CIPRIAN DASCĂLU, ECONOMISTUL ŞEF AL BĂNCII COMERCIALE ROMANE: "Ne aşteptăm ca BNR să crească dobânda până la 3,5%, în a doua parte a acestui an"

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 februarie 2022

"Ne aşteptăm ca BNR să crească dobânda până la 3,5%, în a doua parte a acestui an"

Florian Libocor, economistul şef al BRD: "Fluctuaţii mari ale dobânzii cheie nu sunt benefice din punct de vedere al semnalului pe care îl transmit în economie"

Ne aşteptăm ca Banca Naţională a României (BNR) să crească dobânda de politică monetară până la 3,5%, în a doua parte a acestui an, a spus, ieri, Ciprian Dascălu, economist şef la Banca Comercială Română (BCR), în cadrul unei conferinţe de presă.

"Dat fiind că prognozăm o inflaţie medie în acest an de 9,6 puncte procentuale şi o creştere medie de salarii de 7,2%, avem deja prognozat pentru anul în curs o creştere reală negativă a salariilor, ceea ce, în mod normal ar pune presiune semnificativă asupra consumului şi, chiar presupunând investiţii destul de mari în acest an, vedem o încetinire semnificativă a creşterii economice la 3,2%, de la 5,6%", a spus Ciprian Dascălu.

În aceste condiţii şi, ţinând cont de contextul extern, economiştii BCR se aşteaptă ca Banca Naţională a României să crească rata de dobândă de politică monetară până la 3,5% în a doua parte a acestui an. "Totuşi, trebuie să menţionăm că, în condiţiile unui control strict al lichidităţii, rata relevantă pentru costul creditelor, pentru costul banilor, va rămâne rata de dobândă la facilitatea de credit cunoscută şi ca Lombard, care va fi de 4,5%", a spus Ciprian Dascălu.

Economistul şef al Băncii Comerciale Române a subliniat că, probabil, excesul de cerere va fi revizuit în jos "după ultimele date care au surprins negativ pe PIB şi după ce vom vedea practic inflaţia muşcând din venitul disponibil", conform Agerpres.

Florian Libocor, economistul şef la BRD-Groupe Societe Generale, a atras atenţia că, în opinia sa, fluctuaţii mari ale dobânzii cheie nu sunt benefice din punct de vedere al semnalului pe care îl transmit în economie.

"Planurile de investiţii nu se fac pe şase luni, se fac pe cel puţin un an de zile, dacă nu pe trei sau cinci ani de zile, cel puţin când este vorba despre investiţii majore. Din punctul meu de vedere, cred că ar fi înţelept să abordăm lucrurile un pic mai prudent. Am văzut creşterea de 50 de puncte de bază. Nu a fost neapărat o surpriză pentru că am văzut ce se întâmplă în jur. Toată lumea se grăbea să urmeze tonul dat de Banca Centrală Europeană. Eu mă aşteptam la mai multă prudenţă. Banca Centrala Europeană, ca orice altă banca centrală, se poate înşela şi s-a mai întâmplat de vreo două ori în urmă, dacă nu mă înşel. Astfel că, apropo de profesionalism şi de capacitatea de a se înşela reiterez ce am mai spus: dacă în decembrie ai dat un mesaj calm având la dispoziţie date din toate structurile, din toate zonele, cele mai ample date, şi în ianuarie vii şi îmi spui că am o problemă, eu stau şi mă întreb: "Pe ce te bazezi?", a spus Florian Libocor, potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) spune că situaţia şi perspectivele domeniului energetic va duce la o reaşezare a investiţiilor, peste tot în lume.

"Vorbim numai despre energie, numai despre criza energetică, despre inflaţia generată în principal de acest fenomen al crizei energetice, dar cred că vor fi şi reaşezări ale finanţelor lumii din perspectiva investiţiilor, tocmai pentru a contracara efectul acesta al (n.r. crizei) energiei şi al mişcărilor tectonice din jurul ţării noastre. Acesta este un lucru foarte important: Cum se vor reaşeza investiţiile, tocmai din perspectiva investiţiilor în energie? Un alt lucru de scos în evidenţă este că politica, este reprezentarea cea mai sintetică a economiei. Constatăm tot mai mult că politica nu mai are legătură foarte mult cu economia, nu numai la noi, ci peste tot şi cred că acesta este unul dintre factorii cei mai importanţi", a spus Dănescu, conform sursei citate.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât în 9 februarie majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb