CINTEZĂ, BNR: "Unele bănci încearcă să păcălească sistemul prin restructurarea creditelor"

Veronica Plăcintescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 noiembrie 2013

"Unele bănci încearcă să păcălească sistemul prin restructurarea creditelor"

Băncile raportează corect creditele neperformante, din punct de vedere contabil, dar unele încearcă "să păcălească sistemul" prin modul în care restructurează împrumuturile cu probleme, a declarat, ieri, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

Domnia sa a explicat: "Raportarea creditelor neperformante este făcută corect de către bănci, însă restructurarea creditelor, încercând păcălirea sistemului, este incorectă. Mai exact, cu câteva zile înainte de scadenţa unui credit, banca îşi sună clientul, îl întreabă dacă poate să plătească, iar dacă acesta spune că nu, atunci îi restructurează creditul pe câteva luni sau câţiva ani. În raportările trimise BNR apare un credit în derulare, dar, în realitate, acel împrumut este neperformant. Am început un control pentru a evita aceste situaţii. Primul act de control a fost transmis, ieri, la o bancă. Colegii îmi spun că sunt probleme şi că vor fi provizioane suplimentare".

Nicolae Cinteză a precizat că, în trecut, a existat exemplul unui preşedinte de bancă schimbat din motive similare. Domnia sa a adăugat: "Să nu înţelegeţi că sunt împotriva restructurării creditelor. Totuşi, în recomandările trimise băncilor, am spus că, dacă după prima restructurare clientul tot nu plăteşte, înseamnă că restructurarea a fost făcută fără un fundament economic. Au fost situaţii când s-au făcut şi 20 de restructurări la un singur credit".

Oficialul BNR a numit această practică, întâlnită tot mai des în sistemul bancar, "evergreening". Nicolae Cinteză a subliniat că băncile care ascund neperformanţa vor fi sancţionate "maxim" pe partea cerinţelor de capital. "Nu le pun să provizioneze, pentru că nu am de ce, dar credeţi-mă că cerinţa de capital le va durea mult mai mult. Să se aştepte la nivelul maxim de cerinţă de capital pentru respectiva expunere atunci când încearcă să ascundă sau să nu raporteze corect creditele neperformante", susţine şeful supravegherii din Banca Centrală.

Nicolae Cinteză a explicat că, prin excluderea din creditele neperformante a părţii provizionate, calculate potrivit sistemului românesc de contabilitate (RAS), rata creditelor neperformante ar putea fi 3,48%, iar în cazul în care provizioanele ar fi calculate conform standardelor IFRS, atunci ar fi de 9,33%.

Oficialul BNR a precizat că, potrivit formulelor de calcul actuale, rata creditelor neperformante, la nivelul primelor nouă luni, se ridică la 21,56%. "Părerea mea personală este că nu se va relua creditarea în perioada imediat următoare", a adăugat domnia sa.

"De anul viitor, rata creditelor nepeformante se va calcula după aceeaşi metodă în toate statele membre UE"

Începând cu anul viitor, vom avea o definiţie unitară privind modalitatea de calculare a ratei creditelor neperformante, a anunţat Nicolae Cinteză.

Nivelul creditelor neperformante din ţara noastră poate părea mai mare decât în alte ţări, pentru că nu există o metodologie standard de calculare a creditelor neperformante pentru toate ţările din Uniunea Europeană (UE), a precizat domnia sa, subliniind că, din acest motiv, Autoritatea Bancară Europeană (EBA - European Banking Authority) a stabilit recent o definiţie a expunerii neperformante care să asigure comparabilitate între ţările membre.

Directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR a declarat: "Metoda de calcul a creditelor neperformante este diferită de la o ţară la altă. Fondul Monetar Internaţional, atunci când a stabilit această noţiune de «neperformant», s-a focalizat pe expunerea brută. Atunci când calculezi NPL ratio (n.r. rata creditelor neperformante) sunt diverse variante. Unii au decis ca din expunerea brută să scadă provizioanele din numărător, deci din creditele neperformante, dar numai acele provizioane aferente creditelor clasificate ca neperformante, iar din numitor - creditele neperformante raportate la totalul creditelor - să scadă totalul provizioanelor. Aceasta este practica în Unguria, spre exemplu. Alte ţări au mers mai departe şi, din expunerea brută, au scăzut atât provizioanele, cât şi valoarea colaterală. NPL ratio, calculată de BNR, nu oferă o imagine completă asupra tabloului general al neperformantelor din sistemul bancar românesc". Nicolae Cinteză a explicat că, "după multe discuţii la nivelul EBA", o recomandare, care va fi preluată ca regulament în ţările membre UE, defineşte foarte clar expunerea neperformantă drept orice expunere de peste 90 de zile sau care este improbabil de plătit de către debitor, fără executarea colateralului, indiferent de existenţa unor sume restante sau de numărul zilelor de restanţă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Stimate domnule Cinteza,

    de ce unele banci prefera sa isi execute silit clientii, decat sa renunte la o parte din dobanda ceruta, care oricum este enorma, incluzand si tot felul de comisioane ascunse? bancile spun ca nu le lasa BNR sa scada dobanda sa zicem de la 7% la 5% si sa primeasca totusi niste bani de la debitor...asa ca prefera sa execute silit debitorul si sa il lase fara casa desi banii pe care ii inacaseaza la o executare silita sunt mault mai putini... 

    Culmea!Sa faci o prostie,pentru a incsa mai putin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb