Statele Unite au fost cel mai mare producător de petrol din lume din 2018 până în 2022, cu o producţie de aproape 18 milioane de barili pe zi anul trecut, echivalentul a aproape o cincime din oferta totală la nivel mondial, conform Visual Capitalist, ce se bazează pe date ale Institutului de Energie.
Potrivit sursei menţionate, aproape trei sferturi din producţia de petrol a SUA este concentrată în jurul a cinci state: Texas, New Mexico, Dakota de Nord, Alaska şi Colorado.
În spatele Statelor Unite, care sunt lider mondial incontestabil, se află Arabia Saudită, cu o producţie de douăsprezece milioane barili pe zi, echivalentul a circa unei cincimi din oferta globală. Rusia s-a clasat pe locul al treilea, cu unsprezece milioane de barili pe zi produşi în 2022. Împreună cu Canada şi Iraq, ale căror producţii s-au ridicat la 5,6 milioane de barili, respectiv 4,5 milioane barili, primii cinci producători ai lumii au furnizat mai mult de jumătate din întreaga ofertă de petrol a lumii, anul trecut.
Conform datelor Institutului de Energie, primii zece producători de petrol, unde intră şi Emiratele Arabe Unite, Iran, Brazilia, Kuweit şi China, sunt responsabili pentru mai mult de 70% din producţia mondială de petrol. De menţionat că, producţia tuturor celor mari zece giganţi a crescut între 2021 şi 2022, astfel încât oferta globală a urcat cu 4,2% anul trecut, faţă de cel anterior.
• Principalele regiuni producătoare de petrol în 2022
Orientul Mijlociu a reprezentat o treime din producţia mondială de petrol, iar producătorii din America de Nord au livrat aproape încă o treime din oferta globală, anul trecut. Comunitatea Statelor Independente - organizaţia ţărilor ce au făcut parte din fostul bloc sovietic - reprezintă un alt producător regional major de petrol, cu o cotă de 15% din producţia mondială, conform datelor Institutului.
Chiar dacă producţia globală este în creştere, cota Europei este în declin ajungând la doar 3% din oferta mondială de ţiţei, anul trecut. În ultimele două decenii, producţia de petrol a UE a scăzut cu peste 50% din cauza mai multor factori, între care reglementări mai stricte de mediu şi trecerea la gaze naturale, scrie Visual Capitalist.
Membrii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), din care fac parte Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iran sau Kuweit, realizează aproximativ 35% din producţia mondială de petrol şi deţin circa 70% din rezervele mondiale. În cazul grupului OPEC+, adică OPEC plus aliaţii săi - în special Rusia, ponderea producţiei de petrol se ridică la peste jumătate din oferta mondială.
Petrolul este un element esenţial al economiei moderne, astfel încât ţările ce deţin mari cantităţi de ţiţei au beneficii politice şi economice imense. Regiuni întregi au prosperat şi s-au purtat războaie pentru controlul resurselor. Pe de altă parte, tendinţa de a trece către energii regenerabile îi face pe mulţi mari exportatori de petrol să-şi diversifice economiile. Totuşi, lumea are încă nevoie de petrol, care reprezintă aproape o treime din cererea globală de energie, scrie Visual Capitalist.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2023, 00:14)
Deci SUA produce mai mult petrol decat mujicia:-)...si il vinde pe USD nu pe ruble, yuani si rupii...mujicilor, eu zic sa aveti la indemana inca o patura si sa va apucati sa puneti muraturi pentru la iarna:-)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2023, 18:36)
Rusia in ultimele 3 luni,a avut un surplus de
incasari de cca. 3 miliarde $, din pretul ridicat la titei
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2023, 22:04)
Si Gazprom trece pe pierdere
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2023, 09:33)
vor fi niste zvarcoliri foarte mari la sarpele opec pana va muri.
pt ca vor muri, sunt tari care se bazeaza aproape exclusiv pe exportul de petrol si gaz. chiar si rusii.
analiza de mai sus e ok, dar opec plus are 80% din exporturi. SUA e cel mai mare producator da, dar nu exporta.
de-asta opec face ce vrea cu pretul petrolului.
marirea pretului poate ca e menita sa puna bete in roate la tranzitia spre regenerabile. dc dai banii la petrol, n-o s mai ai bani de eolinene sau solare. dar exact pretul mare al benzinei ii va determina pe oameni sa treaca pe masini electrice. in special dc ai si panouri solare pe casa.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.09.2023, 08:59)
Sa nu uitam ca cererea mondiala de petrol creste de la an la an abia undeva în 2040 se pare ca va fi acel "peak oil". Iar legat de mașinile electrice, autoturismele reprezinta doar 26% din consumul de petrol. Petrol necesar inclusiv pentru fabricarea eolienelor, panourilor solare etc.