CIPRU Problemele Bank of Cyprus pun reflectoarele pe Banca Transilvania

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 aprilie 2013

Problemele Bank of Cyprus pun reflectoarele pe Banca Transilvania

Problemele Bank of Cyprus, la ea acasă, au pus, inevitabil, reflectoarele şi pe Banca Transilvania, din care banca cipriotă are o deţinere de 10%. În piaţă au apărut, deja, speculaţii că Bank of Cyprus ar putea fi nevoită să îşi vândă participaţia la BT, deşi, pe vremuri, ar fi dorit să mai cumpere acţiuni chiar până la 20%.

Acţiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 3,4% de la jumătatea lunii martie, până ieri, ajungând la 1,42 lei/acţiune.

Alin Brendea, "Prime Transaction": "Este posibil ca Bank of Cyprus să îşi dorească să vândă"

Ideea de vânzare a pachetului deţinut la Banca Transilvania s-a vehiculat, având în vedere că Bank of Cyprus are probleme în momentul de faţă, ne-a spus Alin Brendea, director general adjunct la "Prime Transaction".

"Totul este posibil. Dacă Bank of Cyprus ar dori să îşi vândă din active, în special din activele valoroase, sigur că un pachet de 10% din acţiunile BT ar reprezenta un activ valoros şi este posibil ca BoC să îl vândă", a mai spus domnia sa.

Alin Brendea consideră că este greu de speculat preţul la care pachetul ar putea fi vândut. "Preţul poate influenţa piaţa dacă va fi semnificativ diferit, fie în sus, fie în jos, de situaţia din acest moment", este de părere directorul general adjunct al "Prime Transaction".

Domnia sa consideră că este greu de spus unde s-ar putea găsi un cumpărător pentru pachetul de 10% din acţiunile Băncii Transilvania, însă, dacă acesta s-ar scoate la vânzare, ar reprezenta o informaţie foarte interesantă pentru piaţă.

Marcel Murgoci, "Estinvest": "Vânzarea celor 10% din acţiunile BT depinde de strategia adoptată de Bank of Cyprus"

Vânzarea pachetului deţinut de Bank of Cyprus la Banca Transilvania depinde de strategia adoptată de banca cipriotă, consideră Marcel Murgoci, director operaţiuni la "Estinvest".

"Este posibil ca Bank of Cyprus să vândă acţiunile, având în vede că se află într-un proces de reorganizare", a adăugat domnia sa.

Marcel Murgoci a subliniat că banca cipriotă ar putea să renunţe la acţiunile Băncii Transilvania, în cazul în care găseşte un cumpărător şi un preţ bun pentru pachetul de acţiuni.

Adrian Simionescu, "Vienna Investment Trust": "Evoluţia titlurilor BT, conjuncturală, pe o lichiditate scăzută şi tranzacţii reduse"

Preţul titlurilor mai multor bănci au scăzut în ultima perioadă, nu numai cel al acţiunilor Băncii Transilvania, iar evoluţia titlurilor TLV este conjuncturală, pe seama unei lichidităţi scăzute şi unor tranzacţii reduse, este de părere Adrian Simionescu, directorul general al "Vienna Investment Trust".

"Participaţia pe care o are Bank of Cyprus la Banca Transilvana este minoritară şi nu pune niciun fel de întrebare vizavi de activitatea BT", ne-a spus domnia sa.

Directorul general al "Vienna Investment Trust" ne-a mai precizat că speculaţiile din piaţă sunt că Bank of Cyprus ar putea fi nevoită să îşi vândă participaţia la Banca Transilvania, în sensul redresării sale, iar atunci preţurile ar putea să scadă.

"Un asemenea pachet scos la vânzare va reprezenta o tranzacţie negociată. Există destul de mulţi pretendenţi pentru o participaţie însemnată din Banca Transilvana", a adăugat Adrian Simionescu.

Ca urmare, domnia sa apreciază că preţul acţiunilor TLV ar putea creşte pe termen mediu, odată cu aflarea potenţialului cumpărător al pachetului respectiv.

"Deocamdată, nici decizia de vânzare nu a fost luată şi este posibil să nu fie luată. Participaţia la BT este preţioasă şi este posibil ca decizia Bank of Cyprus să fie de păstrare şi nu de vânzare a acţiunilor BT", ne-a mai spus Adrian Simionescu.

Dacă se are în vedere evoluţia preţului la acţiunile băncilor româneşti listate şi evoluţia unor bănci din Europa, se pare că băncile locale se prezintă mai bine decât cele străine, a conchis directorul general al "Vienna Investment Trust".

Banca Transilvania a deschis o sucursală în octombrie 2007, în Nicosia, iar, după trei ani, a deschis, în Limassol, cea de a doua unitate, pentru a deservi cei aproape 40.000 de cetăţeni români care lucrează în Cipru.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. simionescu, tot cretin ai ramas...aia mor in tara lor si astia vor astepta actiuni gratuite de la bt...daca ar avea cumparator, maine dim ar vinde!

    1. Bai cretinule, Simionescu nu a spus nimic gresit, fraiere. BT ar pute chiar castiga din afacere, facand schimb de actiuni cu sucursala din Romania a BoC, iar acum, ei pun conditiile, nu cipriotii. Mai pune mana si mai citeste cate ceva si apoi fa afirmatii. Nu sunt fan Simionescu, dar nici nu-l urasc intr-atat. S-ar putea ca participatia asta sa-i ajute pe ciprioti in bilant, oricum nu vor obtine cat au platit ei pe pachet.

      Ce vrei sa spui cu "schimb de actiuni cu sucursala din Romania a BoC"?

      Ba te tai

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb