Banca Comercială Română (BCR) a pierdut, din nou, definitiv şi irevocabil, dobânda dintr-un contract de credit, a anunţat, ieri, avocatul Gheorhe Piperea, care l-a reprezentat pe clientul care a acţionat banca în judecată.
Iniţial, clientul s-a adresat instanţei reclamând mai multe clauze posibil abuzive în contractul cu BCR. După ce Tribunalul a decis că banca nu poate folosi un indice propriu în calculul dobânzii, cum era stipulat în contract, şi că trebuie să utilizeze Euribor , instituţia de credit a făcut recurs. Săptămâna trecută, Curtea de Apel Bucureşti a înlăturat cu totul, din contractul de credit, clauza de dobândă.
Subliniind că mai are o serie de procese similare câştigate definitiv împotriva BCR, Gheorghe Piperea menţionează că respectivul contract va putea avea o nouă dobândă numai după negocierile dintre bancă şi client, care, "acum, vor fi făcute pe picior de egalitate": "Clauza de dobândă, în integralitatea sa, a fost declarată nulă.
Pe motiv că tribunalul nu ar putea modifica un contract de credit, instanţa de recurs a înlăturat din decizia tribunalului acea dispoziţie prin care tribunalul înlocuise clauza de dobândă de referinţă variabilă (DRV) plus marja, cu cea de tipul euribor plus marja. În contractul în speţă, marja fixă era de 1,5%.
La tribunal, dobânda în acel contract era de 1,5%, la nivelul actual al Euribor (care tinde asimptotic către zero). La Curtea de apel, dobânda este acum zero. Nu mai există în contract. Ar putea exista în viitor, dar numai dacă părţile vor ajunge la un consens în acest contract rămas actualmente fără dobândă.
La tribunal s-a dispus şi restituirea sumelor nedatorate achitate de consumatorii băncii. Această dispoziţie, alături de cea relativă la nulitatea clauzei de dobândă, a intrat în puterea de lucru judecat. Urmează executarea silită. (...) Toţi apărătorii de bănci au susţinut că instanţele nu au dreptul să modifice contractele de credit. Iată că astfel de apărări se întorc împotriva băncilor amarnic susţinute de aceşti apărători".
Potrivit deciziei din justiţie, instanţa a admis recursul BCR făcut în urma judecării Apelului, stabilind: "Modifică în parte decizia recurată, în sensul că înlătură dispoziţia privind înlocuirea clauzei cu privire la art. 5 din contractul de credit, în sensul că dobânda este formată din marjă fixă de 1,5% a băncii pârâte la care se adaugă Euribor. (n.r. în Apel, instanţa a dispus înlocuirea clauzei care prevedea că dobânda este formată dintr-o marjă fixă în cuantum de 1,5% plus dobânda de referinţă afişată la sediile BCR cu o clauză ce viza că dobânda contractuală este formată din marja fixă a băncii de 1,5% plus Euribor la 6 luni). Respinge recursul formulat de reclamanta Sîntion ca nefondat. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Irevocabilă".
Conform încheierii din Apel, instanţa a declarat abuzive mai multe clauze din contract, obligând banca să plătească debitorului anumite sume de bani, după cum urmează: "Admite apelul declarat de apelanta reclamantă pârâtă Sîntion Eugenia. (...)Constată caracterul abuziv al clauzei (...) referitoare la perceperea unui comision de acordare a creditului. Declară nulitatea absolută a clauzei menţionate anterior. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 3.750 euro, încasată cu titlu de comision de acordare, în echivalent lei, funcţie de cursul oficial leu/euro stabilit de BNR la data plăţii efective, precum şi dobânda legală aferentă acestei sume, dobândă ce urmează să fie calculată de la data plăţii acestui comision şi până la data achitării efective a acestuia. Constată caracterul abuziv al clauzei (...) referitoare la perceperea unui comision de administrare. Declară nulitatea absolută a clauzei menţionate anterior. Obligă pârâta să plătească reclamantei sumele încasate cu titlu de comision de administrare (de la data încasării acestuia şi până în prezent), în echivalent lei, funcţie de cursul oficial leu/euro stabilit de BNR la data plăţii efective, precum şi dobânda legală aferentă acestei sume, dobândă ce urmează să fie calculată, de asemenea, de la data plăţii acestui comision şi până la data achitării efective a acestuia. Constată caracterul abuziv al clauzei (...) referitoare la declararea scadenţei anticipate a creditului dacă valoarea garanţiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului rămas de plătit. Declară nulitatea absolută a clauzei menţionate anterior. Constată caracterul abuziv al clauzei (...) referitoare la «dobânda este formată dintr-o marjă fixă, în cuantum de 1,5% plus dobânda de referinţă afişată la sediile BCR». Declară nulitatea absolută a clauzei menţionate anterior. Dispune înlocuirea clauzei menţionate (...) în sensul că dobânda contractuală este formată din marja fixă a băncii pârâte de 1,5% la care se adaugă Euribor la 6 luni. Obligă pârâta să plătească reclamantei sumele încasate cu titlu de dobândă nedatorată (de la data încasării acestuia şi până în prezent), în echivalent lei, funcţie de cursul oficial leu/euro stabilit de BNR la data plăţii efective, precum şi dobânda legală aferentă acestei sume, dobândă ce urmează să fie calculată, de asemenea, de la data plăţii acesteia şi până la data achitării efective a acestuia. Obligă pârâta să emită un nou grafic de rambursare conform celor menţionate mai sus. (...) Obligă apelanta pârâtă reclamantă să plătească apelantei reclamante pârâte suma totală de 5510,04 lei cheltuieli de judecată fond şi apel".
La solicitarea ziarului BURSA, reprezentanţii Băncii Comerciale Române, ne-au precizat: "BCR are de peste doi ani de zile o abordare de închidere a tuturor litigiilor. Ofertele pe care le facem au cele mai bune costuri pe care le poate oferi banca. Astfel, clienţilor cu credite imobiliare şi celor cu garanţie ipotecară le oferim posibilitatea de a beneficia de o dobândă foarte bună, echivalentă cu media pieţei în acest moment - 4,95% pe an -, precum şi posibilitatea de a beneficia de o dobândă fixă pe o perioadă de 5 ani.
Este normal, într-o piaţă civilizată, să negociem cu clienţii stingerea litigiilor în beneficiul ambelor părţi. Atitudinea băncii a fost mereu aceea de a găsi căi de soluţionare amiabilă şi parteneriat pe termen lung. În acest context, remarcăm încă o dată lipsa orientării către soluţii mutual benefice şi inflamarea conflictului de către avocaţi interesaţi exclusiv în a profita financiar de pe urma intermedierii litigiilor între consumatori şi bănci".
Recent, BCR a lansat o ofertă pentru clienţii cu credite garantate, care pot beneficia de o dobândă fixă în primii cinci sau zece ani (4,95%, respectiv 5,95%), urmând ca, ulterior, să plătească dobândă variabilă alcătuită dintr-o marjă fixă de 3% plus EURIBOR/ROBOR la şase luni. Pentru creditele de consum cu ipotecă dobânda va fi mai mare cu 1%. Potrivit reprezentanţilor băncii, acest program ar conduce la reducerea ratelor cu 15% până la 40%.
1. ha!
(mesaj trimis de cosming în data de 15.09.2015, 08:24)
Ce se intampla daca clientii BCR vor semna "oferta" generoasa de reducere a ratelor si implicit renunta la actiunile judecatoresti? Care actiuni judecatoresti ? De ce toti clientii au primit oferta ? Va spun eu : in cazul in care ANPC castiga procesele incepute, clientii respectivi pierd dreptul de a primi inapoi sumele furate de BCR ani de zile ! Dati de veste!
2. Somnul natiunii naste brute
(mesaj trimis de Plaiasul în data de 15.09.2015, 08:50)
Domnule Bestea, nu-l intrebati pe alde Treichl cine sunt brutele? cei care i-au spoliat pe clientii imprumutati sau blanzii nostri plaiasi?.
2.1. Mr Treichl is already history (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 15.09.2015, 09:23)
acum ne ocupam de buna purtare a Corporate Communications Romania.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.09.2015, 09:05)
De prea mult timp BNR este in somn profund.BNR este banca bancilor sau banca nationala a Romaniei?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.09.2015, 09:55)
felicitari!
5. cand intri in club
(mesaj trimis de BANqueru în data de 15.09.2015, 09:57)
si uite asa cu procese si judecati, sa vezi ce risc frumusel de tara vom avea, vor fi mai putine banci, deci oferta de bani va fi mai redusa, si uite asa vom avea dobanzi de 9-10%, in loc sa avem de 2-3%. Gura bate fundu
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Gabriela în data de 15.09.2015, 10:10)
Lasa-ne cu replici de genul astora.Afara din tara cu bancile, daca nu stiu sa faca business corect si sa construiasca parteneriate viabile si convenabile de ambele parti , afara cu ele, cu toate riscurile implicate.Nu mai acceptams a fim mintiti si batjocoriti.Cum este posibil intr-o tara cu 21 mil loc sa existe 40 de banci cu zeci de sucursale, in anii 2007-2008, din 50 in 50 m vedeai o sucursala de banci, toate orasele erau colorate de banci.In tarile dezvoltate, nu gaseai asa ceva.Si-au batut joc de noi cum au vrut pentru ca nu am avut institutii sa ne apere iar acum noi oamenii de rand ne luptam sa restabilim echilibrul fara ajutorul institutiilor.Rusinos.Spitale nu avem bani sa facem dar daca ne cerem drepturile in justitie imediat se sare la gatul nostru pentru ca saracesc saracile banci.Afara cu ele si cu tradatorii de tara.
5.2. USA (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de BANqueru în data de 15.09.2015, 10:24)
in state sunt 7000 de banci cu peste 80.000 de sucursale, la 300 milioane de locuitori. Cu cat sunt mai multe banci cu atat concurenta este mai acerba, sunt tari cu 1 sucursala la 1500 locuitori. Oricum, primele 10 banci au majoritatea covarsitoare.
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.09.2015, 12:58)
creste riscul de tara pentru ca oamenilor li se face dreptate? adica ai un risc de tara scazut atunci cand bancile folosec clauze abuzive, dar crescut cand o nedreptate se repara. este un atribut al decidentilor nostri sa se preocupe de orice altceva decat de cei care i-au ales si pe care ar trebui sa ii reprezinte. bancherule, ia-ti traista in spinare si zboara spre o tara cu un risc mai scazut, poate Siria, Irak, Afganistan...
5.4. mai bine taci ca va fi rau pentru banci acusica (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de daca te crezi in clubul Iluminatti în data de 15.09.2015, 17:33)
mai bine lasa-ne cu jidoveala ca ne-am iluminat cit de cit...asta sa tii minte, BAN- strula
6. fără titlu
(mesaj trimis de IB în data de 15.09.2015, 11:04)
E clar, gluma se ingroasa. Parca vad ca pune BNR iar de-un 'team building' cu judecatorii nostri, pentru a le explica mai bine cum sta treaba cu cifrili in sistemul bancar romanesc.
6.1. bravos (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de BANqueru în data de 15.09.2015, 12:00)
meriti premiul puliitzer
6.2. Limbistul bancar este la post = BANquery (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de Mitza Baston în data de 24.09.2015, 18:05)
si tu un [...] BANqueru. pune mana pe legislatie ca esti varza prostea.