Cioloş propune guvern dâmboviţean cu izvoare la Bruxelles

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 16 noiembrie 2015

Cioloş propune guvern dâmboviţean cu izvoare la Bruxelles
  • document ataşat Programul de guvernare al premierului Dacian Cioloş
    apasă aici pentru a descărca.

    Actualizare Tăriceanu: "Asistăm la o nouă majoritate PNL-PSD-UNPR"

    "De mâine, ALDE este în opoziţie"

    Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat azi că s-a format o nouă majoritate PNL - PSD - UNPR care susţine "formula nedemocratică" a Guvernului, anunţând că, de mâine, ALDE îşi asumă calitatea de partid de Opoziţie.

    "Nu pot să nu remarc că asistăm la o nouă majoritate sui-generis alcătuită din PNL - PSD - UNPR de susţinere a acestei formule nedemocratice. Cred însă că, în aceste momente de confuzie, care domneşte la nivelul unor partide politice din România, este nevoie şi de o voce şi de o gândire lucidă şi rămânem ancoraţi unor principii pentru care am militat îndelung şi în cadrul politicii pe care am făcut-o timp de 25 de ani, şi ca preşedinte al Senatului, şi în cadrul ALDE. Credem că democraţia şi statul de drept nu sunt negociabile şi ele nu trebuie să fie obiectul unor aranjamente de culise, favorabile unora sau altora. Respingem acest mod de a face politică şi ne asumăm tot ceea ce decurge din calitatea de partid opoziţie începând de mâine", a afirmat Tăriceanu, citat de Agerpres.

    El a spus că şi-ar fi dorit ca, în Parlament, coaliţia care a sprijinit Cabinetul Ponta să funcţioneze în continuare, însă a observat "fluctuaţii nefireşti" în atitudinea partenerilor.

    "Eu mi-aş fi dorit foarte mult acest lucru (să funcţioneze coaliţia - n.r.), dar am constatat că sunt fluctuaţii nefireşti în modul de relaţionare şi nu am putut decât să observ atitudinea fiecăruia dintre partidele componente ale coaliţiei, aşa încât sigur că nu refuzăm dialogul cu absolut nimeni, dar totuşi trebuie să ţinem cont şi de poziţionarea pe care fiecare a hotărât-o", a explicat Tăriceanu, astăzi, la finalul şedinţei Biroului politic al ALDE.

    (A.C.)

    ---------------------

    Actualizare 22:47 Iohannis: "Cred că va fi un Guvern cu care voi colabora foarte bine; n-am avut obiecţii la propuneri"

    Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în această seară, la TVR1, că Guvernul prim-ministrului desemnat Dacian Cioloş poate să fie şi crede că va fi un Executiv cu care va colabora foarte bine, el precizând totodată că nu a avut obiecţii faţă de propunerile de miniştri.

    Preşedintele a menţionat că premierul desemnat i-a prezentat propunerile de miniştri, însă a dorit să lase acestuia libertatea de a alege şi nu a intervenit în nicio speţă.

    "N-am avut obiecţii faţă de propunerile prim-ministrului desemnat, dar, sigur, am discutat pe marginea acestei liste", a mai spus Iohannis.

    (A.C.)

    ----------------------

    Actualizare 22:37 Irimescu: "Voi cere o situaţie cât mai precisă a datelor de care dispunem la MADR, fără minciuni"

    Acesta vrea să înregistreze "kurtos kolac" ca produs tradiţional românesc

    Ministrul propus pentru portofoliul de la Agricultură, Achim Irimescu, va solicita, după învestire, o situaţie cât mai precisă, "fără minciuni", a datelor de care dispune instituţia pe care o va conduce, pentru a vedea care sunt problemele şi cum pot fi rezolvate, potrivit Agerpres.

    "Primul lucru pe care îl voi face când voi ajunge la minister este să cer o situaţie cât mai precisă a datelor de care dispunem pe toate domeniile, la producţie, la plăţi efectuate, fără minciuni. În opinia mea, nu poţi porni la un drum fără să faci o analiză extrem de adâncă, pentru a vedea unde te situezi, unde sunt problemele şi cum poţi să le rezolvi", a afirmat, astăzi, Irimescu, la finalul audierilor din comisiile de specialitate reunite.

    În privinţa echipei sale, viitorul şef de la Agricultură a subliniat că toate persoanele neperformante vor fi schimbate din funcţii, indiferent dacă au sau nu culoare politică, însă nu a făcut nominalizări.

    "Am nişte nume (ale unor persoane - n. r.) care nu performează şi mi s-a confirmat. Este clar că va trebui să corectăm. Aceasta a fost şi discuţia premierului cu partidele: că acolo unde sunt persoane neperformante trebuie să îndreptăm lucrurile", a adăugat Irimescu.

    Întrebat dacă va opera o reducere de personal la nivelul administraţiei agricole centrale şi locale, ministrul desemnat consideră că în teritoriu, pe domenii, acesta trebuie consolidat.

    "Nu cred că poate fi redus (personalul - n. r.) prea mult la nivel central, dar în teritoriu trebuie consolidat clar pe domenii. Sunt foarte multe lucruri de îndreptat şi, fără specialişti reali, nu pârâţi, ca să spun aşa, nu vom reuşi. Rămâne la latitudinea mea să identific oameni de calitate şi să-i aduc să lucreze efectiv", a spus Irimescu.

    De asemenea, la Agenţia de Plăţi, viitorul ministru a anunţat că va solicita un audit pentru a vedea care este situaţia exactă, iar cei responsabili de anumite probeleme vor fi traşi la răspundere.

    "La Agenţia de Plăţi sunt multe lucruri care s-au făcut şi multe care nu s-au făcut şi e clar că trebuie traşi la răspundere. Eu nu sunt organ de anchetă, dar sigur că voi cere un audit intern pentru că, atâta timp cât nimeni nu este tras la răspundere, nu vom progresa niciodată", a spus Achim Irimescu.

    George Turtoi şi Ion Uţiu, doi dintre secretarii de stat din MADR din echipa ministrului Daniel Constantin, şi-au depus demisiile din funcţiile deţinute. În prezent, ceilalţi doi secretari de stat în funcţie sunt Simona Man şi Daniel Botănoiu.

    Irimescu a precizat că, pe noua structura organizatorică, la MADR, vor fi doi, cel mult trei secretari de stat, iar predarea-primirea portofoliului va avea loc miercuri dimineaţa.

    Irimescu vrea să înregistreze "kurtos kolac" ca produs tradiţional românesc, dar şi salamul de Sibiu, telemeaua de Ibăneşti şi peştele Novac Afumat, potrivit Mediafax.

    "Am vorbit în acest sens (în ceea ce priveşte kurtos kolac-ul, n.r.) cu oficialii din Ungaria şi am stabilit de comun acord că este produs românesc, dar nu am găsit până acum o asociaţie care să-l promoveze", a afirmat Irimescu la audierile comisiilor parlamentare pentru Agricultură.

    Până în prezent la UE a fost înregistrat ca produs tradiţional românesc doar magiunul de Topoloveni.

    "Mai vrem să mai protejăm salamul de Sibiu şi telemeaua de Ibăneşti. Se mai pune problema afumatului de Novaci, care are o problemă că este promovat de un agent economic şi nu de către o asociaţie", a mai spus Irimescu.

    (A.C.)

    ------------

    Actualizare 22:25 Aura Carmen Răducu, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene

    Adrian Curaj, avizat în unanimitate ministru al Educaţiei

    Vlad Alexandrescu, avizat de comisiile parlamentare de specialitate pentru funcţia de ministru al Culturii

    Ciprian Bucur, aviz favorabil pentru funcţia de ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul

    Elisabeta Lipă, avizată favorabil de comisiile parlamentare de specialitate pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului

    Aura Carmen Răducu, propusă pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, a primit aviz favorabil în comisiile reunite de specialitate din Parlament, potrivit Agerpres.

    "Ca priorităţi imediate - bugetul - deci trebuie să terminăm cât mai repede bugetul pentru anul viitor, încheierea programului 2007 - 2013 până în decembrie şi pe urmă efectuarea actelor şi găsirea de soluţii pentru creşterea gradului de absorbţie, după aceea acreditarea sistemului. O etapă foarte importantă este acreditarea sistemului de gestionare. S-au făcut deja nişte paşi şi urmează să-i finalizăm. Nu sunt multe ţări care şi-au acreditat, încă, sistemul. Mi-aş dori foarte mult să reuşesc în această perioadă o simplificare a procedurilor. Este un lucru pe care mi l-am dorit şi nu ştiam că viaţa o să îmi dea să mă ocup de el. Mi-aş dori să iau pas cu pas din aceste proceduri pentru a le simplifica", a spus Răducu, în cadrul audierilor din Parlament.

    Ea a precizat că intenţionează să activeze Consiliul Naţional de Dezvoltare Regională pentru că este singura structură care leagă localul de central.

    "În legea dezvoltării regionale există prevăzut un Consiliu Naţional de Dezvoltare Regională. Mi-aş dori să reactivez acest consiliu care are rolul de a stabili proiectele de dezvoltare ale ţării şi de a aproba proiectele de dezvoltare ale regiunilor. Este singura structură care leagă localul de central", a explicat ministrul propus al Fondurilor Europene.

    Adrian Curaj a fost avizat, şi el, favorabil, în unanimitate, pentru funcţia de ministru al Educaţiei, de comisiile de specialitate din Parlament.

    Profesorul Vlad Alexandrescu a fost avizat de comisiile parlamentare de specialitate pentru funcţia de ministru al Culturii. Decizia a fost luată cu 25 de voturi "pentru" şi o abţinere (Mihai Sturzu - PSD).

    Printre priorităţile enunţate de viitorul ministru al Culturii în discursul susţinut în faţa parlamentarilor din Comisiile pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă se numără: elaborarea şi trimiterea către Parlament a Codului Naţional al Patrimoniului; un nou concept al finanţării creatorilor de cultură, printr-o aplicaţie mai flexibilă; lansarea şi proiectarea unei noi săli de concerte în Bucureşti; consolidarea unor clădiri de patrimoniu cu risc seismic ridicat care adăpostesc instituţii de cultură.

    Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi Comisia pentru constituţionalitate a Senatului l-au avizat favorabil pe Ciprian Bucur pentru funcţia de ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul. Deputaţii şi senatorii l-au avizat pe Bucur în unanimitate.

    Elisabeta Lipă, propusă de Dacian Cioloş ca ministru al Tineretului şi Sportului, a primit aviz favorabil din partea comisiilor pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Parlamentarii au avizat în unanimitate numirea Elisabetei Lipă.

    "După 24 de ani de activitate sportivă, am o datorie de suflet să ajut sportul românesc şi din această postură. Nu avem cum să facem schimbări spectaculoase, dar vom reevalua proiectele din tineret şi sport, pentru că ele trebuie să aibă o finalitate unică. Suntem în anul calificărilor, un an foarte greu, iar, din păcate, pentru Jocurile Olimpice de la Rio avem doar 27 de sportivi calificaţi. Este un număr extrem de mic, ţinând cont că în ediţiile la care am participat eu eram peste 100 de sportivi şi câteodată nu încăpeam în acelaşi avion. MTS va face eforturi pentru a califica un număr cât mai mare de sportivi. Eu personal voi face tot ce depinde de mine să ne prezentăm la Rio cu o delegaţie onorabilă. Voi continua proiectele fostului ministru, prietena mea Gabi Szabo, pentru că sportul nu are pauze, iar fiecare oprire de acest gen se vede în rezultatele sportivilor", a declarat Elisabeta Lipă la audiere.

    Fostul tenisman Ilie Năstase, membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat, a afirmat, la rândul său: "Cred că Elisabeta Lipă este o alegere foarte bună, singurul lucru pe care aş vrea să-l adaug este să aibă un buget mai mare decât Gabi Szabo, pentru că altfel că îi va fi greu să facă performanţă în cele 11 luni. Îi urez succes şi chiar dacă ea este de la Dinamo, iar eu stelist primeşte de la mine două voturi nu unul".

    (A.C.)

    -----------------------

    Actualizare Costescu: "CFR Marfă trebuie privatizată, dar nu cu orice preţ"

    Ministrul propus al Transporturilor, Dan Marian Costescu, a declarat astăzi, după audierile din comisiile parlamentare, că privatizarea CFR Marfă reprezintă un proiect vital, dar care nu trebuie făcut "cu orice preţ", transmit surse din presă.

    "În ceea ce priveşte CFR Marfă este vital să se continue procesul de privatizare, dar nu cu orice preţ. Nu putem să ne batem joc să dăm o companie care este acum pe pierdere, sau poate să facem asta dar după o analiză. Trebuie să vedem în ce stadiu este compania, să facem o evaluare şi să decidem împreună cu colegii cu care dintre măsurile propuse (investitor strategic sau IPO la bursă) vom merge mai departe. Este una dintre priorităţile noastre", a spus Costescu.

    Costescu - în prezent directorul general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR - a afirmat că a lansat un proces privind modernizarea unor gări cu bani europeni.

    "Am demarat personal un proiect la calea ferată, în plus faţă de pachetul reşedinţă de judeţ, dezvoltat în etapa anterioară. Am planificat încă 47 de staţii de cale ferată de importanţă imediat următoare. Dintre acestea, 7 sunt cele rămase din programul vechi, restul 40 nu sunt reşedinţă de judeţ dar sunt foarte importante, sunt noduri, generează trafic şi trebuie reabilitate", a spus el.

    Costescu estimează că Tarom va reintre anul viitor pe profit, iar despre Gara de Nord a spus că "nu poate rămâne aşa".

    Întrebat dacă va decide construcţia unei linii fie de metrou fie de cale ferată de la Bucureşti până la aeroportul Otopeni, Costescu a spus că în condiţii normale într-o ţară europeană nu este un lux să existe ambele modalităţi de transport.

    Dan Marian Costescu, propus ministru al Transporturilor, a primit luni avizul comisiilor parlamentare cu 37 de voturi "pentru" şi 2 "împotrivă".

    (A.C.)

    -------------------

    Actualizare 22:00 Cristina Guseth, avizată favorabil pentru funcţia de ministru al Justiţiei

    Guseth: "Ştiu că am o problemă, că nu sunt absolvent de Drept, dar poate fi depăşită; mă recomandă reputaţia de apărare a statului de drept"

    Cristina Guseth a fost avizată favorabil pentru funcţia de ministru al Justiţiei, de parlamentarii din comisiile juridice, care au luat o pauză de consultări, înaintea votului pentru avizarea acesteia, potrivit surselor din presă.

    Guseth a fost avizată cu 41 de voturi "pentru", şase voturi "împotrivă" şi şase abţineri.

    Ea a fost audiată de membrii comisiilor juridice, pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii şi pentru drepturile omului culte şi minorităţi din Camera Deputaţilor şi Senat şi de cei din Comisia pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizarea executării hotărârilor CEDO din Senat.

    Anterior, preşedintele Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a propus să se ia o pauză de la audiere pentru consultări timp de 10 minute între membrii comisiilor pentru că "urmează să se dea un vot politic''.

    Guseth fost audiată timp de aproximativ 2 ore, mulţi dintre parlamentarii din comisii declarându-se nemulţumiţi de prestaţia acesteia.

    "Vă acord şansa să renunţaţi la această nominalizare", i-a spus senatorul PSD Şerban Nicolae Cristinei Guseth la audieri, în aplauzele colegilor săi parlamentari.

    Guseth a declarat că ''a avut emoţii şi blocaj''.

    Guseth a declarat la audieri că îşi propune, în cazul numirii procurorilor, de anul viitor, să aplice proceduri cât mai clare, cum au fost prevăzute în Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

    Ea a spus că are în vedere, ca ministru al Justiţiei, opt obiective care pornesc de la strategia 2015-2020, bazată pe MCV şi pe studiile făcute în colaborare de către MJ cu Banca Mondială.

    "Un alt lucru pe care mi-l propun este cel legat de selecţia magistraţilor, care îmi propun să fie făcută transparent, meritocratic şi în mod competitiv. În ceea ce priveşte numirea procurorilor, care urmează anul viitor, îmi propun să aplic, aşa cum se spune în MCV, proceduri cât mai clare şi detaliate care să respecte principiile enunţate mai sus: meritocraţia, concurenţa între candidaţi şi transparenţa, astfel încât să existe încredere că drumul în ceea ce priveşte reforma justiţiei va continua", a afirmat Guseth, citată de Agerpres.

    Ea a spus că vrea să contribuie la consolidarea rolului ÎCCJ în ceea ce priveşte unificarea jurisprudenţei, arătând că în MCV se menţiona că independenţa justiţiei nu este o scuză pentru că faptul că justiţia nu este predictibilă în România.

    "Îmi propun să cresc implicarea societăţii civile în ceea ce priveşte evaluarea, dar şi implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie. Îmi propun să aduc bani europeni cu care să reuşesc să-mi ating obiectivele enunţate mai sus", a precizat Guseth.

    De asemenea, ea a menţionat că are în vedere condiţiile din penitenciare, creşterea capacităţii instituţionale a instanţelor şi parchetelor şi a altor instituţii din sistemul juridic, îmbunătăţirea managementului instanţelor, un sistem IT mai performant astfel încât să crească transparenţa şi relaţia cu justiţiabilul, dar şi operaţionalizarea Agenţiei Naţionale pentru Gestionarea Bunurilor Indisponibilizate.

    "O agenţie care a trecut recent şi care va asigura, ceea ce auziţi acum în stradă, recuperarea prejudiciului şi a bunurilor rezultate din infracţiuni", a adăugat Cristina Guseth.

    Directorul Fundaţiei Freedom House a subliniat că a întâlnit de-a lungul anilor aproape o mie de magistraţi din cei aproximativ 6.000, lucru care a ajutat-o să cunoască problemele din sistem.

    "Cred că rolul acestui Guvern este să asigure un transfer fără sincope în ceea ce priveşte reforma în justiţie şi să facă paşi pentru ca acest proces de reformă al justiţiei să fie mai sustenabil, să nu existe pericolul de a ne întoarce înapoi. Pentru mine, este o onoare şi o încununare a muncii de-a lungul anilor. Timp de 25 de ani am apărat statul de drept", a mai spus Guseth.

    Ea a susţinut că a derulat proiecte menite să sprijine reforma justiţiei din România şi a organizat cursuri pentru magistraţi şi ofiţeri de poliţie judiciară în diferite domenii, cum ar fi dreptul concurenţei şi traficul de fiinţe umane, dar şi proiecte despre confiscarea extinsă şi despre fraudarea achiziţiilor publice.

    Guseth a spus că ştie că are o problemă că nu este absolvent al Facultăţii de Drept, dar că acest lucru poate fi depăşit, şi că o recomandă reputaţia construită de-a lungul a 25 de ani în apărarea statului de drept în România.

    "Ştiu că am o problemă, şi anume că nu sunt un absolvent al Facultăţii de Drept. Sunt un absolvent al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii. Această problemă, însă, cred că poate fi depăşită şi poate fi depăşită pentru că, în momentul de faţă, sistemul juridic din România nu se mai află în 2004-2005. Este un moment diferit. CSM are rolul de a asigura independenţa sistemului juridic şi de a asigura aceste probleme. Eu, ca ministru al Justiţiei, voi genera strategii, politici publice şi voi încerca să continui reforma care este atât de mult solicitată în momentul de faţă", a afirmat Cristina Guseth, citată de Agerpres.

    Tot ca argument, ea a dus şi faptul că, în Europa, mai sunt miniştri de justiţie care nu sunt absolvenţi de Drept.

    "Aş mai aduce un argument legat de faptul atât de contestat că nu am o diplomă de la Universitatea de Drept: în trei ţări din Europa, miniştrii Justiţiei nu sunt absolvenţi ai Facultăţii de Drept. În Franţa, este un economist, în Marea Britanie, un jurnalist de la The Times şi în Suedia, un chimist. Deci, ceea ce mă recomandă pentru asta este reputaţia pe care am construit-o de-a lungul a 25 de ani în ceea ce priveşte apărarea statului de drept în România", a mai subliniat Guseth.

    Dacian Cioloş a afirmat, despre Cristina Guseth, că este un expert care cunoaşte foarte bine domeniul, chiar dacă nu este jurist de profesie, menţionând că în fruntea acestui minister trebuie cineva care poate să aducă un plus de credibilitate.

    "Haideţi să vedem ce spune Comisia parlamentară. Probabil cu surprindere am nominalizat-o pe doamna Guseth, pentru că, chiar dacă nu e jurist, e un expert care cunoaşte foarte bine domeniul şi vorbim de un post de ministru, nu de un post de expert în minister. În minister, sunt foarte mulţi jurişti. Sigur că trebuie să fie o persoană care să cunoască sectorul juridic, care să aibă credibilitate şi problema mare a Justiţiei din România a fost multă vreme problema credibilităţii. A câştigat foarte multă credibilitate Justiţia din România şi cred eu că, în fruntea Ministerului Justiţiei, într-un Guvern tehnocrat, cineva care să se ocupe de ani mulţi de probleme legate de lupta împotriva corupţiei, cunoscută foarte bine şi care cunoaşte foarte bine domeniul, cred eu că poate să aducă un plus de credibilitate Justiţiei", a precizat Cioloş, după întâlnirea cu grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

    Precizarea lui Cioloş a venit în contextul unei întrebări legate de modul în care comentează un comunicat al Uniunii Naţionale a Judecătorilor, care a criticat propunerea Cristinei Guseth pentru ocuparea portofoliului de la Justiţie, principalul argument fiind acela că nu este jurist de profesie.

    (A.C.)

    -----------------

    Actualizare 20:24 Aviz favorabil în comisii şi pentru Bostan, propus ministru al Comunicaţiilor

    Patriciu Achimaş, avizat favorabil pentru conducerea Ministerului Sănătăţii

    Cristiana Paşca Palmer, vot favorabil pentru portofoliul de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor

    Marius Bostan, propus ministru al Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, a primit avizul comisiilor parlamentare, cu 20 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o abţinere, transmit surse din presă.

    Bostan a fost audiat de Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (din Camera Deputaţilor) şi Comisia economică, industrii şi servicii (din Senat).

    Patriciu Achimaş a fost avizat, de asemenea, favorabil, de comisiile de specialitate din Parlament, pentru a prelua funcţia de ministru al Sănătăţii, cu 25 de voturi "pentru" şi o abţinere.

    Comisiile reunite de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat au acordat aviz favorabil şi pentru ministrul propus al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer.

    Membrii Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor şi ai Comisiei pentru mediu din Senat, prezenţi la audierile pentru noul ministru din Cabinetul Cioloş au votat în favoarea sa 26 de parlamentari, iar unul s-a abţinut.

    (A.C.)

    -------------------

    Actualizare 20:17 Surse: Dâncu a ajuns la spital după ce a suferit o cădere de calciu înainte de a intra la audieri

    Vasile Dâncu, care a suferit o cădere de calciu înainte de a intra la audieri în Comisia de administraţie din Camera Deputaţilor, a ajuns la Spitalul Universitar cu o ambulanţă, fiind luat din Parlament, au declarat pentru Mediafax surse politice.

    Potrivit surselor citate, Vasile Dâncu a fost consultat la Parlament de un echipaj SMURD care este detaşat permanent la această instituţie, după care a fost dus cu o ambulanţă la Spitalul Universitar de Urgenţă.

    Sursele citate au declarat că, ajuns la spital, Dâncu a solicitat să meargă la o clinică privată pentru a face investigaţii, iar la acest moment starea sa este stabilă.

    În aceste condiţii, audierea lui Vasile Dâncu în comisiile de administraţie publică a fost reprogramată pentru marţi dimineaţă, la ora 9:00.

    Anunţul în acest sens a fost făcut de preşedintele Comisei de administraţie din Camera Deputaţilor, Victor Paul Dobre.

    (A.C.)

    ------------------

    Actualizare 19:52 PTIR: "Cabinetul Cioloş, un guvern care nu are obiective pentru IMM-uri, turism şi tineret"

    Programul de guvernare nu include niciun obiectiv privind IMM-urile, turismul sau tineretul, atenţionează Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), într-un comunicat de presă remis astăzi redacţiei.

    "Toate acţiunile planificate includ aspecte tangenţiale, însă nu strict legate de ceea ce înseamnă priorităţile naţionale: creşterea numărului de IMM-uri şi crearea de noi locuri de muncă, cu accent în rândul tinerilor", se arată în documentul citat.

    "Pe scara mai largă, eu aş fi văzut obiective precum transferul de competenţe către parteneri privaţi, dar şi realizarea unei strategii naţionale Orizont 2030 care să aibă putere de şi pentru care să răspundă penal fiecare guvern ca urmare a neîndeplinirii obiectivelor anuale. Mi-aş fi dorit lucruri de substanţă, o reformă reală a administraţiei şi a politicilor publice. Tocmai pentru că acest guvern nu va influenţa scena şi alegerile politice, ar fi trebuit să aibă curajul să îşi asume schimbări profunde. În loc, vedem o frică evidentă de asumare", a declarat Florin Jianu, preşedinte PTIR.

    Conform sursei citate, o serie de iniţiative propuse de către PTIR vizând activitatea IMM-urilor vizează: alocarea a 0,4% din PIB pentru programele pentru IMM-uri; lansarea de noi programe de finanţare, programe de micro-industrializare, fonduri de capital de risc, banca pentru IMM-uri, mediatorul de credite; simplificare administrativă (ex: obţinere de autorizaţii de construcţii, raportări simplificate, e-guvernare, scădere a costurilor administrative - 1 euro pentru capital social, o zi pentru deschiderea afacerii, costuri pentru înfiinţarea unei firme mai mici de 10 euro, etc.).

    În ceea ce proveşte turismul, PTIR propune acţiuni de susţinere ce vizează impozitul specific pentru servicii şi turism, operaţionalizarea Organizaţiei Române a Turismului.

    "Nu în ultimul rând, domeniul tineretului trebuie să includă programe de internship, voluntariat şi antreprenoriat", conchide comunicatul PTIR.

    (A.L.)

    -------------

    Actualizare 18:50 Ioan Dragoş Tudorache, propus şef al Cancelariei premierului, a primit aviz favorabil în comisii

    Ioan Dragoş Tudorache, propus ca şef al Cancelariei primului ministru, a primit, aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare.

    -------------

    Actualizare 18:49 Dan Costescu, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Transporturilor

    Dan Costescu, propus pentru portofoliul de la Transporturi, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate, reunite, ale Parlamentului.

    În favoarea sa au votat 37 de parlamentari, iar împotrivă s-au exprimat doi.

    ---------------

    Actualizare 18:45 Victoria-Violeta Alexandru a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social

    Victoria-Violeta Alexandru, propusă pentru funcţia de ministru delegat pentru Consultare Publică şi Dialog Social, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament.

    "Nu sunt un birocrat, nu sunt un om care să-şi dorească... sunt în acest moment un om destul de echilibrat, şi în familie, şi mă simt în regulă cu faptul că sunt în linia a doua. Nu doresc imagine, nu am venit în faţa dumneavoastră cu o agendă făcută ca să am punctaj de imagine peste un an, ci îmi doresc să facem echipă şi îmi doresc să aveţi încredere că plec cu foarte bună credinţă să dăm un semnal de schimbare în zona publică, o schimbare de mecanisme de consultare. Toată viaţa am lucrat în zona de management, lucrez foarte mult în zona proiectelor cu finanţare nerambursabilă europeană şi din surse SUA şi sunt obişnuită să îmi planific şi în termeni de priorităţi ceea ce îmi propun", a spus Alexandru, în cadrul audierii.

    "Îmi doresc foarte mult să lansez în dezbaterea publică conceptul de registru al transparenţei, adică o platformă care să permită pe baze voluntare înregistrarea tuturor actorilor interesaţi să între în consultări publice pe diferite priorităţi pe care urmează să le identifice întregul Guvern", a explicat ministrul propus al Dialogului Social.

    (A.L.)

    -------------

    Actualizare 17:50 Dragu Paliu are ca obiective creşterea PIB potenţial, a investiţiilor publice şi colectare mai bună

    Creşterea investiţiilor publice în infrastructură, a PIB-ului potenţial, a exporturilor, precum şi creşterea colectării veniturilor publice prin conformarea voluntară a contribuabililor şi accelerarea informatizării ANAF se numără printre obiectivele ministrului propus pentru Finanţe, Anca Paliu Dragu.

    "Ce m-a determinat să accept această propunere extrem de onorantă de a prelua Ministerul Finanţelor a fost experienţa mare, care m-a făcut să cunosc multe dintre aspectele economiei româneşti, am încercat o perioadă lungă să găsim soluţii împreună cu dumneavoastră. Când mi s-a oferit această sansă, să vin de partea cealaltă a mesei, am acceptat imediat propunerea", a transmis ministrul propus pentru portofoliul Finanţelor, Anca Dragu Paliu, deputaţilor şi senatorilor din comisiile reunite de Buget-Finanţe în cadrul audierilor, care au început în jurul orei 15.00.

    Ea le-a sumarizat parlamentarilor experienţa sa profesională, spunând că aceasta o va ajuta în noua poziţie care i s-a propus.

    Dragu Paliu a subliniat că baza pe care doreşte să implementeze programul pentru minister este una bună, întrucât România a revenit pe creştere economică după criză, cu un ritm susţinut de creştere, superior mediei europene.

    "Acest lucru se datorează şi unui progam serios de consolidare fiscală, promovat începând din 2009, care a condus la o creştere a încrederii în economia românească, ceea ce a creat premisele reluării creşterii economice.Urmărim creşterea economică care, în cele din urmă, să fie simţită de fiecare român", a adăugat Dragu Paliu.

    "O altă provocare la nivel macroeconomic este aceea de creştere a potenţialului economiei româneşti. Aceasta se poate face prin continuarea unui program serios de reforme structurale. România trebuie să concretizeze toate elementele care fac posibilă creşterea economică şi să avem ritmuri superioare de creştere pentru a ne asigura o convergenţă mai rapidă la nivelul statelor UE, mai ales din punct de vedere al indicatorilor din zona nivelului de trai", a mai precizat Dragu Paliu.

    Ministrul desemnat a apreciat că politica fiscal-bugetară prudentă din ultima perioadă se poate observa într-un deficit bugetar revenit sub limitele agreate la nivel european şi într-o datorie publică de 40% din PIB, care situează România în plutonul fruntaş al ţărilor UE.

    ------------

    Actualizare 17:48 Claudia Ana Costea a primit aviz favorabil, în unanimitate, pentru funcţia de ministru al Muncii

    Claudia Ana Costea, propusă pentru funcţia de ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, a primit aviz favorabil din partea comisiile reunite de specialitate din Parlament.

    Parlamentarii au avizat favorabil, în unanimitate, numirea sa.

    "Speranţa pe care o am este ca prin eforturile pe care o să le depun alături de colegii mei, în măsura în care veţi aprecia că merit un vot de încredere, ar fi aceea a dezvoltării unor structuri de cadru şi organizatorice pentru viitor. Datorită mandatului de tranziţie cu care urmează să ne investiţi, chiar dacă sunt conştientă că aşteptările dumneavoastră şi aşteptările populaţiei sunt imense, nu pot să îmi asum împreună cu colegii mei o angajare pe toată reforma societăţii româneşti, însă consider că îmi pot asuma un set de măsuri concrete, limitate ca număr, şi care să asigure cadrul necesar şi organizatoric neutru din punct de vedere politic pe care mă angajez să vi-l prezint până la data de 15 decembrie, după ce o să îmi permiteţi să preiau, în măsura în care îmi veţi da votul de încredere, ministerul, să stau de vorba cu conducerea acestuia, cu partenerii sociali, societatea civilă, după ce am să evaluez situaţia şi posibilităţile pe care le am, pornind de la ceea ce există, de la eforturile pe care miniştrii anteriori ai Muncii le-au depus", a declarat Costea în cadrul audierii.

    De asemenea, aceasta a precizat că nominalizarea la Ministerul Muncii a avut în vedere faptul că este femeie, că "vibrează la sensibilităţile mamelor, copiilor persoanelor vârstnice, ale celor care se află în nevoie".

    "Cred ca decizia domnului prim-ministru de a mă nominaliza la acest minister a avut în vedere şi faptul că sunt femeie, că vibrez la sensibilităţile mamelor, copiilor persoanelor vârstnice, ale celor care se află în nevoie. Această vibraţie a mea s-a dezvoltat şi face parte din structura mea. (...) Portofoliul pentru care am fost nominalizată este în opinia mea cel mai important prin aria sa de competenţă şi structura acestui minister, din cauza nevoilor populaţiei, iar, pe de altă parte, datorită impactului social pe care orice decizie, a oricărui Guvern, îl produce asupra societăţii", a precizat ministrul propus al Muncii.

    "O să am în vedere ca Legea salarizării unitare pe anul 2016 să respecte angajamentele luate de predecesorii mei, în urma unei analize şi a unei consultări cu responsabilul comorii unui Executiv, respectiv cu colega mea de la ministerul Finanţelor. Forţa pe care mi-o dă specializarea pe care o am, mizez pe ea, mă va ajuta să pot să-mi conving colegii în Executiv, în măsura în care şi există disponibilităţile financiare, ca acestea să meargă către cei care, potrivit performanţelor profesionale, potrivit rezultatelor pe care le obţin, să fie recompensaţi şi în acelaşi timp stimulaţi să desfăşoare o activitate mai eficientă şi de calitate", a mai afirmat Costea.

    (A.L.)

    ------------

    Actualizare 17:38 Iohannis, la un an de la alegerea sa ca preşedinte: "Au fost multe încercări, dar am făcut primii paşi"

    Klaus Iohannis scrie, pe pagina personală de Facebook, la un an de la alegerea sa ca preşedinte, că a fost un an cu multe provocări şi încercări, dar a făcut "primii paşi".

    "În urmă cu un an am pornit împreună pe drumul unui nou mod de a face politică în România - cu seriozitate şi respect pentru principii şi mai puţin scandal între politicieni. A fost un an cu multe provocări şi încercări, dar am făcut primii paşi. Vă mulţumesc că îmi sunteţi parteneri pentru a construi România puternică pe care ne-o dorim cu toţii!", scrie Klaus Iohannis pe reţeaua de socializare.

    (A.L.)

    -----------

    Actualizare 17:36 Grigorescu, propus ministru al Energiei, a primit aviz favorabil în comisii

    Victor Vlad Grigorescu, propus ministru al Energiei în Guvernul Cioloş, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare.

    Grigorescu a primit 36 de voturi "pentru". Nu au existat voturi "împotrivă", dar parlamentarii ALDE s-au abţinut de la vot.

    În privinţa Electrica, unde Grigorescu este membru în Consiliul de Administraţie, ministrul a desemnat, răspunzând unei întrebări, că susţine criterii de performanţă pentru conducerea societăţii.

    "Criteriile de performanţă sunt extrem de importante, sunt un susţinător al acestora. Trebuie să începem de la directorul general, până la directorii de departamente", a declarat Grigorescu.

    De asemenea, el a arătat că va demisiona din calitatea de administrator al Electrica.

    Grigorescu a afirmat la audieri că producţia de cărbune este foarte importantă pentru economie, dar există probleme în sectorul minier şi se va acţiona pentru protejarea acestei resurse.

    "În mixul nostru energetic e ultima resursă, dacă nimic nu mai funcţionează (...) Mixul actual de energie acordă României indendenţa energetică", a spus el.

    Grigorescu a subliniat că preţurile pentru consumatori sunt importate, dar este importantă şi competitivitatea pieţei.

    "Avem în vedere întărirea actualelor instrumente, pentru a asigura competitivitatea, cu un preţ adecvat pentru consumator", a mai spus el.

    În ceea ce priveşte RADET, minsitrul desemnat a spus că urmează să convoace comandamentul de iarnă pentru a analiza situaţia RADET - ELCEN.

    ------------

    Actualizare 17:31 Tăriceanu: "Parlamentarii ALDE vor vota împotriva Guvernului Cioloş"

    Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat,după Biroul Politic al partidului, că parlamentarii acestei formaţiuni politice vor vota împotriva învestirii Guvernului Cioloş.

    ------------

    Actualizare 16:55 Anca Dragu Paliu, ministrul propus pentru Finanţe, aviz favorabil în comisii

    Ministrul propus pentru portofoliul Finanţelor, Anca Dragu Paliu, a fost avizat favorabil, luni, în comisiile reunite ale Parlamentului de Buget-Finanţe, în unanimitate, anunţând că printre obiectivele sale imediate fiind finalizarea bugetului pe 2016 şi asigurarea predictibilităţii fiscale.

    (A.L.)

    -------------

    Actualizare 16:54 Costin Borc, propus la Economie, a primit aviz favorabil în comisii

    Costin Grigore Borc, propus ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, a primit aviz pozitiv din partea celor cinci comisii parlamentare care l-au audiat luni, cu 44 voturi "pentru" şi 0 voturi "împotrivă".

    (A.L.)

    --------------

    Actualizare 16:45 Blaga i-a luat apărarea lui Dâncu, după ce Stolojan a criticat prezenţa acestuia în guvern

    Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, după BP al PNL, că partidul îi acordă credit lui Vasile Dâncu, desemnat pentru postul de ministru al Dezvoltării Regionale, pentru că "lumea se mai îndreaptă", el răspunzând astfel nemulţumirilor exprimate de colegul său Theodor Stolojan, transmit surse din presă.

    "În perioada 2001-2004 domnul Dâncu avea o funcţie importantă în Guvernul Năstase, se ocupa chiar de informarea cetăţenilor, ba chiar (europarlamentarul Theodor Stolojan -n.r.) ne-a comunicat un moment în care cei doi co-preşedinţi ai alianţei de atunci ( Alianţa Dreptate şi Adevăr- PNL-PD condusă de Theodor Stolojan şi Traian Băsescu-n.r.) au fost invitaţi la TVR şi Stelian Tănase care îi invitase a zburat după câteva zile. S-au întamplat lucrurile acestea, colegii noştri o să spună lucrurile acestea", a răspuns Blaga, întrebat cum comentează faptul că Stolojan a criticat susţinerea oferită de PNL unui Guvern din care face parte Vasile Dâncu.

    Blaga a afirmat că PNL "îi dă credit" lui Vasile Dâncu, în pofida trecutului. "Noi sperăm că toată lumea, îi dăm credit, se îndreaptă. Sperăm că toate declaraţiile sunt valabile. De aceea îl şi sprijinim pe domnul Cioloş", a conchis copreşedintele PNL.

    (A.L.)

    ------------

    Actualizare 16:30 Achim Irimescu, propus la Agricultură, a primit aviz favorabil în comisii

    Comisiile parlamentare pentru Agricultură l-au avizat în unanimitate, pe Achim Irimescu pentru funcţia de ministru al Agriculturii.

    El a primit votul celor 40 de membri prezenţi ai Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice (din Camera Deputaţilor) şi Comisiei pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală (din Senat). Audierile au durat mai mult de o oră.

    (A.L.)

    -----------

    Actualizare 16:20 Gorghiu: "PNL are lipsuri care au împiedicat preluarea guvernării, nu am sancţionat suficient PSD"

    Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat la finalul şedinţei Biroului Politic, că liberalii "nu au pus gunoiul sub preş" şi că PNL vrea să îndrepte "lipsurile" din pricina cărora nu a putut să preia guvernarea, transmit surse din presă.

    "Membri PNL din Biroul Politic au înţeles foarte clar că avem şi noi anumite lipsuri, anumite lacune în organizare, în comunicarea publică, lipsuri pentru care nu am putut fi cei care să conducă acum România printr-o guvernare liberală", a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, la finalul şedinţei PNL.

    Alina Gorghiu a afirmat că unul dintre "lipsurile" PNL este că nu a comunicat suficient cu privire la "nereuşitele Guvernului PSD", despre care spune că a lăsat Guvernului Cioloş un teren minat.

    "PNL nu a comunicat suficient pe nereuşitele Guvernului PSD. S-au întâmplat atât de multe nefăcute şi au lăsat atât de multe mine în Guvernul Ciloş, dar noi nu am fost poate la capacitate maximă în a comunica în calitate de Opoziţie cam care sunt toate aceste probleme şi, pe parcurs, au fost multe", a ad[ugat Gorghiu.

    Copreşedintele PNL consderă că liberalii nu au sancţionat suficient miniştrii care au abuzat de lege în numeroase situaţii.

    (A.L.)

    -------------

    Actualizare 16:16 Dan Stoenescu, ministrul propus pentru Relaţiile cu românii din străinătate, avizat favorabil

    Dan Stoenescu, ministrul propus pentru Relaţiile cu românii de pretutindenti, a fost avizat favorabil în comisiile de specialitate, el susţinînd că o problemă sensibilă este situaţia românilor din vecinătatea graniţelor, şcolile în limba română şi susţinerea societăţii civile fiind prioritare, transmit surse din presă.

    Dan Stoenescu, ministrul propus pentru Relaţiile cu românii de pretutindenti, a fost avizat favorabil în comisiile de specialitate, el susţinînd că o problemă sensibilă este situaţia românilor din vecinătatea graniţelor, şcolile în limba română şi susţinerea societăţii civile fiind prioritare.

    Stoenescu a primit 39 de voturi "pentru" şi patru voturi "împotrivă".

    Acesta a declarat, în cadrul audierilor, că intenţionează să viziteze cât mai multe comunităţi în mandatul său. "Voi merge să vizitez cât mai multe comunităţi, că doar prin contactul direct putem să aflăm problemele lor. În multe din comunităţile din vecinătate am lucrat, le cunosc, dar întotdeauna este loc de mai bine", a spus ministrul propus.

    "Sunt profund conştient de situaţia românilor din Ucraina, atât în Basarabia de Sud, actuala regiune Odesa, cât şi în Bucovina de nord şi Maramureşul istoric. Este una dintre priorităţile noastre în cadrul departamentului. (...) Încă este loc de mai bine pentru a se păstra identitatea românilor de aici. (...) Ne vom concentra pe sprijinirea mass-mediei de limba română ca factor de menţinere a identităţii naţionale", a spus acesta.

    Mai mult, Stoenescu a spus că va sprijini în continuare şcolile de limba română dar şi societatea civilă din aceste zone.

    Pe de altă parte, ministrul delegat propus pentru departamentul pentru Relaţiile cu românii de pretutindeni şi-a exprimat speranţa că bugetul instituţiei va fi, în 2016, cel puţin la fel de mare ca cel pe anul în curs, de peste 10 milioane de lei. Întrebat dacă este de acord ca departamentul să devină un minister deplin, Stoenescu a răspuns afirmativ, însă a subliniat că acesta este atributul Parlamentului.

    Stoenescu a spus şi că speră într-o colaborare mai bună cu Parlamentul. "Eu sunt aici pentru a afla mai multe despre necesităţile pe care le au românii de pretutideni şi din partea dumneavoastră. Dumneavoastră aveţi experienţă şi sunt aici pentru a prelua din ideile şi sugestiile dumneavoastră", a spus Stoenescu, adăugând că trebuie "cât mai multe reuniuni" de acest tip.

    O altă prioritate a mandatului său, a spus ministrul delegat, este stoparea plecării tinerilor în străinătate şi combaterea fenomenului de "brain drain", prin îmbunătăţirea condiţiilor din România.

    La fel ca şi ministrul propus pentru portofoliul Externelor, Lazăr Comănescu, şi Dan Stoenescu a fost întrebat dacă susţine unirea cu Republica Moldova. "Consider că nu există două naţiuni româneşti. Există o singură naţiune română, în două state diferite", a spus acesta, subliniind însă că "România trebuie să lucreze pentru o mai bună legătură cu Republica Moldova, însă nu prin unire, ci prin interconectare şi proiecte comune".

    (A.L.)

    -------------

    Actualizare 15:26 ONG-uri: "Ministrul propus Marius Bostan susţine un site ce promovează discriminarea"

    Aproape 20 de ONG-uri cer reanalizarea propunerii lui Marius Bostan pentru funcţia de ministru al Societăţii Informaţionale, arătând că acesta susţine site-ul inliniedreapta.ro, "ce promovează un discurs al urii profund discriminatoriu".

    ONG-urile citează un articol de pe site-ul Vox Publica, în care se arată că pe numele lui Marius Bostan este înregistrat domeniul pentru site-ul inliniedreapta.ro.

    Organizaţiile semnatare spun despre acest site că "promovează un discurs al urii profund discriminatoriu", pe când unul dintre criteriile pe care ar trebui să le îndeplinească membrii viitorului guvern este să nu fi promovat şi să nu promoveze un discurs discriminatoriu, bazat pe ură.

    "Vă solicităm aşadar reanalizarea nominalizării dlui Bostan din propunerea de Guvern iar parlamentarilor le solicităm să ia în considerare aspectele menţionate mai sus în cadrul audierilor şi să ceară clarificarea legăturilor sale cu platforma În Linie Dreaptă", precizează cele 19 ONG-uri, potrivit Mediafax.

    Marius Bostan nu face parte din echipa publicaţiei online În Linie Dreaptă, însă activitatea şi opiniile sale sunt prezentate în articole pe acest site.

    ONG-urile care semnează solicitarea de reanalizare a propunerii sale în funcţia de ministru al Societăţii Informaţionale sunt: Asociaţia Română pentru Cultură Educaţie şi Normalitate, Alături de Voi Iaşi, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni - ANBCC, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki, Academia de Advocacy, ActiveWatch, Agenţia de dezvoltare comunitară Împreună, Asociaţia Funky Citizens, Asociaţia Romani Criss, Centrul pentru Jurnalism Independent, CeRe : Centrul de Resurse pentru participare publică, Civitas Politics, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Confederaţia Caritas România, Fundaţia Comunitară Bucureşti, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Fundaţia pentru o Societate Deschisă, Grupul pentru Democraţie Participativă Plenum şi Societatea Academică din România.

    Marius Raul Bostan, propus ministru pentru Societatea Informaţională în Guvernul Cioloş, este administrator la Telekom România, numit din partea Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI).

    (A.L.)

    ---------

    Actualizare 15:00 Lazăr Comănescu, avizat de comsiile parlamentare, pentru portofoliul Afacerilor Externe

    Consilierul prezidenţial Lazăr Comănescu, propus de premierul desemnat, Dacian Cioloş, pentru portofoliul Afacerilor Externe, a fost avizat, luni, de comisiile parlamentare de specialitate.

    Decizia a fost luată cu 40 voturi pentru, unul contra şi o abţinere.

    Lazăr Comănescu a declarat: "Politica externă s-a dovedit a fi cu adevărat o politică de consens naţional şi eu cred că acest lucru trebuie să rămână în continuare cadrul în care demersul nostru de politică externă se desfăşoară. (...) MAE e un instrument esenţial în realizarea acestui demers, dar MAE fără o cooperare cu celelalte instituţii care fiecare într-un fel sau altul are responsabilităţi în materie, demersul nu poate să fie un succes. MAE va face eforturi pentru a asigura un dialog şi o cooperare interinstituţională foarte bine pusă la punct".

    Pe de altă parte, acesta a propus stabilirea de întâlniri "sistematice" între el, în calitate de ministru al Afacerilor Externe, şi parlamentarii din comisiile de specialitate.

    (I.D.)

    --------

    Actualizare 14:55 Mihnea Motoc, desemnat ministru al Apărării, a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate

    Mihnea Motoc, ministru desemnat al Apărării Naţionale, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de apărare, ordine publică şi siguranţă ale celor două Camere ale Parlamentului, cu unanimitate de voturi.

    "Acest vot unanim mă obligă şi mă responsabilizează", a spus Motoc, la finalul audierilor, adăugând că are că obiectiv ajungerea la o cifra de 2% din PIB pentru ministerul Apărării.

    (A.L.)

    ------------

    Actualizare 14:30 Petre Tobă, avizat favorabil de Comisiile de apărare pentru funcţia de ministru de Interne

    Membrii Comisiilor reunite pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională l-au avizat favorabil, cu unanimitate de voturi, pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, transmit televiziunile de ştiri.

    După audiere, Petre Tobă a declarat: "Prioritatea numărul unu a Ministerului Afacerilor Interne va fi reprezentată de creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului şi (...) este o temă extrem de actuală, vedem cu toţii tot ceea ce se întâmplă în proximitatea României, vedem cu toţii ceea ce se întâmplă în Europa şi prin creşterea gradului de siguranţă doresc să acopăr toate componentele siguranţei cetăţeanului".

    Întrebat dacă va folosi coloana oficială la fel ca şi predecesorul său, Gabriel Oprea, Tobă a spus că o va folosi exact în condiţiile prevăzute de lege: "Legea prevede că atunci când este nevoie de deplasare pentru situaţii de urgenţă să poată să fie însoţire, iar atunci când echipajul de poliţie rutieră face parte din dispozitivul de escortă al demnitarului, poate să meargă pentru a fluidiza deplasarea acestuia".

    El nu a dorit să comenteze cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea.

    (I.D.)

    -------

    Actualizare 14:15 Ponta: "Nu voi vota Guvernul Cioloş, nu cred că au nevoie de votul meu"

    Fostul prim-ministru Victor Ponta a anunţat, pe Facebook, că nu va vota noul Guvern pentru că, în opinia sa, nu este nevoie şi de votul său, şi a mai precizat că decizia PSD referitoare la Cabinetul Cioloş este "în regulă".

    (A.C.)

    ------------------

    Actualizare 14:11 Cioloş: "Mi-am asumat propunerea, îmi asum şi scoaterea de pe listă a lui Andrei Baciu"

    Dacian Cioloş susţine că a aflat după ce l-a nominalizat pe Andrei Baciu ministru al Sănătăţii că acesta este medic rezident şi a decis să retragă această propunere deoarece nu a vrut să "păteze imaginea şi integritatea acestui guvern".

    Dacian Cioloş a declarat: "Am aflat din CV că Andrei Baciu era rezident, după ce l-am propus. Sunt nişte lucruri pe care dânsul nu mi le-a spus. L-am retras pentru că eu am vrut. Nu vreau să pătez imaginea şi integritatea acestui guvern. Dincolo de aceste lucruri, i-am văzut experienţa şi, din discuţiile cu el, am vazut că are idei interesante. Mi-am asumat propunerea, îmi asum şi scoaterea de pe listă a lui Andrei Baciu".

    În ceea ce priveşte propunerea din proiectul de guvernare de "comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, palramentare, europarlamentare şi locale", Dacian Cioloş a menţionat: "Vom face acest lucru când vedem că avem susţinerea grupărilor politice. Sunt anumite elemente din programul de guvernare care sunt deschise consultărilor cu partidele politice".

    Până la 15 decembrie, miniştrii o să vină în faţa partidelor partlamentare cu un plan detaliat, a precizat Dacian Cioloş.

    (I.D.)

    --------

    Actualizare 13:24 Gorghiu: "PNL nu a făcut nicio propunere în Guvern"

    Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat astăzi că liberalii nu au făcut nicio propunere în Guvern, adăugând că orice măsură a noului Executiv va fi monitorizată, transmit surse din presă.

    "Noi nu am făcut nicio propunere. Dumneavoastră ştiţi, de la momentul la care Ponta şi-a dat demisia, că PNL a avut o altă opţiune. În continuare, vă amintesc că ne-am dorit alegeri anticipate pentru a avea un Parlament legitimat din nou prin vot de alegători, care astăzi au o problemă cu clasa politică. Sper ca partidele într-un termen rezonabil să facă demersurile necesare astfel încât să se recredibilizeze. (...) Nu este propunerea PNL nici la Sănătate, nici la Economie, nici la Administraţie. Nu a făcut niciun fel de propunere PNL", a afirmat Gorghiu, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

    Ea a menţionat că PNL va susţine Guvernul Dacian Cioloş, dar va monitoriza măsurile luate de acest Cabinet.

    "Vom susţine acest Guvern al lui Dacian Cioloş, fiindcă avem încredere în premierul desemnat. Vom monitoriza foarte atent absolut orice măsură pe care acest Guvern o va lua. Urmărim îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare. Partea bună este că se suprapune acest program de guvernare peste multele puncte din proiectul de program de guvernare al PNL, de aceea ne va fi destul de uşor să susţinem acest program de guvernare. Cât despre membrii Cabinetului, vom constata în timp dacă sunt sau nu competenţi să ocupe aceste funcţii", a adăugat Gorghiu.

    (A.L.)

    -------------

    Actualizare 12:34 Obiectivul major al cabinetului Cioloş este consolidarea parametrilor macroeconomici

    Programul de guvernare depus la Parlament de premierul desemnat precizează că Guvernul Cioloş "nu poate şi nu îşi va asuma să se angajeze pe toate fronturile de reformă în societatea românească".

    Obiectivul major pe care şi-l propune Cabinetul Cioloş este acela de consolidare a parametrilor macroeconomici, a perspectivelor de dezvoltare durabilă a ţării, concentrându-se pe identificarea şi eliminarea vulnerabilităţilor în absorbţia fondurilor europene, odată cu finalizarea implementării programelor pentru perioada 2007-2013 şi lansarea de urgenţă a tuturor programelor pentru 2014-2020.

    Principiile de fiscalitate se referă la asigurarea unui cadru care să fie stabil, predictibil, transparent, la care se adaugă debirocratizarea, simplificarea şi armonizarea reglementărilor.

    Şi investiţiile în infrastructură vor fi tratate cu prioritate, proiectele în derulare urmând a fi evaluate pentru a grăbi realizarea lor.

    Documentul face referire şi la concentrarea pe relaţia României cu Bruxelles-ul şi pe marile teme de dezbatere din Uniunea Europeană.

    La capitolul priorităţi se prevede: un Guvern deschis şi transparent, în dialog cu instituţiile democratice şi cu societatea ca actor politic; poziţionarea activă a României ca actor strategic în context regional, european şi internaţional, cu atenţie pe relaţiile de vecinătate; susţinerea fără rezerve a independenţei justiţiei şi a continuării luptei împotriva corupţiei; niciun proces electoral din România nu mai trebuie să fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare; îmbunătăţirea eficienţei administraţiei publice, în serviciul cetăţeanului; îmbunătăţirea sistemului de protecţie civilă pentru creşterea siguranţei cetăţeanului; revizuirea şi prioritizarea proiectelor de investiţii (inclusiv de infrastructură) în scopul creării de locuri de muncă şi al creşterii productivităţii; mutarea accentului în actul educaţional pe transmiterea de informaţie, pe crearea de competenţe pentru viaţă şi reducerea sarcinilor birocratice care apasă pe cadrul didactic.

    În programul de guvernare este prezentat şi un plan de măsuri pe perioada funcţionării acestui Guvern. Ca obiective sunt subliniate: întărirea democraţiei elective şi a statului de drept care să creeze premisele resetării mediului politic din România; stabilizarea mediului economic şi creşterea gradului de încredere a agenţilor economici şi a capitalului în perspectiva dezvoltării economiei; evitarea derapajelor economice potenţiale într-un an electoral.

    Guvernul Cioloş susţine elaborarea bugetului pe 2016 cu menţinerea ţintelor de stabilitate macroeconomică, cu monitorizarea utilizării transparente a resurselor bugetare şi asigurarea condiţiilor de creştere a convergenţei în perspectiva aderării la zona euro.

    Se face referire şi la descentralizare, pentru apropierea administraţiei de cetăţean, la prioritizarea investiţiilor, la accelerarea proceselor de reformă a statului şi la dezvoltarea unui proiect de profesionalizare a Secretariatului General al Guvernului.

    În privinţa transporturilor, se doreşte valorificarea poziţiei geografice a României şi transformarea ţării într-un nod logistic regional, potrivit programului de guvernar al noului executiv.

    Un alt capitol prevede măsuri referitoare la dezvoltare socială, cultură, minorităţi, mediu, tineret şi sport.

    Alte măsuri se adresează statului şi siguranţei naţionale, cu respectarea obligaţiilor ce decurg din calitatea de membru al NATO, UE şi din parteneriatele strategice la care România este parte, prin creşterea capacităţii operaţionale a forţelor armate şi alocarea resurselor necesare pentru realizarea programelor de achiziţii şi înzestrare.

    În planul politicii externe, documentul subliniază că parteneriatul strategic cu SUA "a fost şi rămâne reperul central al politicii externe a României".

    "Sarcina acestui Guvern va fi de a crea cadrul necesar, neutru din punct de vedere politic, în care aceste pregătiri structurale să aibă loc. În acelaşi timp, va crea cadrul organizatoric adecvat pentru desfăşurarea proceselor electorale în condiţii optime, pentru toţi românii, indiferent unde se află ei", se arată în programul de guvernare.

    Cabinetul Cioloş îşi mai asumă amendarea, de urgenţă, a legislaţiei electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţă semnificativă a cetăţenilor români.

    De asemenea, se intenţionează realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării. În plus, se propune facilitarea implicării grupurilor cetăţeneşti în formularea de iniţiative legislative.

    În programul de guvernare se menţionează şi redefinirea rolului şi statutului poliţistului în societate, precum şi elaborarea şi adoptarea unei noi legi a sănătăţii, redefinirea statutului personalului medical în societate, prin salarizare, traseu de carieră, criterii de evaluare a performanţei, elaborarea unui program multianual de investiţii în sănătate.

    Guvernul şi-a prezentat şi principiile referitoare la românii de pretutindeni şi la eficientizarea activităţilor publice în sensul oferirii de servicii digitale pentru cetăţeni.

    (I.D.)

    --------

    Actualizare 10:14 Patriciu Achimaş-Cadariu, noua propunere a lui Dacian Cioloş pentru Ministerul Sănătăţii

    Nominalizarea pentru Ministerul Sănătăţii trimisă Parlamentului duminică seară de către prim-ministrul desemnat Dacian Cioloş este conferenţiarul universitar doctor Patriciu Achimaş-Cadariu, în prezent director al Institutului Oncologic Cluj-Napoca, informează un comunicat de presă al Guvernului.

    Premierul desemnat Dacian Cioloş a retras, duminică seară, propunerea anunţată iniţial pentru Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu.

    (I.D.)

    --------

    Aproximativ jumătate din miniştrii propuşi, ieri, de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru formarea noului Guvern fie au lucrat în instituţii europene, fie în multinaţionale, ceea ce nu este rău dacă nu şi-au uitat rădăcinile şi interesul naţional.

    Întâmplător sau nu, ieri, Dacian Cioloş s-a întâlnit cu Jean-Claude Junker şi cu Donald Tusk, după cum a scris pe pagina personală de Facebook: "În cursul acestei după-amiezi (n.r. sâmbătă după amiază), împreună cu Prim-ministrul interimar domnul Sorin Cîmpeanu, am avut o întâlnire cu Preşedintele Comisiei Europene domnul Jean-Claude Juncker şi cu Preşedintele Consiliului European domnul Donald Tusk care au efectuat o escală la Bucureşti în drum spre Antalya unde vor participa la Summitul G20".

    Dacian Cioloş nu ne spune ce a discutat cu oficialii europeni, dar se poate presupune ca lista cu noii miniştri sa fi fost prezentată celor doi.

    După ce, în ultimele zile, s-a vehiculat ideea că noul Guvern va fi alcătuit din tehnocraţi, Dacian Cioloş a spus, ieri, la prezentarea componenţei Executivului, că a urmărit să fie un "echilibru" între oameni tineri, cu formare profesională solidă, şi oameni cu vastă experienţă, arătând că o treime dintre persoanele propuse ca miniştri sunt femei.

    Domnia sa a subliniat: "Am urmărit să aleg oameni cu competenţe şi experienţă (...) sau chiar români care lucrează în administraţia europeană, oameni care activează în organizaţii din societatea civilă. M-am orientat spre oameni cu viziune, cu idei şi experienţă în management. (...) Am urmărit să fie profesionişti, integri, deschişi spre dialog".

    Cabinetul propus de Dacian Cioloş este format din 21 de membri, Vasile Dâncu şi Costin Grigore Borc fiind propuşi vicepremieri.

    Membrii noului Executiv de la Bucureşti sunt: Lazăr Comănescu - ministrul Afacerilor Externe; Petre Tobă - ministrul Afacerilor Interne; Mihnea Ioan Motoc - ministrul Apărării Naţionale; Vasile Dâncu - ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice; Anca Dana Dragu Paliu - ministrul Finanţelor Publice; Costin Grigore Borc - ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului; Achim Irimescu - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Victor Vlad Grigorescu - ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri; Adrian Curaj - ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice; Vlad Alexandrescu - ministrul Culturii; Aura Carmen Răducu - ministrul Fondurilor Europene; Cristina Guseth - ministrul Justiţiei; Cristina Paşca Palmer - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor; Claudia Ana Moarcăş - ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice; Marius-Raul Bostan - ministrul pentru Societatea Informaţională; Andrei Baciu - ministrul Sănătăţii; Elisabeta Lipă - ministrul Tineretului şi Sportului; Marian Dan Costescu - ministrul Transporturilor; Victoria-Violeta Alexandru - ministrul delegat pentru Dialog Social; Dan Stoenescu - ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare; Ciprian Bucur - ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul; Ioan Dragoş Tudorache - şeful Cancelariei Primului ministru.

    Potrivit unor surse social-democrate, la întâlnirea dintre Dacian Cioloş şi liderii PSD s-ar fi discutat şi posibilitatea ca un ministru susţinut de social-democraţi să facă parte din Guvern, în schimbul sprijinului PSD, numele vehiculat fiin

    Lista membrilor Guvernului propusă de Dacian Cioloş este:

    Vicepremier şi Ministrul Economiei: Costin Grigore Borc, absolvent al Politehnicii Bucureşti, vastă experienţă în managament, este director general la CRH, fosta Lafarge;

    Vicepremier şi Ministrul Dezvoltării: Vasile Dâncu, sociolog, aproape zece ani membru al PSD şi ministru al Informaţiilor Publice în Guvernul Năstase;

    Ministerul Afacerilor Externe: Lazăr Comănescu, consilier prezidenţial în prezent;

    Ministerul Afacerilor Interne: Petre Tobă, carieră îndelungată în domeniu;

    Ministerul Agriculturii: Achim Irimescu, fost secretar de stat, este reprezentant al României la CE;

    Ministerul Apărării Naţionale: Mihnea Motoc, în prezent ambasador la Londra; Motoc a mai fost ambasador la ONU, ambasador la Comisia Europeană;

    Ministerul Culturii: Vlad Alexandrescu, profesor la Universitatea Bucuresti, a fost ambasador in Luxemburg;

    Ministrul Energiei: Victor Vlad Grigorescu, a lucrat la reprezentanţa României pe langă Comisia Europeană;

    Ministerul Educaţiei: Adrian Curaj, are experienţă bogată în managementul educaţiei, a fost consultant al Băncii Mondiale, UNESCO, Comisia Europeană;

    Ministerul Finanţelor Publice: Anca Paliu Dragu, analist economic la Comisia Europeană; a lucrat peste 10 ani la biroul regional pentru România al FMI; cunoaşte bine Ministerul Finanţelor;

    Ministerul Fondurilor Europene: Aura Carmen Răducu, a lucrat la Direcţia REGIO la Comisia Europeană; expert la BERD în prezent;

    Ministerul Justiţiei: Cristina Guseth, specialist la Freedom House, a coordonat multe proiecte care au promovat statul de drept; şi-a adus contribuţia la lupta împotriva corupţiei;

    Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Cristiana Paşca Palmer, şef de Unitate la Comisia Europeană; are studii în străinătate;

    Ministerul Muncii: Claudia Anca Moarcăş, experienţă de peste 25 de ani in domeniu;

    Ministerul pentru Societatea Informaţională: Marius Raul Bostan, experienţă în sector;

    Ministerul Sănătăţii: Andrei Baciu, un tânăr medic chirurg, cu experienţă în străinătate, dar şi experienţă privind mediul spitalicesc;

    Ministerul Tineretului şi Sportului: Elisabeta Lipă, o mare campioană, cu experienţă managerială la Clubul Dinamo, dar şi la COSR;

    Ministerul Transporturilor: Marian Costescu, manager executiv la CFR; are experienţă bogată în domeniul transporturilor;

    Ministrul pentru Dialog Social: Violeta Alexandru, director al ONG-ului IPP;

    Şeful Cancelariei Primului Ministru: Ioan Dragoş Tudorache, jurist de profesie, mare experienţă de manager, a lucrat pentru ONU în Kosovo, în prezent la Comisia Europeană;

    Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Preturindeni: Dan Stoenescu, un tânăr diplomat, în prezent la Ambasada României din Spania;

    Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul: Cristian Ciprian Bucur, lucrează în Parlament.

    Opinia Cititorului ( 20 )

    1. o sa ne ia dracu cu guvernu asta

      oameni cu competente si experienta...sau chiar romani.....Intrebarea este daca sunt intelepti sau imbecili.Eu candidez doar cand poporul va avea intelepciunea.da aleaga si Imbecili. Oameni tineri si curajosi sunt prea cindtiti.

      Acum vine nota de plata.

      1. si inca unul din Handelsblatt Un cabinet curat de experti trebuie sa Termine coruptia. Singurul lucru excitant in articol Este domnul Baciu pe care cititorii si l-ar fi Dorit in poze. Arata timp cat politicienii nu sunt lasati cu pontalonii in vine mu de va termina coruptia. Si encepusem asa de Bine...

        Bestea, in Germania, daca se construieste o autostrada, cu banii de autostrada se revitalizeaza intreaga economie, producatorii de ciment castiga bani si angajeaza oameni, producatorii de fier beton la fel, rafinariile produc bitum si pacura, constructorii de autostrazi platesc personal si utilaje nemtesti iar la final nemtii se plimba pe o autostrada. Banii tipariti au acoperire in autostrada creeata, circulatia banilor a revitalizat toate produsele si serviciile necesare celor care au lucrat la autostrada. La noi, producatorii de ciment fac cartel si umfla de 3 ori pretul cimentului iar profitul il scot in Germania/Franta, banii pentru fier beton se duc in Germania/Anglia/ Slovacia iar banii de constructie efectiva se duc in Germania/Franta /Italia.Finalul este atunci cand autostrada se surpa si singurele firme romanesti, care au lucrat efectiv, pe bani putini, sunt controlate de DNA si prostimea se bucura (fara a se plimba insa pe autostrada). In rezumat, daca autostrada se construieste pe bani europeni, toti banii se intorc la ei si noi ne alegem cu un drum prapadit, daca o facem din banii nostri noi ne alegem cu un drum prapadit si o datorie aferenta. Revenind la guvernul de tehnocrati, banii din Romania i-au scos multimationalele si in special producatorii de ciment, de fier beton si producatorii/importatorii de bitum. Nu cred ca putem astepta nici un fel de lucruri pozitive de la acest guvern decat stabilirea unor echilibre necesare platii datoriilor si stabilitatii firmelor straine. Succesuri desteptilor cand vor iesi data viitoare in Piata Universitatii!

        Intelepciune mai Mare ca autostrada pe la Predeal n-a existat. Pana acum daca se dorea iesea autostrada pe 4 benzi pitesti sibiu. Ce a facut guvernul pontiac cu Oltchim? Da cu bancile?Da cu Petrom. Da cu FP. ...Important Insa ca nea Ponta a stiut ya modifice HG 1739 din 2006 si la spectacole sa lase numai locurile pe scaune care trebuiesc avizate, locurile in picioare si cele de veci neavand nevoie de domnul Raed care de pe dinafara ce era nici macar n-a stiht ca localul avea nevoie de aviz pentru securitate la incendiu si nu aviz de artificii....

        Bestea, nu stiu ce ii reprosezi lui Ponta legat de autostrada, de Oltchim, de Perom, de banci pentru ca tu doar le enumeri insinuant nici tu nu stiu daca stii ce. Bancile sunt ok, Petromul binemersi si Oltchim la fel. Nu au involuat sub guvernul Ponta. Aduci discutia tot timpul in politic pentru a putea eticheta mai usor. Acum, dupa ce am scapat de guverne politice, vom vedea ce vraji vor face asazisii tehnocrati. Prima mizerie (pe care am auzit-o la radio) este ca vor comasarea tuturor alegerilor intr-un an pentru ca apoi sa fure linistiti 4.... Ii deranjeaza votul vulgului care le poate da un sut in fund daca devin prea nesimtiti...Dorinta asta nu o mai auzisem de la porcul de Basescu incoace. Asa a inceput si la Greci acum cativa ani...Cu tehnocrati scoliti la Bruxelles !!! Adusi de niste dobitoci iesiti in strada...La ei era piata Syntagma la noi Universitatea.

        deoarece in afara de Udrea nimeni nu l-a sustinut cand avea nevoie.

      Cristina Guseth, director Freedom House

      Ce cauta babornita asta urita si proasta in guvernul asta tinar, frumos si destept? 

      Dupa ea toti aceia care au votat demiterea porcului Basescu in anul 2012, peste 7 mil de alegatori, sunt... mineri. Ce sa faca basista asta ordinara la Ministerul Justitiei? Nu se va opunea ea cu toata slutenia ei fizica si mintala arestarii "javrei ordinare" si a haitei lui?

      Basistii astia agresivi, plini de bube purulente si puturoase, schilozi si timpiti, ar fi bine sa fie tratati si pe urma ascunsi in locuri inaccesibile macar 100 de ani. 

      1. Bine Gadea, stai jos!

        Pastiluta, va rog! 

        basist hidos si purulent ce esti

      dupa ce justitia e condusa de la washington....acum guvernarea vine de la bruxelles....o republica bananiera!

      1. Romania a devenit moderna sub Hohezolerni 

      Peste o birocratie imensa s-a grefat o pletora de birocrati esalon 3.Ce va rezulta?Vedeti cam cum se iau deciziile in UE comparativ cu SUA.

      Din CV-ul Doamnei de la Min.de Finante reiese ca e o protejata a Gabrielei Anghelache.Din noianul de carti scrise,'doar' 5 sunt in calitate de co-autoare alaturi de marea specialista in piete de capital,fosta sefa CNVM.Ca ridicolul sa fie complet,unul din titluri se refera la Criza financiara din SUA!Par exact personajele in masura sa se exprime pe asemenea subiect.

      Eu stiam ca Finantele reprezinta domeniu prin excelenta practic,dar se pare ca la noi teoreticienii sunt 'tehnocrati'.Ma intreb cum naiba esti ancorat in realitatea pietelor financiare si ai timp sa scrii si 10-15 carti?! 

      1. Spre deosebire de unii cred ca alegerea doamnei G useth e remarcabila Facultatea terminate de dansa ( daca va fi corecta ( ii va permite sa fie logica in justitie care pe langa ca este in metastaza,n-are nici-o logica( ba chiar ar fi acuzata de prostie - vezi cazul RARINCA)

      baaaa romanilor ciudatenia ca sa vad la justitie o apa de ploua. maaa duc la dracu din TARA asta DE AIA AU MURIT GOLANII ca eu sa innebunescORICUM la

      45 de ani sa plec dracu din tara astaMULTUMESC ZIARULUI BURSA CA A AVUT UN ROL DETERMINANT IN EDUCATIA MEA dar sa vad ultima nepoata a lui Macovei la justitie innnebunesc.ASTA este nu sa mai respecta nimic din traditia politicii ROMANESTI.traiasca vitelul de SIBIU .ACEST ANGUS de la COTROCENI s-a schimbat cucuveaua cu angus-ul germanic 

      offf ma uit acum la d-na justitie ce dracu cauta acolo jigneste toata justitia din ROMANIA cata nesimtire la angusul de sibiu si taurasul din belgia DE ce dracu mergem la vot ca sa vina toti spalatii pe creier sa execute ce?oare vor sa vada si la noi un stat isis

      baaa angusul de sibiu care se plimba ca orice magnat de pe planeta trebuie sa zboare de la COTROCENI.LUCRUL BINE FURAT la puscarie

      nu trebuie sa cauti prea departe realitatea in care traim si gindim,trebuie sa citesti doar postarile de la acest articol pentru a intelege cit de inteligent este alegatorul roman.(cind pun stampila pe buletinul de vot,oare citi stiu ca in acel moment trimit in parlament o persoana care sa i reprezinte )

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb