Analiştii de la Citi şi-au revizuit în scădere prognoza pentru deficitul de cont curent al României la finalul acestui an, la 4,8% din produsul intern brut (PIB), de la estimarea anterioară de 5,5% din PIB, arată un raport de cercetare al grupului.
În 2008, România a avut un deficit de cont curent de 12,3% din PIB.
Economiştii au mai precizat că deficitul comercial din septembrie, de peste 1 miliard euro, a depăşit nivelul estimat de Citi, de 750 milioane euro, deoarece prognoza băncii se baza pe importuri mai mari.
"Deşi este prea devreme să facem afirmaţii ferme, există semne de încetinire a ritmului de ajustare a deficitului extern, pe măsură ce contracţia importurilor se temperează", se mai arată în raport.
Analiştii Citi sunt de părere că ajustarea substanţială a deficitului comercial, cu 61% după primele nouă luni, în termeni anuali, a avut la bază scăderea importurilor, cauzată de declinul puternic al cererii interne şi de deprecierea reală a leului.
Citi mai precizează că actuala stare de nesiguranţă şi confuzie pe plan politic, care a dus şi la amânarea concluziilor celei de-a doua misiuni de evaluare a României de către Fondul Monetar Internaţional, îi afectează pe investitori, de aceea moneda naţională va continua să rămână sub presiune până la finalizarea alegerilor prezidenţiale