Cine sunt cei mai mari producători de petrol ai lumii?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Companii / 29 septembrie 2023

Cine sunt cei mai mari producători de petrol ai lumii?

Peste jumătate din oferta globală a fost asigurată numai de cinci ţări, conform datelor Institutului de Energie

English Version

Statele Unite au fost cel mai mare producător de petrol din lume din 2018 până în 2022, cu o producţie de aproape 18 milioane de barili pe zi anul trecut, echivalentul a aproape o cincime din oferta totală la nivel mondial, conform Visual Capitalist, ce se bazează pe date ale Institutului de Energie.

Potrivit sursei menţionate, aproape trei sferturi din producţia de petrol a SUA este concentrată în jurul a cinci state: Texas, New Mexico, Dakota de Nord, Alaska şi Colorado.

În spatele Statelor Unite, care sunt lider mondial incontestabil, se află Arabia Saudită, cu o producţie de douăsprezece milioane barili pe zi, echivalentul a circa unei cincimi din oferta globală. Rusia s-a clasat pe locul al treilea, cu unsprezece milioane de barili pe zi produşi în 2022. Împreună cu Canada şi Iraq, ale căror producţii s-au ridicat la 5,6 milioane de barili, respectiv 4,5 milioane barili, primii cinci producători ai lumii au furnizat mai mult de jumătate din întreaga ofertă de petrol a lumii, anul trecut.

Cine sunt cei mai mari producători de petrol ai lumii?

Conform datelor Institutului de Energie, primii zece producători de petrol, unde intră şi Emiratele Arabe Unite, Iran, Brazilia, Kuweit şi China, sunt responsabili pentru mai mult de 70% din producţia mondială de petrol. De menţionat că, producţia tuturor celor mari zece giganţi a crescut între 2021 şi 2022, astfel încât oferta globală a urcat cu 4,2% anul trecut, faţă de cel anterior.

Principalele regiuni producătoare de petrol în 2022

Orientul Mijlociu a reprezentat o treime din producţia mondială de petrol, iar producătorii din America de Nord au livrat aproape încă o treime din oferta globală, anul trecut. Comunitatea Statelor Independente - organizaţia ţărilor ce au făcut parte din fostul bloc sovietic - reprezintă un alt producător regional major de petrol, cu o cotă de 15% din producţia mondială, conform datelor Institutului.

Cine sunt cei mai mari producători de petrol ai lumii?

Chiar dacă producţia globală este în creştere, cota Europei este în declin ajungând la doar 3% din oferta mondială de ţiţei, anul trecut. În ultimele două decenii, producţia de petrol a UE a scăzut cu peste 50% din cauza mai multor factori, între care reglementări mai stricte de mediu şi trecerea la gaze naturale, scrie Visual Capitalist.

Membrii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), din care fac parte Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iran sau Kuweit, realizează aproximativ 35% din producţia mondială de petrol şi deţin circa 70% din rezervele mondiale. În cazul grupului OPEC+, adică OPEC plus aliaţii săi - în special Rusia, ponderea producţiei de petrol se ridică la peste jumătate din oferta mondială.

Petrolul este un element esenţial al economiei moderne, astfel încât ţările ce deţin mari cantităţi de ţiţei au beneficii politice şi economice imense. Regiuni întregi au prosperat şi s-au purtat războaie pentru controlul resurselor. Pe de altă parte, tendinţa de a trece către energii regenerabile îi face pe mulţi mari exportatori de petrol să-şi diversifice economiile. Totuşi, lumea are încă nevoie de petrol, care reprezintă aproape o treime din cererea globală de energie, scrie Visual Capitalist.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Deci SUA produce mai mult petrol decat mujicia:-)...si il vinde pe USD nu pe ruble, yuani si rupii...mujicilor, eu zic sa aveti la indemana inca o patura si sa va apucati sa puneti muraturi pentru la iarna:-)

    1. Rusia in ultimele 3 luni,a avut un surplus de

      incasari de cca. 3 miliarde $, din pretul ridicat la titei 

      Si Gazprom trece pe pierdere

    vor fi niste zvarcoliri foarte mari la sarpele opec pana va muri.

    pt ca vor muri, sunt tari care se bazeaza aproape exclusiv pe exportul de petrol si gaz. chiar si rusii. 

    analiza de mai sus e ok, dar opec plus are 80% din exporturi. SUA e cel mai mare producator da, dar nu exporta. 

    de-asta opec face ce vrea cu pretul petrolului.

    marirea pretului poate ca e menita sa puna bete in roate la tranzitia spre regenerabile. dc dai banii la petrol, n-o s mai ai bani de eolinene sau solare. dar exact pretul mare al benzinei ii va determina pe oameni sa treaca pe masini electrice. in special dc ai si panouri solare pe casa. 

    1. Sa nu uitam ca cererea mondiala de petrol creste de la an la an abia undeva în 2040 se pare ca va fi acel "peak oil". Iar legat de mașinile electrice, autoturismele reprezinta doar 26% din consumul de petrol. Petrol necesar inclusiv pentru fabricarea eolienelor, panourilor solare etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb