CIOLOŞ A TRECUT PESTE CAPUL LUI PIPEREA Surse: Vânzarea Oltchim pe bucăţi, impusă de la Bruxelles

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 august 2016

Surse: Vânzarea Oltchim pe bucăţi, impusă de la Bruxelles

Cele nouă pachete de active: fabrica de sodă, fabrica de oxoalcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1000 vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC, rafinăria Bradu, fabrica de Anhidridă ftalică

Rezultatul dezmembrării - la finalul lunii decembrie, după alegeri

--------

Actualizare 14:50 Chimcomplex este interesat de vânzarea activelor de la Oltchim

Preşedintele CA de la Chimcomplex, Virgiliu Băncilă a declarat astăzi că societatea este interesată de vânzarea activelor de la Oltchim, dar tranzacţia trebuie făcută atâr în interesul Oltchim, cat şi în interesul vânzătorului şi al cumpărătorului.

"În ultimii trei ani Chimcomplex a depus trei oferte de cumpărare şi a purtat mai multe corespondenţe la autorităţile responsabile (administratori judiciari, creditori, minister) în care a arătat că întârzierea procesului de vânzare a Oltchim este în detrimentul tuturor, atât a vânzătorului cât şi a cumpărătorului, dar şi a societăţii Oltchim", informează reprezentanţii societăţii prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, gruparea activelor trebuie să se facă pe principiul funcţionalităţii acestora, grupele formate constituind entităţi funcţionale tehnologic.

De asemenea, reprezentanţii Chimcomplex susţin că vânzătorul trebuie să ofere şi soluţii pentru ca problemele de mediu preluate de cumpărător să poată fi eşalonate într-un timp rezonabil.

Totodată, acţionariatul Chimcomplex precizează că preţul de plecare al vaânzării să fie unul realist, să ţină cont de uzura fizică şi morală a activelor respective.

"Prin achiziţia activelor de la Oltchim vrem să constituim Compania Romană de Chimie pe nucleul format din Chimcomplex şi Oltchim. Sinergia celor două combinate şi investiţiile preconizate vor crea o corporaţie puternică în România. Aceasta va valorifica superior resursele ţării: materii prime, personal instruit, piaţă şi tehnologie. Pe de altă parte urmărim şi evoluţiile din industria chimică din ţările vecine; suntem interesaţi şi am avut contacte cu autorităţile ucrainiene pentru a ne implica în programul de privatizare lansat în ţara vecină, Ucraina", se mai menţionează în comunicat.

(G.F.)

---------

Vânzarea "Oltchim" pe bucăţi, noua metodă de privatizare a combinatului, anunţată marţi, ar fi impusă de la Bruxelles, peste capul administratorilor judiciari, după ce Comisia Europeană a început, în aprilie, o investigaţie privind un eventual ajutor de stat, privind ştergerea datoriilor combinatului.

Se pare că premierul Dacian Cioloş nu îşi doreşte ca, în mandatul său, ţara noastră să primească vreo sancţiune de la Comisie, astfel că ar fi agreat soluţia vânzării pe bucăţi a combinatului, pentru care au fost angajate, drept consultanţi, firmele AT Kearney şi White Case, pentru 1,3 milioane de euro, conform unor surse apropiate situaţiei.

"Oltchim" a anunţat că va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor, grupate în nouă pachete, acţiune care are ca termen finalul lunii decembrie.

Conform surselor noastre, cele nouă pachete de active sunt: fabrica de sodă, fabrica de oxoalcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1000 de vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC, rafinăria Bradu şi fabrica de Anhidridă ftalică.

Unele voci susţin că sunt viabile numai secţiile sodă caustică, oxo-alcooli şi polioli. De altfel, aceste trei active reprezintă 94% din vânzări. Conform unor surse, cel mai mare client al combinatului aduce 11% din venituri, iar primii 10 clienţi, 49% din venituri.

Unele surse susţin că există 11 investitori interesaţi de activele "Oltchim".

Avocatul Gheorghe Piperea, partener în cadrul Rominsolv, administrator judiciar al combinatului ne-a explicat, marţi, că varianta de vânzare pe pachete a fost solicitată de Comisia Europeană şi discutată cu creditorii, astfel încât să se asigure discontinuitatea dintre stat şi cumpărător, iar eventualul ajutor de stat să nu treacă la cumpărător.

Recent, adunarea creditorilor Oltchim a aprobat extinderea perioadei de reorganizare a activităţii cu încă un an, semn că administratorul judiciar dorea să continue planul de vânzarea a Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA), societate pe care urmau să fie transferate activele bune ale companiei.

Acum, însă, gurile rele spun că rolul administratorului judiciar a fost diminuat, iar de vânzare se ocupă noii consultanţi.

Comisia Europeană a dat semnale că urmează să constate că societatea a beneficiat de un ajutor de stat ilegal odată cu ştergerea datoriilor. "Orice tip de ajutor ilegal poate fi recuperat de la beneficiar", avertiza Comisia în scrisoarea transmisă autorităţilor noastre. Se pare că acesta a fost substratul înţelegerii cu Dacian Cioloş de schimbare a strategiei de privatizare.

Anunţul a fost însă făcut pe Bursa de Valori, de administratorul judiciar, chiar dacă acesta nu avea legătură cu ideea.

"Politizarea" subiectului a venit, imediat, din partea vicepremierului tehnocrat Costin Borc, care a spus, aşa cum se practică înainte de orice campanie electorală: "Menţinerea activităţii industriale în zona Râmnicu Vâlcea şi păstrarea locurilor de muncă sunt prioritare pentru noi".

Nu este clar cum se ajunge la acest obiectiv, în cazul vânzării pe bucăţi.

Dar, poate că nici nu este important, întrucât termenul pentru selecţia cumpărătorilor este finalul anului, adică după alegeri.

Noua metodă se poate împiedica însă pe parcurs.

Avocatul Piperea ne-a precizat, miercuri, că nu este nevoie de o nouă aprobare a planului de reorganizare, după ce compania a propus vânzarea de active.

Unele surse susţin însă contrariul, acestea precizând că este nevoie ca noua strategie să fie aprobată de creditori.

Planul de reorganizare prevede vânzarea prin vehiculul Oltchim SPV sau conversia creanţelor creditorilor garantaţi şi bugetari în acţiuni ale Oltchim SA, parţial sau integral sau darea în plată a bunurilor imobile terenuri şi cladiri către creditorii bugetari.

De asemenea, conform planului, activele Oltchim SA care nu concură la bunul mers al afacerii şi care nu vor face obiectul transferului către Oltchim SPV (e.g activul Ramplast, căminele de nefamilişti, terenurile din afara incintei de pe platformele industriale Valcea) vor putea fi vândute, prin licitaţie publică/negociere directă, în condiţii de competitivitate şi publicitate prealabilă, dar nu la mai puţin decât valoarea de lichidare a activului, astfel cum este stabilită prin raportul de evaluare întocmit de Winterhil Romania SRL.

"În condiţiile în care se vor identifica oportunităţi de valorificare a patrimoniului şi afacerii Oltchim SA diferite faţă de cele prevăzute în prezentul Plan sau oportunităţi de acoperire a masei credale a Oltchim SA diferite faţă de cele prevăzute în prezentul Plan, va fi convocată Adunarea creditorilor în vederea luării unei decizii în acest sens", se mai arată în plan.

Unii avocaţi susţin nu numai că este necesară o nouă aprobare a planului, ci şi că nemodificarea acestuia de către creditori poate conduce direct la falimentul companiei. Potrivit acestora, legea veche a insolvenţei, pe care a fost deschisă procedura la Oltchim, prevede: "Dacă debitorul nu se conformează planului sau desfăşurarea activităţii aduce pierderi averii sale, administratorul judiciar, comitetul creditorilor sau oricare dintre creditori, precum şi administratorul special pot solicita oricând judecatorului-sindic să aprobe intrarea în faliment".

Gheorghe Piperea ne-a spus, ieri, că nu este neapărat nevoie de modificarea planului, însă că subiectul va fi supus dezbaterii creditorilor.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. dupa lozinca "da-mi si mie, ia si tu" e clar, micul actionar e scos din ecuatie. cei doi mari actionari isi vor imparti ciolanul simuland privatizarea.

    1. O sa imparta actiunile 1/9,,,,

    "Vânzarea "Oltchim" pe bucăţi, noua metodă de privatizare a combinatului, anunţată marţi, ar fi impusă de la Bruxelles," Daca este adevarat duceti-va DREQ-u cu Uniunea voastra europeana si cu toti dobitocii. Inteleg ca anumite activitati sa se externalizeze dar sa imparti o firma pe bucati asta nu insemna altceva decat distrugerea ei. De mult ii suspectam pe cei de la UE ca in complicitate cu tradatorii si prostii din romania au distrus industria pentru a acapara piata dar parca niciodata nu a fost "pe fata" ca acum.

    1. Intotdeauna a fost pe fata, doar ca acum nu au mai considerat necesare minciunile, pentru ca, oricum, acceptam orice si vor sa ne obisnuiasca cu adevarul.

      dragul meu Orwell pe 05.03.2012, adica doar cu 2 zile inainte de aprobarea DES, iiata ce fabula un bou in legatura cu UE.Daca vei citi, atunci vei observa ca un ASSED DEAL mission impossible ist :-)

      "extraordinar simt al umorului stimata redactie a ziarului Ramnic (de Virgil Bestea - 21/01/2013 01:05) 

      ceea ce insa nu inteleg este faptul ca nu stiu daca prin actiunea dumneavoastra nu doriti mai degraba decat sa va faceti dumneavoastra curaj, caci daca se va termina aceasta saga, dumneavoastra pe cine o sa mai adulati, criticati, sau in cel mai rau caz sa-i bagati in seama. Pentru a va consola un pic va trimit alaturat un extras din propriul dvs. ziar, acesta fiind un comentariu facut in data de 05.03.2012, cu 48 de ore inainte ca decizia privind acordarea permisiuni de a se face procedura DES (Debt to Equity Swap) sa fie trimisa spre publicare in Jurnalul din acelasi oras cu renumita varza :-) "Amanare decizie existenta ajutor de stat - contrara intereselor UE (de Virgil Bestea - 05/03/2012 12:21)

      Neluarea unei decizii asupra deschiderii procedurii de verificare a faptului ca imprumuturile dorite ar fi ajutor de stat nu fac decat sa tergiverseze procesul de solutionare a starii de incertitudine a combinatului, a scaderii pietei de desfacere, a migrarii fortei de munca calificata din Romania, a cresterii cheltuielilor sociale cu ajutorul de somaj si cel pentru protectie sociala, a scaderii populatiei active platitoare de impozite si astfel in ansamblu deteriorarea situatiei macroeconomice a judetului Valcea si prin extrapolare a intregii tari. Acestea vor fi motive suficiente pentru respingerea pactului fiscal european, a avantajelor pe care UE le-ar putea aduce prin integrarea in spatiul monedei unice si astfel naruirea tuturor sperantelor intr-o viata mai buna. Fara a constientiza ca fiecare entitate de la stat pana la hedge fond are de aparat propriile interese si cu cat mesajele acestora vor fi insuficient "traduse" intr-un limbaj pe intelesul populatiei nu vom putea obtine efectele benefice pe care UE le-a adus si pe care iata cu o atitudine de complezenta si de resemnare mioritica nu le putem observa decat drept nocive si iluzorii. Ar trebui sa luam exemplul echipei de handbal si sa spunem ca a invinge intr-o competitie nu este doar o datorie catre noi insine pentru a ne fi mai bine din punct de vedere material, ci si fata de cei de la care am invatat ce inseamna demnitatea si carora ar trebui sa le respectam virtutiile care ne-au fost date sa le mostenim." Stiu ca este cam trasa de par ideea ca un ziar dintr-o provincie linistita ca a dvs. sa fie citit chiar in capitala Europei, insa daca in decizie scrie ca s-au luat in seama si articolele aparute de-a lungul vremii in presa , puteti fara nici o jena , la fel ca si in articolul de fata, sa va declarati drept agent catalizator, desi termic in aceasta perioada a anului ar fi fost mai cu priza la public. Daca vreti sa va dau si un pont, faceti si dvs. ca anumite televiziuni care le au cu prime time news si puneti o lozinca de genul : Bruxellesul asculta Ramnicul. Daca folositi si atributul schock succesul este garantat. Totul este eventual sa faceti rost de la SMURD si de un defibrilator pentru ca sa faceti cu cinste starii de soc. Al dumneavoastra vajnic cititor, care spre deosebire de domnul Diaconescu lupt pentru patrie, caci fara dumneai noi ca popor nu prea mai avem dreptul la replica, fie ea si constitutionala :-) " 

    Si vanzarea, la fel ca falimentarea, a fost impusa de la bruxelles, cu b mic. Combinatul facea prea mare concurenta BASF-ului german si Azoty din polonia, dar nu stiu cum naiba gaseste papagalii din bucuresti care pun botul la astfel de scheme,botul sau buzunarul??

    1. se fac Insa ca nu observa. Cat poti da fii de nestiutor da lasi sa-ti vina scrisori referitoare la caz si zu da nu-i monezi ca folosesc vechiul tratat, cel expirat in 2009 pe 1 decembrie si predura incepe pe 29 decembrie. Tu chiar esti de parere ca e imbecili? Nu, e intelepti...

      Deci nu proprietarii hotarasc

      Codul Civil German un paragraf extrem de sexy si vorbeste despre INDUCERE IN EROARE, adica arglistige Täuschung pe limba moldovieneasca. AT Kearney iti va confirma faptul ca achizitionarea rafinariei ar fi insemnat atat financiar cat si tehnologic trecerea pe profit imediat dupa inglobare in raportul concernului Oltchim. A mentionat cineva acest scenariu? Nu, pentru ca ar fi extrem de greu sa-l contrazici cu argumente financiar bancare...

      pai daca e in insolventa hotareste administratorul proprietarii ....bay bay in momentul cand a intrat in insolventa sau faliment nu mai au control capital nimic!apropo nu prea vad pe nimeni acuzat ca aceasta mina de aur a intrat in 2 ani la apa cu datorii de sute de milioane.

      Nu cunosc detalii tehnice si nici legislative, tratate, directive, etc., dar realitatea este cât se poate de evidentă, bruxelles-ul ne tratează ca pe milogi.

      Nu cunosc detalii tehnice si nici legislative, tratate, directive, etc., dar realitatea este cât se poate de evidentă, bruxelles-ul ne tratează ca pe milogi.

      atunci cum facem? Isi asuma administratorii aceste inadvertente:-)

    Adică altul decât proprietarul hotărăște ce face cu proprietatea sa?

    Cine e Bruxelul să decidă ce facem noi cu proprietățile noastre? 

    Sau în complicitate cu trădătorii de neam și țară aplică dictonul ”divide et impera”? 

    Să rămână pe piață doar cine trage sforile la Bruxell? 

    Când ieșim din UE?

    Când ne apucăm de un Romexit? 

    Ce atita balamuc? Dati-l dracului la tigani sau omologi, sa ajunga la fier vechi, si scapati de tot bilciul asta, asa cum ati scapat de marea dandana reprezentata de marea parte a industriei romanesti.

    1. te citez la comisia de concurenta de la Bruxelles. Le zic, onorabili domni , de cand va chinuiti da trintiti la podea Oltchimu si de fiecare data se ridica buimacit de lovituri si intreaba: Asta e tot ce puteti?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb