Actualizare 19:36 Şuteu: "În acest mandat va exista o corelare mai strânsă între obiectivele reformatoare şi resurse"
Corina Şuteu, noul ministru al Culturii, a scris că, în mandatul ei, va exista continuitate, precum şi ''o corelare mai strânsă între obiectivele reformatoare şi resursele aflate la dispoziţie".
"Va continua dialogul cu sectorul independent şi cu societatea civilă, în spiritul transparenţei şi a întreţinerii unei atitudini participative între administraţia culturală şi zonele culturale emergente. Totodată, va continua atenţia acordată instituţiilor publice de cultură şi ameliorării legislaţiei şi administraţiei culturale. Este urgentă rezolvarea situaţiei de la Opera Naţională din Bucureşti şi, într-un context mai larg, asumarea unor măsuri legislative legate de instituţiile de spectacol din România şi de statutul creatorului'', a scris astăzi Corina Şuteu, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acesteia, cinematografia este o prioritate absolută.
''Vor fi prezentate iniţiativele dezvoltate în ultimele luni. De asemenea, va fi prezentat stadiul Strategiei Sectoriale în domeniul Culturii, de a cărei adoptare depinde realizarea unor politici publice în Cultură pe termen mediu şi lung. Ameliorarea legislaţiei privind protecţia patrimoniului naţional în vederea salvării, prezervării şi valorificării lui rămâne, de asemenea, o direcţie prioritară a Ministerului Culturii", a adăugat Corina Şuteu.
De asemenea, noul ministru a anunţat că joi, de la ora 11:00, la Ministerul Culturii, va avea loc o conferinţă de presă, ocazie cu care vor fi prezentate câteva dintre priorităţile următoarelor luni.
(S.A.)
----------
Actualizare 17:50 Iohannis: "Cultura are nevoie de reformă, nu de reformită"
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că domeniul culturii are nevoie de reformă şi nu de reformită, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
"Preluaţi portofoliul într-o perioadă foarte dificilă, când există, şi pe bună dreptate trebuie să recunoaştem, o inflamare în spaţiul public în legătură cu ce se întâmplă în domeniul de care se ocupă Ministerul Culturii. Există aşteptări mari, instituţiile de cultură româneşti au nevoie de cineva care, cu fermitate, dar şi cu foarte multă înţelegere şi cu simţul a ce trebuie făcut şi ce poate să fie făcut, să vină să conducă acest minister. Vă doresc să reuşiţi cu multă energie, dar şi cu mult tact, cu multă aplecare şi cu multă indulgenţă unde este nevoie să rezolvaţi multiplele probleme care vă aşteaptă", i-a transmis preşedintele noului ministru al Culturii, Corina Şuteu.
Iohannis a punctat că situaţia de la Operă trebuie rezolvată, dar că aceasta este doar una din situaţiile unde este nevoie de cineva la conducerea ministerului, care cunoaşte profund cultura românească, instituţiile de cultură româneşti.
"Cred că domeniul de care se ocupă Ministerul Culturii, care este o parte din cultura românească, are nevoie de reformă, nu de reformită, are nevoie de decizie, dar nu de impunere a deciziilor şi vă doresc să reuşiţi să schimbaţi lucrurile în sensurile aşteptate de artişti, public, dar şi de specialiştii din domeniu. Complicată ecuaţie. Vă doresc mult succes!", a conchis Iohannis.
(S.A.)
---------
Actualizare 17:18 Corina Şuteu a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Culturii
Corina Şuteu a depus astăzi jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Culturii, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.
La ceremonia de la Palatul Cotroceni au participat premierul Dacian Cioloş, membri ai Cabinetului său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, consilieri prezidenţiali.
(S.A.)
-----------
Revocarea lui Vlad Alexandrescu din funcţia de ministru al Culturii, înaintată ieri de premierul Dacian Cioloş, nu a mai strârnit la fel de multă compasiune ca atunci când ministrul şi-a anunţat demisia, la cererea şefului Guvernului, miercurea trecută.
Atunci, Vlad Alexandrescu a fost susţinut de mai multe personalităţi din lumea culturii şi a societăţii civile, iar câteva zeci de persoane au protestat în faţa Guvernului, sub sloganul "Je suis Vlad".
Ieri, Guvernul a anunţat că secretarul de stat Corina Şuteu a fost propusă de premierul Dacian Cioloş pentru a ocupa funcţia de ministru al Culturii, în condiţiile în care Vlad Alexandrescu a fost revocat din funcţie.
Tot ieri, a fost cod galben de ploi şi vânt puternic.
Coincidenţă sau nu, pe Facebook nu a mai fost convocat nici un protest, cel puţin până la închiderea ediţiei.
Ce-i drept, subiectul s-a cam perimat, în ultima săptămână. Iniţial, Vlad Alexandrescu a spus că se mai gândeşte la demisie, după care, în presă a apărut o scrisoare a sa către Grupul de Dialog Social, în care acuză membri ai Guvernului de acţiuni de intimidare.
"Prin multe decizii şi acţiuni ale mele am deranjat grupuri de interese foarte variate", arată Alexandrescu în scrisoare, adăugând: "Unele au fost foarte vizibile, cum ar fi interesele de la Roşia Montană sau de la Cathedral Plaza din Bucureşti. Ele mi-au adus încercări directe de intimidare, am fost chemat în Parlament să dau socoteală, sunat de oameni politici. Când am oprit dărâmarea casei Nanu-Muscel din Piaţa Romană am fost sunat chiar de un coleg de Guvern, cu intimidare directă. Apoi, am fost convocat la ASE la o şedinţă de «înfierare», condusă de fostul rector al ASE, actualmente preşedinte al Senatului ASE, acelaşi om care a interzis accesul la Biblioteca ASE pentru consultarea tezelor de doctorat susţinute în acea Universitate. Faptul că, în mai multe şedinţe de Guvern, m-am pronunţat în favoarea retragerii imediate a titlurilor de doctor în cazuri de plagiat notorii şi că am reuşit să împiedic adoptarea pachetului de acte normative propuse de ministrul Curaj, adoptare care ar fi însemnat amânarea cu aproape un an a retragerii oricărui titlu, mi-a adus o adversitate rece a acelor miniştri care erau implicaţi".
Ulterior, Vlad Alexandrescu a afirmat pe Facebook că scrisoarea către GDS a devenit publică fără voia sa şi a subliniat că nu a dorit să condiţioneze în vreun fel rămânerea în Executiv.
Drept reacţie, Dacian Cioloş a anunţat că urma să îl revoce marţi pe ministrul Culturii.
Premierul a declarat ieri că modul în care un ministru operează şi reacţionează într-o situaţie de criză cum a fost cea de la Opera Naţională este decisiv pentru capacitatea şi credibilitatea sa de a-şi gestiona domeniul, el mulţumindu-i însă fostului ministru al Culturii pentru iniţiativele bune pe care le-a avut cât a făcut parte din Guvern: "Am propus astăzi (n.r. ieri) domnului preşedinte revocarea domnului Vlad Alexandrescu din funcţia de ministru al Culturii şi numirea doamnei Corina Şuteu în această funcţie. Nu am să revin asupra acestei demiteri, dar modul în care un ministru operează şi reacţionează într-o situaţie de criză cum este cea de la Opera din Bucureşti este decisiv pentru capacitatea şi credibilitatea sa de a-şi gestiona domeniul şi de a soluţiona ulterior situaţii similare într-un mediu profesional cum este cel al Culturii. Regret totuşi că am ajuns aici şi mai ales regret modul în care domnul Alexandrescu a înţeles să-şi încheie mandatul. Dar ţin să-i mulţumesc pentru iniţiativele bune pe care le-a avut în acest Guvern şi doresc să confirm interesul şi determinarea de a continua procesul de reformare a acestui sector prin numirea doamnei Şuteu, pe care o cunosc de mai multă vreme şi care a lucrat la programul de reforme al Ministerului Culturii".
Premierul a mai susţinut că îi va cere noului ministru al Culturii "să se gândească rapid la un cadru legislativ care să permită unor instituţii cum este Opera Naţională să combine abordarea de repertoriu cu cea de program şi să se deschidă spre colaborări internaţionale, oferind şi valorilor din România un statut social şi financiar echilibrat în raport cu calitatea muncii lor".
Cioloş a spus, de asemenea, că Guvernul va continua iniţiativele de subscripţie publică pentru opera "'Cuminţenia Pământului'' şi că intenţionează să promoveze, după alegeri, mai multe "alternative viabile de dezvoltare", pentru locuitorii din zona sitului Roşia Montana.
"Prin decizia pe care am susţinut-o la sfârşitul anului trecut, Roşia Montana a devenit un sit de patrimoniu UNESCO de categoria A şi aşa va rămâne. Aşa cum i-am spus şi domnului Alexandrescu atunci când a luat această decizie, trebuie să mergem mai departe de această protecţie şi să oferim localnicilor alternative viabile de dezvoltare. Imediat după alegerile locale intenţionăm să venim cu câteva idei în acest sens. Pe de altă parte, reformele în domeniul patrimoniului, cinematografiei vor fi continuate", a precizat prim-ministrul.
Cine este Corina Şuteu?
Secretarul de stat Corina Şuteu a fost nominalizată de premierul Dacian Cioloş pentru funcţia de Ministru al Culturii.
Corina Şuteu şi-a început cariera drept critic de teatru în România. În 1991, a devenit director al Uniunii Teatrale din România (UNITER), iar în 1995 a devenit director al Mastere Specialisee Europeen en Management des entreprises culturalles (Dijon, Franta) şi preşedinte al Forumului reţelelor culturale europene, potrivit Mediafax.
În 1998 a fondat asociaţia ECUMEST. Între 2005 - 2006 a editat cartea "Arts Politics and Change" (ca urmare a programului "Policies for culture"), publicată la Amsterdam, şi a lansat la Columbia University volumul "Another Brick in the Wall, a Critical Overview of Cultural Management in Europe".
A ocupat funcţia de director al Institutului Cultural Român din New York în perioada 2006 - 2012. Corina Şuteu a fost director al ICR New York în perioada în care la conducerea Institutului Cultural Român era Horia Roman Patapievici. Corina Şuteu a iscat mai multe controverse de-a lungul mandatului de director la ICR New York. Expoziţia de street art "Freedom for Lazy People" a artiştilor români IRLO, Omar şi Nuclear Fairy, deschisă pentru public între iunie-august 2008, la Galeria Română din New York a dus la faimosul Scandal cu "Poneiul roz". În expoziţie figura un ponei roz cu o zvastică desenată. Expus în expoziţie era, de asemenea, un afiş cu David şi Moise în ipostaze indecente. Horia Roman Patapievici a explicat ulterior că desenul biblic era o alegorie. Scandalul stârnit de expoziţie a dus la o campanie mediatică împotriva lui Horia Roman Patapievici şi Corinei Şuteu.
Pe de altă parte, în timpul în care a fost secretar de stat la Cultură, Corina Şuteu s-a ocupat de strategii culturale. S-a implicat, totodată, în proiecte culturale, cel mai recent fiind "Bucureşti - Capitală europeană a culturii 2021".
Conform Declaraţiei de Avere şi Interese publicată pe site-ul Ministerului Culturii, Corina Şuteu şi-a deschis două conturi curente în 2006 la Bancpost, dintre care unul în în valoare de 15.827 euro şi al doilea în valoare de 64.429 lei.
Corina Şuteu a lăsat rubricile pentru "Terenuri, Clădiri, Apartamente, Casă de Locuit, Casă de Vacanţă, Autovehicule, Tractoare, Şalupe şi Iahturi" necompletate, ceea ce, în limbaj contabil, înseamnă că nu deţine nicio proprietate de acest fel.
Corina Şuteu este preşedinte onorific la Asociaţia "Film Etc", unde câştigă 63 587 lei brut (anual). Este salarizată şi la Universitatea Naţională de Artă Teatrală din Bucureşti, de unde îi revin 2040 lei brut (anual). Corina Şuteu a avut şi venituri din activităţi independente - 26.500 euro şi 140.445 lei brut, din serviciile de consultanţă acordate mai multor instituţii din ţară şi străinătate, dintre care amintim doar "UE", "ParisVIII", după cum notează olograf Corina Şuteu în declaraţia de avere. Veniturile din activităţile independente ale Corinei Şuteu provin şi de la "diverse organizaţii" (ARCUB, Institutul Goethe, Centrul Cultural Arad).