Debutul lunii august, în mod tradiţional o perioadă mai calmă, de vacanţă, a fost fierbinte într-un sens nebănuit, cu scăderile severe ale indicilor din mai multe regiuni, care oferă un avertisment atât investitorilor, cât şi decidenţilor de politici fiscale şi monetare despre perspectivele economiei, prudenţa fiind cuvântul de bază al acestei situaţii inclusiv pentru România, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.
Deşi şocurile vin după recorduri atinse de indici din Japonia, SUA sau Europa, este îngrijorătoare viteza cu care datele economice s-au înrăutăţit - de la piaţa muncii din SUA la încrederea investitorilor potrivit indicatorului Sentix, unde aşteptările au scăzut chiar mai rapid decât componenta pentru situaţia curentă.
Cea mai abruptă scădere de după 1987 din Japonia a accelerat, luni, o tendinţă începută în iulie, impulsionată şi de decizia de ridicare a dobânzilor. Pe de altă parte, redresarea de marţi a fost aproape pe măsura declinului: după -12,4% luni, Nikkei 225 a recuperat 10,2%. Speranţe pentru o sesiune favorabilă sunt încurajate de deschiderea pozitivă, deşi relativ modestă în raport cu declinul sesiunilor anterioare, pentru indicele german DAX, indicii futures pe S&P500 şi BET de la Bucureşti.
Va rămâne episodul de luni o simplă tuşă nervoasă pe tabloul mai larg al unui trend ascendent sau este primul zvâcnet puternic al unui nou episod de încetinire globală puternică? Mişcările burselor din Japonia şi restul lumii au fost legate şi de retragerea yenilor spre "casă", aspect care a dus la aprecierea monedei şi care a lăsat fără lichiditate active anterior susţinute.
Nici depăşirea fazei "spumoase" a apetitului pentru AI nu a ajutat indicii americani, şi nici sentimentul global. O reducere a temperaturii, o corectare a entuziasmului era, în oglinda retrovizoare, necesară şi de dorit, arată consultantul de strategie din cadrul XTB România.
Episodul recent pare să pre-semnalizeze o perioadă de volatilitate chiar înaintea toamnei, oricum aşteptată a fi tensionată în privinţa relaţiilor internaţionale şi a rundelor electorale de mare importanţă.
Pentru investitorii locali şi globali, perioada concediilor ar putea fi diferită faţă de anii trecuţi, cu mai dese verificări ale cotaţiilor şi ştirilor. Pentru economie, ipoteza frânării bruşte a SUA, adăugată la o industrie în contracţie în Germania şi la o declinul imobiliar din China induce provocări în trimestrele următoare.
Ce învăţăminte ar putea trage România?
Companii de la fast-food la auto, cu prezenţă în SUA şi China, avertizează în privinţa pasului înapoi al consumatorilor. O criză globală nu este inevitabilă, dar semnalul este clar unul de prudenţă, în construirea bugetelor individuale, dar şi ale firmelor şi ţărilor, arată Claudiu Cazacu.
România, cu deficitul bugetar deja la 3,6% în prima jumătate a anului, are nevoie să introducă un alt scenariu în privinţa posibilităţilor de echilibrare a cheltuielilor cu sursele de finanţare.
Scenariul gradual, întins pe mai mulţi ani, rămâne posibil, însă o ajustare controlată a deficitului în anii următori era mai uşor realizabilă într-un mediu internaţional calm. Dacă factori geopolitici sau alte "surprize" macro ar valida reţinerile investitorilor, care în prezent văd nu una, ci patru scăderi de dobândă de 0,25 puncte în SUA până la finalul anului, s-ar putea ca obţinerea lichidităţilor să fie o misiune mai grea sau să forţeze un preţ aspru, în raport cu posibilităţile bugetare.
Scăderile de luni aduc ce se întâmplă uneori în acest anotimp, subliniază consultantul de strategie din cadrul XTB România.
Într-o zi de vară, aparent din senin, deşi unele indicii şi adieri nu lipseau, datele macro au arătat că norii se pot aduna foarte rapid, iar investitorii, anticipând furtuna, chiar fără să ştie cât de intensă va fi, au preferat să se pună la adăpost. Prudenţa, utilă până şi în vremurile bune, pare a fi, în prezent, şi mai necesară, mai arată Claudiu Cazacu.