Claudiu Cazacu, XTB: "Boabele de cafea, în creştere pe burse de peste un an"

F.D.
Piaţa de Capital / 10 iulie 2024

Claudiu Cazacu, XTB: "Boabele de cafea, în creştere pe burse de peste un an"

Preţul boabelor de cafea, aflat pe o pantă ascendentă de mai bine de un an, ar putea face ca, în curând, licoarea de dimineaţă să devină tot mai scumpă şi mai puţin accesibilă pentru consumatorii finali, arată într-o analiză de piaţă Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.

După creşteri de peste 70% pentru materia primă în ultimul an, iubitorii de cafea vor să audă altfel de veşti decât cele pe care le oferă Giuseppe Lavazza, preşedintele CA al grupului.

Preţul cafelei pentru consumatori, în magazinele din Marea Britanie, ar putea creşte cu încă 10%, potrivit producătorului Lavazza, continuând avansul de 15% de la începutul anului. Lanţurile de aprovizionare sunt sub o "presiune dramatică", potrivit acestuia.

În mod tradiţional, cafeaua arabica, mai aromată şi cu un conţinut mai redus de cofeină, tinde să fie mai volatilă pe bursă. Preţurile sunt, cu închiderea de marţi, la 2,5 dolari/livră, (aproximativ 5,52 dolari/kg) pentru contracte futures scadente în septembrie, la mică distanţă de vârful istoric de 2,6 dolari/livră din septembrie 2022.

Totuşi, fenomenul neobişnuit care se întâmplă acum este o creştere puternică a preţurilor pentru robusta. Acest sortiment, mai rezistent la climat sever şi dăunători, obişnuia să aducă o notă de stabilitate în piaţa cafelei per total, ajutând la "reglare", în momentele tensionate pentru arabica. Robusta tine să fie utilizată pentru cafeaua instant şi pentru espresso.

De data aceasta, varietatea nu doar că nu preia, ci chiar adaugă tensiunii globale: robusta este la maxime record, după ce a crescut cu 13,5% în ultima lună - 27,5% în ultimele trei luni şi 102% într-un an, punctează Claudiu Cazacu.

Faţă de media din această perioadă înregistrată în ultimii 5 ani, de 1,79 dolari/kilogram, preţul actual de 4,63 dolari este cu 158% mai mare. Vorbim despre un trend ascendent care durează deja de aproape 18 luni.

Producţia din ţările-cheie, mai redusă faţă de perioadele anterioare

Exporturile Vietnamului până în iunie anul acesta sunt de 893 820 de tone, cu 11,4% mai jos faţă de anul trecut. Dacă recolta următoare din Vietnam va fi insuficientă, aşa cum indică estimările actuale, piaţa ar putea rămâne dezechilibrată, în special pentru că stocurile sunt scăzute şi în alte zone.

În Indonezia, alt producător important, producţia este, de asemenea, limitată. Vietnamul deţine o treime din piaţa de cafea robusta, iar Indonezia, care produce atât robusta, cât şi arabica, deţine aproximativ 5% din exporturilor globale - 99% din producţie provenind de la mici fermieri, arată consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Seceta cea mai gravă din ultimii aproape zece ani a creat condiţii dificile, recolta fiind aşteptată în scădere de la 29 milioane de saci (de 60 de kg) în sezonul trecut.

Pentru Lavazza costurile suplimentare au ajuns la 800 milioane de dolari în ultimii doi ani, incluzând şi transportul maritim mai lung pentru a ocoli zona riscantă din Marea Roşie. Consumatorii nu s-au oprit, totuşi, din achiziţii, dar profitul e sub presiune anul acesta, după ce în 2023 a coborât la 68 milioane de Euro de la 95 milioane de Euro în anul anterior.

Noi reglementări la nivel european ar putea însemna obligaţia de a obţine boabe din Brazilia, singura ţară care ar respecta regula de cafea crescută pe terenuri care nu au fost despădurite.

Vor fi necesare, de asemenea, geolocalizări precise ale terenului unde sunt produse mărfurile vizate pentru import în UE. Dacă nu se accelerează pregătirea pentru noile cerinţe, la implementare, anul viitor, ar putea însemna o ofertă eligibilă mai redusă, cu noi dificultăţi pentru procesatori.

Alţi producători şi lanţurile de cafenele resimt costuri majorate. Pe bursă, acţiunile Starbucks au pierdut 22% anul acesta. Compania a anunţat scăderea traficului cu 6% şi a vânzărilor cu 4%, în ciuda aşteptărilor de creştere cu 1% în primul trimestru.

O tentativă de redresare a acţiunilor de la minimele atinse după rezultate nu a avut succes, în ultimele săptămâni titlurile suferind deprecieri pe măsura scumpirilor cafelei robusta.

Poziţionările pe piaţa futures ţin de o varietate de factori şi nu este exclus ca unele operaţiuni de protejare a profitului de către cumpărători să ducă la ajustări temporare descendente, potenţial agresive, mai subliniază Claudiu Cazacu.

Cu toate acestea, informaţiile actuale referitoare la oferta din piaţă par a încuraja aşteptările investitorilor şi speculatorilor optimişti pentru lunile următoare. Pentru consumatori, speranţa "potolirii" inflaţiei vine mai degrabă din alte direcţii, în timp ce aromatul "combustibil" se arată tot mai preţios.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb