas pur şi simplu au spart gardul, au tăiat din sârma ghimpată sau au intrat în Israel de pe mare, cu ajutorul bărcilor sau din aer, cu parapanta".

De asemenea, Gardner a scris că, atunci când a întrebat autorităţile israeliene despre cum s-a produs atacul şi de ce nu a fost prevenit, toate agenţiile au răspuns în unison "nu avem idee despre cum s-a putut întâmpla asta", potrivit BBC.

Ce va urma?

În prezent, Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) se luptă neîncetat pentru restabilirea controlului asupra Fâşiei Gaza şi pentru eliminarea teroriştilor infiltraţi pe teritoriul Israelului, potrivit CNN.

Richard Hecht, purtătorul de cuvânt al IDF a declarat: "Subiectul prioritar care ne preocupă în acest moment este stabilizarea controlului în Fâşia Gaza. Avem ţinte pentru următoarele 12 ore: să punem capăt enclavei Gaza. Să controlăm întreaga enclavă şi să eliminăm toţi teroriştii de pe teritoriul nostru". Acesta a mai adăugat că IDF va încerca să evacueze anumite comunităţi din zonele Gaza.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a extins "situaţia specială de securitate" a ţării la întreg teritoriul Israelului.

Potrivit sursei citate, acest lucru permite IDF să furnizeze instrucţiuni de securitate pentru civilii şi să închidă spaţii publice la nevoie. O zonă de "situaţie specială de securitate", pe o rază de 80 de kilometri de la Fâşia Gaza, fusese stabilită mai devreme sâmbătă.

Hecht a declarat că IDF intenţionează să prezinte câţiva paşi potenţiali în faţa cabinetului israelian, care s-a întrunit duminică. "Guvernul este probabil să ia o decizie duminică sau luni", a spus acesta.

Saleh al-Arouri, membru de rang înalt al Hamas, a declarat sâmbătă la Al Jazeera că Hamas este pregătit "pentru toate opţiunile, inclusiv un război şi o escaladare la toate nivelurile".

"Suntem pregătiţi pentru scenariul cel mai pesimist, inclusiv o invazie terestră, care ar fi cea mai bună pentru noi, ca să decidem cum se încheie această bătălie", a conchis al-Arouri.

Cât va dura războiul?

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a declarat că războiul va fi dificil şi de lungă durată.

Într-adevăr, dacă scopul este să transforme Fâşia Gaza într-o insulă a deşertului, aşa cum a declarat-o, atunci nu va reuşi să facă asta de azi, pe mâine şi este greu de crezut că o astfel de intenţie ar putea fi îngăduită de opinia internaţională.

Oricât de răzbunător ar fi "Bibi", Fâşia Gaza nu este Sodoma, totuşi.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. o radiografie foarte buna a evenimentelor

    O nedreptate nu se corectează cu o o alta nedreptate!

    Un holocaust nu se corectează abuziv!

    Israelul e departe de fi fără vina, și a devenit din Poor asuprit in asupritor și care comite abuzuri cu ajutorul american asta după ca englezii au comis niște greșeli in trecut! 

    1. Israelul trebuie sa respecte dreptul international, Carta ONU, legislatia internationala, si sa isi ia colonistii din teritoriile ocupate si sa ii trimita inapoi pe teritoriul recunoscut international al Israelului. Altfel, Israelul este un stat care practica terorismul la nivel de stat.

      Bine.

      Mare declaratie! 

    Un articol obiectiv, documentat care nu ia partea nimanui! Felicitari bursa!

    A sprijini un popor sa lupte pentru asuprirea altui popor nu e o politica inteleapta.Asa cum e politica marilor puteri in ultima vreme.Sau mai bine spus ,de cand lumea.

    DRAGII MEI GETO-DACI, trebuie sa ne gandim sa aparam ce este al nostru, ROMANIA, avem pericol la granita, trebuie sa fim pregatiti. NOI putem lupta cu rezervistii caci tineretul pana in 35 ani nu au mai facut armata, trebuie sa introducem stagiul militar obligatoriu macar 6 luni, ca fiecare barbat roman sa stie sa traga cu arma. DESPRE actualul razboi, nu am cuvinte, insa ma rog ca sa nu fie la noi razboi!

    1. Nu te oprește nimeni sa te antrenezi. Dar de ce vrei să obligi și alți oameni să faca armata? Nu toți vor sa lupte

      O sa aveți libertatea de a lupta în fustițe,machiați și cu dresuri...

      Armata este un lucru foarte bun,maxim 6 luni.... 

      ANONIMULE, care nu te intereseaza armata, eu unul sunt f. f. antrenat, bun strateg, si ca mine sunt multi, in ROMANIA, cu sange in instalatie. Un barbat fara a face armata nu este barbat!

      ASTA este opinia mea, daca vreti sa mai existam trebuie sa ne aparam pamantul asta, este de datoria noastra, nu putem gandi altfel! 

      In caz de razboi va fi dezastru, bravii nostri soldati platiti au demisionat in masa, imediat de rusii au invadat Ucraina, de frica ca nu cumva sa aiba cea mai mica sansa de a participa la razboi, daca rusii nu pun gand rau si noua.

    S-ar parea ca toate partile aveau o motivatie in a incepe acest razboi. Din pacate razboiul nu e un proces win-win. Istoria ne spune ca Israelul a castigat de fiecare data. Nu se vor opri pana nu refac regatul biblic.

    P.S. Povestea cu luatul prin surprindere e ciudata. De cateva saptamani sute (zeci?) de mii de cetateni israelieni solicita pasapoarte romanesti, spaniole, portugheze. 

    1. cetateni "israelieni" de origine mujica:-)

    Vizita lui Ariel Sharon la moscheea Al-Aqsa a declansat a doua intifada.

    Cat de greu o fi pentru evreii aia radicali sa inteleaga ca trebuie sa lase in pace moscheea aia? Nu am mai tinut sirul, dar ba au vrut sa viziteze, ba au vrut sa sacrifice o capra, ba politia i-a gazat pe palestinienii ramasi peste noapte acolo. Oricum palestinienii au motive destule sa ii atace pe evrei, de ce sa le oferi ceva major pe tava. 

    1. Sunt provocari putiniste care asmute iranul, asupra israelului prin tampitii de hamas, pentru a rascolii ordinea mondiala si asa precara in acest moment!

    Adica agentiile au informat, ceva trebuie sa fi stiut pt ca Gaza e o enclava! Totul trebuie adus din exteriorul Gaza. Au informat, cineva nu a luat in serios si.. Iata, s a ajuns la stare de razboi si nu se pot face demonstratii.

    Nu e sodoma. E iadul acolo. Toți dementii care nu au niciun rost in lume își fac de lucru cu Bombele și kalașnikovele. Trebuie pus piciorul in prag . Muncește toată Europa sa țină milioane de refugiați musulmani care de fapt ne urăsc și ne disprețuiesc de moarte. Evreilor li se pun in cârca toate relele și frustrările de parca au ei vina ca sunt muncitori și riguroși . Sper sa ii joace in picioare pe criminalii aia. Oricum ai învârti lucrurile, ce s-a întâmplat acolo este odios. O ofensa împotriva lumii civilizate care și-a câștigat greu standardul de viața .niște frustrați analfabeți și Leneși sa măcelărească la întâmplare tineri, copii, oameni normali care erau in vacanța din bani munciți . Mi se pare ca se face multă filozofie pe o situație clară . A fost un măcel care nu poate rămâne fără răspuns ferm.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb