Autorităţile europene fac presiuni asupra Ciprului să ceară un pachet de asistenţă financiară de 10 miliarde euro (12,7 miliarde dolari), deşi guvernul de la Nicosia încearcă să limiteze ajutorul pentru băncile din ţară, spun surse oficiale citate de Bloomberg.
Potrivit acestora, negocierile cu Cipru vor continua astăzi, când miniştrii de Finanţe din zona euro vor lua în discuţie situaţia sistemului bancar spaniol şi posibila relaxare a condiţiilor impuse Greciei în schimbul pachetelor de susţinere financiară.
Ciprul, care a luat deja un împrumut de la Rusia, ar putea obţine un nou credit din această ţară, care-i va îmbunătăţi poziţia în negocierile cu partenerii din zona euro.
Vassos Shiarly, ministrul cipriot al Finanţelor, declara marţi: "Trebuie să obţinem finanţare pentru recapitalizarea băncilor; acest lucru este inevitabil. Dacă zona euro vine cu prea multe condiţii pentru acordarea împrumutului, avem şi alte opţiuni. Poziţia în negocierile cu Uniunea Europeană este mult mai bună atunci când ai un credit bilateral deja aprobat".
Un purtător de cuvânt al ministerului de Finanţe din Rusia a afirmat, sub protecţia anonimatului, că instituţia nu a primit din partea Ciprului o cerere oficială pentru acordarea unui împrumut. De asemenea, Ciprul încă nu a solicitat ajutorul zonei euro.
Săptămâna trecută, agenţia de evaluare Moody's Investors Service a retrogradat ratingurile principalelor trei bănci din Cipru - "Bank of Cyprus", "Hellenic Bank Public" şi "Cyprus Popular Bank" -, din cauza expunerii mari pe care acestea le au pe Grecia.
Recent, preşedintele "Cyprus Popular Bank", Michael Sarris, a declarat că guvernul are nevoie de până la 6 miliarde euro, pe termen de doi ani, pentru recapitalizarea băncilor din ţară.