Claudiu Cazacu, XTB: "Zeci de mii de monede bitcoin vor ajunge pe piaţă după despăgubirile Mt. Gox"

Piaţa de Capital / 3 iulie

Claudiu Cazacu, XTB: "Zeci de mii de monede bitcoin vor ajunge pe piaţă după despăgubirile Mt. Gox"

Mt. Gox era, în 2014, cea mai mare bursă de criptoactive din lume, înaintea dispariţiei majorităţii monedelor bitcoin de pe platformă, producându-se primul cutremur major pentru investitori şi speculatori în domeniu, însă începe să se întrezărească luminiţa de la capătul tunelului privind despăgubirile, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.

După ani de aşteptare, o procedură juridică complexă care a luat secvenţial forme diferite şi un volum imens de muncă de procesare, foştii investitori deveniţi creditori ai bursei sunt pe cale să primească înapoi, posibil chiar în următoarele săptămâni, o parte din cele aproximativ 140 000 de monede bitcoin recuperate.

Procedura îndelungată a fost una de reabilitare civilă, etapizată potrivit cutumei japoneze. O altă variantă, de insolvenţă, ar fi fost încă şi mai laborioasă, aşa că - dacă se poate spune, deşi pare nu tocmai uşor de crezut - foştii deţinători sunt într-un fel norocoşi.

Chiar dacă rata de recuperare, din aproximativ 950 000 de monede de pe bursă, este foarte redusă, există, totuşi, un aspect pozitiv. Unul din cele mai mari posibile şocuri de îndurat de către un investitor - piaţa era la început la acel moment şi, pentru mulţi, deţinerile de pe platformă reprezentau toate sau aproape toate criptoactivele - s-ar putea preschimba, într-o alchimie neaşteptată, într-o mină de aur.

Bitcoin se tranzacţiona atunci la 400 - 450 de dolari, în prezent fiind cotat la peste 60 000 dolari. Zece ani de aşteptare forţată au însemnat un blocaj chinuitor, dar şi o menţinere impusă a poziţiei de cumpărare. Cu un asemenea salt al preţului, chiar dacă rata de recuperare variază, în funcţie de opţiunea aleasă, de plată rapidă sau în tranşe, subliniază consultantul de strategie din cadrul XTB România.

În jur de 20%, aprecierea de aproape 150 de ori a preţului permite un câştig real spectaculos. Multiplicarea capitalului ar fi de 30 de ori, dacă achiziţiile s-ar fi făcut aproape de preţul maxim al perioadei, iar pentru investitorii mai vechi, şi mai mare.

Participanţii la piaţă se întreabă, acum, care va fi efectul asupra preţurilor. Vor fi dispuşi să vândă, după atâta aşteptare, greu încercaţii investitori? O parte dintre ei se vor grăbi să aplice regula "ce-i în mână nu-i minciună", spunându-şi că este momentul să obţină lichiditate. Vânzarea se va putea face simplu, din moment ce rambursarea va fi direct în conturile deschise la diverse burse agreate de către utilizatori.

O altă parte sunt entuziaşti ai domeniului, încrezători în performanţele pe termen lung, mai ales că, forţaţi de conjunctură, au putut observa cu atenţie trendul îndelungat ascendent al acestor ani.

În această etapă, doar 65 000 de monede vor ajunge către 20 000 de investitori individuali, date aproximative, ceea ce ar putea fi absorbit de piaţă la nivelul de lichiditate actual într-un interval de câteva săptămâni. În estimarea noastră, între 40 şi 50% din această cantitate ar ajunge la vânzare, cu un impact asupra preţului de 15% - 20%, posibil, însă, doar temporar, mai arată Claudiu Cazacu.

Al doilea trimestru a început bine pentru bitcoin, în apropierea vârfului istoric, însă de atunci, un declin de 14% a "răcorit" investitorii. Totuşi, bitcoin a stat mai bine decât multe alte nume din universul criptoactivelor. Un indice al pieţei cripto realizat de CoinDesk a pierdut 21% în acelaşi interval.

Istoria este, din nou, de partea bitcoin

Dominanţa bitcoin a crescut, cu o pondere în capitalizarea totală în avans de la 51,98% la 53,6%. Ether a înregistrat, trimestrial, un rezultat relativ mai bun, cu o scădere de doar 5%, ajutat de lansarea aşteptată a unui set de ETF-uri care ar putea atrage intrări de câteva miliarde de dolari.

Pentru bitcoin, lansarea ETF-urilor a ajutat avansul preţurilor, însă impulsul s-a risipit recent. ETF-urile au atras 14,4 miliarde de dolari până acum, deşi este o cantitate rezonabilă, s-a aflat parţial sub unele aşteptări. De asemenea, inclusiv din motivul creşterii aşteptate a ofertei în piaţă, corelaţia bitcoin cu indicele S&P500 de pe bursa americană a devenit negativă după 24 iunie, după ce ajunsese la 86% pe 10 iunie.

Pe de alt parte, deşi limitată, istoria preţului după "halving" arată un maxim atins între 12 şi 18 luni după eveniment. Cum cel mai recent s-a petrecut în aprilie, ar însemna că, dincolo de presiunea pe termen scurt pe care ar putea să o aducă lunile următoare, bitcoin ar avea şanse de recuperare ulterioară.

Pentru o vreme, bitcoin se poate afla sub presiune, pe seama eliberării în piaţă a unora dintre monedele recuperate - după 10 ani - dinspre Mt Gox. Totuşi, în lipsa altor şocuri majore - de piaţă, reglementare sau tehnologie -, istoria pare a fi, din nou, favorabilă primei şi celei mai mari criptomonede: bitcoin, punctează Claudiu Cazacu,

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb