Claudiu Cazacu, XTB: "Alegerile din UE au efecte asupra burselor"

Piaţa de Capital / 19 iunie

Claudiu Cazacu, XTB: "Alegerile din UE au efecte asupra burselor"

Alegerile pentru Parlamentul European au oferit o deplasare clară a sprijinului electoral dinspre partidele aflate la guvernare în Franţa şi Germania către grupuri noi, iar punctul focal ar fi poziţia delicată în care se află preşedintele francez, incertitudinea fiind reflectată şi asupra burselor, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, companie de tranzacţionare pe bursele internaţionale.

Este de înţeles de ce toţi ochii sunt pe Franţa şi alegerile anticipate convocate de Emmanuel Macron. Ţara, a doua economie din UE, a avut un rol esenţial nu doar în formarea Uniunii Europene, ci şi în modelarea politicilor europene interne şi a relaţiilor externe, cu atât mai relevante cu cât mediul economic, climatic şi geopolitic devine mai volatil.

Franţa, avocatul principal al unei Europe mai strâns unite, ar putea, după alegerile din iulie, vira semnificativ către probleme naţionale, oferind mai puţină claritate cu privire la sensul dezvoltării europene.

O mai mare incertitudine se transpune în variaţiile burselor. Indicele bursier CAC40 a pierdut un semnificativ 4,7% de vineri, 7 până marţi la închidere. Băncile, care deţin portofolii importante de titluri de stat, au înregistrat scăderi accentuate, în unele cazuri de peste 10%. Indicele german DAX a retrogradat cu 2,3%, în timp ce S&P500 din SUA a avansat cu 2,6% în aceeaşi perioadă.

Scăderile de pe bursa franceză au făcut ca Londra să recâştige primul loc în topul pieţelor de pe continent (nu din UE) după capitalizare. Potrivit unor comentarii dinspre Goldman Sachs, investitori din alte regiuni, între care Asia şi SUA, sunt preocupaţi de situaţia politică din Europa, ceea ce nu va ajuta la acoperirea diferenţei de performanţă a burselor europene faţă de cele americane.

În acelaşi timp, investitorii se uită şi la pieţele de datorie suverană. Diferenţialul de dobândă între Franţa şi Germania s-a accentuat, ajungând de la 0,48 la 0,8 puncte procentuale. Chiar dacă, recent, a coborât spre 0,73, spread-ul indică o nelinişte în creştere faţă de Franţa. Ratingul suveran ar putea fi sub presiune, subliniază Claudiu Cazacu,

Totodată, moneda unică europeană a intrat într-o lejeră tendinţă de scădere, începând cu vinerea dinaintea alegerilor, deşi pieţele valutare au fost afectate şi de o serie de alte raportări macroeconomice.

În Germania, AfD (Alternative fur Deutschland) a înregistrat un scor bun, în timp ce partidul cancelarului Scholz este pe locul al treilea. Coaliţia de guvernare, slăbită, nu arată, însă aceeaşi dorinţă de confruntare electorală anticipată ca preşedintele francez, însă atenţia s-ar putea îndrepta spre teme naţionale şi anti-imigraţie.

De asemenea, câştigul electoral al unor formaţiuni care se opun unui sprijin extins pentru Ucraina a avut efect pe burse unde acţiunile din industria de apărare au cunoscut un declin. Rheinmetall (RHM) a coborât cu peste 10% după alegerile la nivel european până la minimele recente, fiind în prezent cu 7,4% sub sesiunea de vineri, 7 iunie.

Linia sondajelor continuă rezultatul puternic pentru formaţiunea condusă de Marine le Pen, RN (The National Rally), care ar conduce la numirea unui premier cu poziţii antagonice faţă de preşedintele Macron. Aceasta înseamnă disensiuni pe teme de la strângerea rândurilor în Europa la politica pentru Ucraina.

Temele de mediu vor putea fi, de asemenea, abordate diferit. Finanţarea pentru Europa şi politicile comune ar putea fi ajustate. Pentru România, în perspectivă îndelungată, ar putea însemna mai puţine fonduri comunitare, şi în consecinţă, o nevoie de a folosi deosebit de eficient fiecare Euro din alocările actuale, punctează consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Alegerile de pe 4 şi 7 iulie pot marca un moment cheie în istoria Franţei şi a blocului european. Cu toate acestea, sugestiile băncii Macquarie despre o posibilă ieşire a Franţei din UE par a fi, în acest punct, improbabile. Mesajul electoratului va aduce, însă, transformări majore în peisajul politic şi economic din Europa, iar rezultatele alegerilor din Franţa vor fi, probabil, cel mai urmărit şi puternic semnal, arată Claudiu Cazacu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. din intelepciunea cazaceasca iarna nu-i ca vara :)

    foaie verde de dai n-ai

    este subtil, vrea sa zica ca are efect asupra burselor europene, nu si asupra celei romanesti. Romania e tara lui Dracula, nu are legatura cu UE, are legatura cu ...niste brokeri :))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb