Cioc, cioc, FMI?

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 martie 2009

Cristian Popa - BNR (stânga) şi Bogdan Drăgoi - MFP (dreapta), reprezentanţii României în discuţiile privind acordul cu FMI.

Cristian Popa - BNR (stânga) şi Bogdan Drăgoi - MFP (dreapta), reprezentanţii României în discuţiile privind acordul cu FMI.

Viceguvernatorul Băncii Naţionale - Cristian Popa, şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) - Bogdan Drăgoi, se află zilele acestea la Washington pentru a purta discuţii preliminare privind un împrumut extern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), ne-a precizat Mugur Şteţ, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale.

Domnia sa a explicat: "După cum au declarat atât primul ministru Emil Boc, cât şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, discuţiile vizează analiza preliminară a unui acord atât cu Uniunea Europeană cât şi cu alte Instituţii Financiare Internaţionale, printre care FMI".

Premierul Emil Boc a declarat ieri că există discuţii oficiale cu Comisia Europeană privind finanţarea deficitului bugetar.

Guvernatorul BNR a declarat recent că nevoia de finanţare externă a ţării noastre se situează între două şi patru miliarde de euro, fiind mult mai mică decât a ţărilor din regiune.

Domnia sa a explicat că în această perioadă sunt evaluate efectele unui împrumut extern pentru a determina suma, calendarul de rambursare şi costurile optime.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, ne-a explicat că destinaţiile acestor fonduri vor fi diferite, în sensul că fondurile de la FMI vor fi utilizate exclusiv pentru ajustarea contului curent întrucât aceasta este regula Fondului, iar cele de la Comisia Europeană vor fi utilizate, probabil, pentru acoperirea deficitului bugetar, urmând a se stabili priorităţile pentru fondurile accesate de la Banca Europeană pentru Investiţii.

În privinţa cerinţelor care vor fi impuse de FMI, domnul Vasilescu ne-a explicat că acestea se referă la performanţele economice. "În general, ele vizează un deficit bugetar restrâns precum şi restricţia privind majorarea salariilor în această perioadă, deoarece se impune păstrarea unui anumit raport dintre salarii şi productivitate", a precizat domnia sa.

"Având în vedere că banii se acordă etapizat, nerespectarea regulilor impuse ar atrage cu sine neacordarea următoarelor tranşe de bani", a mai explicat domnul Vasilescu. Dobânda care trebuie plătită este, în general mică, ea urmând a se stabili în urma negocierilor.

Avantaje acord cu FMI

- creşterea credibilităţii în ţara noastră

- scăderea primei de risc care va duce la reducerea dobânzilor, atât la creditele externe cât şi la cele interne.

Dezavantaje acord cu FMI

- politica puţin flexibilă a Fondului în ceea ce priveşte politica bugetară

- majorarea taxelor şi impozitelor pentru a creşte încasările la buget, în urma reducerii cheltuielilor cu salariile

dobânda se calculează ţinând cont de rating-ul de ţară

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Romania are nevoie de un Plan de dezvoltare pe 10 ani, din care primii opt economici si ultimii doi monetari(din 2007)

    Are nevoie de un Min. de Finante cu" Banca Trezorerie" care sa-si respecte obligatiile ZILNICE privind "Executia de casa a bugetului" 

    Are nevoie de Banca Centrala care sa-si respecte obligatiile din Statut, respectiv "Stabilitatea preturilor" 

    Are nevoie de un Sistem bancar specializat . 

    Are nevoie de o Economie Nationala care sa se bazeze pe EURO ca unitate monetara incepind cu 2010. 

    In interiorul acestei perioade Sistemul monetar din 1944 Bretton Woods se va inlocui , Banca Reglementelor Internationale ,$ ca moneda de rezerva si plata etc...vor continua sa functioneze in "Economia mondiala" bazata pe "pretul STABIL al resurselor" energetice(petrol, gaze etc...)

    Deci in acesti 10 ani Romania trebuie sa redevina in actionariatul companiilor energetice "existente" 100% , resursele financiare nerambursabile sa le ATRAGA prin banci specializate (max.trei) cu actionariat100% statul .i  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb