CITI: Am putea avea probleme în implementarea acordului cu FMI

Ana Zidaru
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 aprilie 2010

Raiffeisen: Analiştii cred că FMI va cere autorităţilor de la Bucureşti să adopte măsuri suplimentare pentru reducerea cheltuielilor publice.

Raiffeisen: Analiştii cred că FMI va cere autorităţilor de la Bucureşti să adopte măsuri suplimentare pentru reducerea cheltuielilor publice.

Există semne de întrebare privind atingerea ţintei de deficit bugetar

Ţara noastră s-ar putea confrunta cu probleme în implementarea acordului cu FMI din septembrie, la a cincea revizuire, consideră analiştii Citi, care menţionează că perspectivele economice sumbre vor face mai puţin acceptabilă pentru Guvernul României, din punct de vedere politic, respectarea ţintei de deficit bugetar.

Un raport al Citi, citat de Mediafax, arată: "În timp ce majoritatea măsurilor necesare pentru atingerea ţintei de deficit din 2010 sunt legate de cheltuieli şi reprezintă un factor favorabil pentru calitatea ajustării, perspectivele economice sumbre vor face mai puţin acceptabile pentru Guvern, din punct de vedere politic, respectarea ţintei sau adoptarea unor măsuri suplimentare neprevăzute. Ţinând cont de acest avertisment, ne menţinem opinia că a patra revizuire a acordului stand-by cu FMI se va încheia, probabil, cu succes, la jumătatea lunii iunie. Privind mai departe, credem că este improbabil să apară unele probleme în implementarea acordului înainte de luna septembrie, când va avea loc a cincea revizuire".

România trebuie să reducă deficitul bugetar la 5,9% din PIB în acest an, iar analiştii Citi estimează că bugetul consolidat va închide acest an cu un sold negativ de 6,2% din PIB. Analiştii notează că nu sunt surprinşi de revenirea economică "anemică" având în vedere gradul ridicat de supraîncălzire înregistrat înainte de criză.

Raiffeisen: Vom rata, din nou, ţinta pentru arieratele guvernamentale

România va rata, din nou, ţinta pentru arieratele guvernamentale, însă misiunea tehnică a FMI, care va veni zilele viitoare în România, va avea o evaluare pozitivă asupra politicilor derulate de autorităţile româ­ne în cadrul acordului stand-by, se arată într-un raport realizat de analiştii de la grupul bancar Raiffeisen, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, analiştii cred că FMI va cere autorităţilor de la Bucureşti să adopte măsuri suplimentare pentru reducerea cheltuielilor publice, în special având în vedere faptul că veniturile publice au scăzut sub ţinta asumată pentru trimestrul I 2010, iar estimările de creştere a PIB sunt inferioare aşteptărilor.

Îngrijorare privind absenţa semnelor de revenire a economiei

"Totuşi, devenim din ce în ce mai îngrijoraţi de absenţa oricărui semn consistent de revenire. Şomajul a înregistrat un trend crescător încă din august 2008, până la 8,4% în luna martie. Indicatorii privind încrederea nu oferă prea multă speranţă, stârnind temeri faţă de puterea revenirii economice de care este mare nevoie", consideră analiştii Citi, în raportul citat.

Ei notează că riscurile pentru prog­noza de creştere economică de 1,3% în acest an sunt în sensul descrescător, dar nu şi-au modificat estimarea. FMI a anunţat că a redus în scădere prog­noza de creştere economică pentru România de la 1,3% la 0,8%.

Datele slabe referitoare la producţia industrială în lunile ianuarie şi februarie sugerează că industria va avea o contribuţie negativă la creşterea PIB în primul trimestru al acestui an, după trei trimestre consecutive de contribuţii pozitive, arată raportul Raiffeisen. În aceste condiţii, analiştii Raiffeisen cred că un nou trimes­tru de contracţie a PIB-ului real este foarte probabil. În schimb, ei nu şi-au modificat estimările pentru ansamblul anului 2010, când România ar urma să înregistreze o creştere reală a PIB de un procent.

De asemenea, datele care arată creşterea importurilor în lunile ianuarie şi februarie semnalează o majorare a deficitului balanţei comerciale, analiştii Raiffeisen estimând că, în termeni absoluţi, acesta ar urma să crească pe întreaga perioadă a anului 2010 de la nivelul scăzut înregistrat la începutul anului.

Rata de schimb euro/leu, cea mai slabă performanţă dintre valutele din regiune

Analiştii Citi arată că rata de schimb euro/leu a înregistrat, în ultima lună, cea mai slabă performanţă dintre valutele din regiune, în pofida faptului că nu există presiuni legate de contul de capital şi este probabilă încheierea celei de-a patra revizuiri a acordului cu FMI din luna iunie.

Citi consideră că există doi factori principali pentru performanţa "dezamăgitoare" înregistrată de leu în ultima perioadă, respectiv declaraţiile unor oficiali ai BNR care au întărit convingerea că banca naţională nu va permite o apreciere semnificativă a monedei şi posibilele probleme privind implementarea programului stabilit cu FMI-ul, care ar putea apărea la cea de-a cincea revizuire a acordului.

Analiştii anticipează că rata de schimb euro/leu se va situa în jur de 4,13 în trimestrul al treilea şi la 4,15 până la finele anului.

Pe de altă parte, Citi consideră că BNR va reduce dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale în luna mai, la 6,25%, şi nu exclud o relaxare mai agresivă a politicii monetare în funcţie de evoluţiile leului şi preţurilor.

Rata inflaţiei, în scădere uşoară

Analiştii Citi estimează că rata inflaţiei va scădea de la 4,7%, în 2009, la 4,5% în acest an. Şi analiştii Raiffeisen cred că, pe termen mediu şi lung, procesul dezinflaţionist va continua. Rata anuală a inflaţiei ar urma să fluctueze între 4,2 şi 5 procente până în luna iunie, urmând a evolua între 4,5 şi 5,0 în trimestrul trei pentru a reintra pe un trend des­crescător în trimestrul patru. Prog­noza analiştilor de la Raiffeisen este că în luna decembrie 2010 rata anuală a inflaţiei va fi de patru procente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb