CLIENTUL CARE A DETERMINAT MODIFICAREA TUTUROR CONTRACTELOR BĂNCII REFUZĂ OFERTA DE CONVERSIE: "Detest situaţia în care am ajuns din cauza Bancpost"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 septembrie 2015

"Detest situaţia în care am ajuns din cauza Bancpost"

Grija faţă de client: Bancpost s-a adresat lui Cristian Dan cu "doamna Moisei" şi "doamna Morar"

Reprezentanţii băncii: "Bancpost analizează şi răspunde tuturor solicitărilor venite din partea clienţilor"

Unele persoane împrumutate în franci elveţieni (CHF), care primesc, după îndelungi negocieri, oferte de conversie din partea băncilor, le refuză într-un final, din cauza lipsei de încredere, considerând că banca îi înşală din nou.

După ce cazul lui Cristian Dan, administratorul Grupului Clienţilor împrumutaţi în CHF, a fost foarte mediatizat, în special în ziarul BURSA, BNR cerând, chiar, Bancpost schimbarea contractelor pe fondul acestei speţe, iată că acum clientul se arată neîncrezător în promisiunile băncii sale.

Cristian Dan îi mulţumeşte Bancpost pentru oferta făcută, menţionând, însă, în cadrul unei scrisori în care răspunde ofertei operatorului financiar: "Nu vreau să mă «sinucid» din nou şi să cumpăr, astfel, un apartament evaluat de Bancpost la o sumă cu 10.000 de euro mai mică decât soldul pe care vreţi să mi-l convertiţi în lei. Cum se face că acum îmi acordaţi un credit în lei de o valoare cu mult mai mare decât am contractat iniţial, deşi acum sunt într-o situaţie financiară mai proastă decât la momentul încheierii contractului de credit ipotecar? Cum se face că acum acceptaţi conversia creditului meu, deşi anul trecut mi-aţi respins cererea de conversie? La mine nu s-a modificat absolut nimic financiar, faţă de anul 2014 când v-am cerut ajutorul şi m-aţi refuzat".

Bancpost, instituţia la care domnia sa are credit în moneda elveţiană, i-a propus clientului conversia în lei a împrumutului contractat în CHF, cu o dobândă anuală fixă de 1,7%, în primul an, urmată de o dobândă variabilă alcătuită din valoarea indicelui de referinţă ROBOR la 6 luni şi marja fixă a băncii de 2,59% pe an.

Reprezentanţii Bancpost i-au transmis împrumutatului că oferta individualizată "conduce la reducerea sumei actuale de plată cu 38% în primul an şi aproximativ 20% începând cu cel de-al doilea an".

În schimb, clientul este de părere că, în instanţă, ar putea obţine o reducere de 50% a ratei.

Cristian Dan ne-a precizat: "Nu toţi cei împrumutaţi la Bancpost au primit aceeaşi ofertă. Condiţiile pe care banca mi le-a propus sunt mult mai bune decât cele făcute altor persoane cu credite la aceeaşi instituţie, însă eu deja am plătit peste 20.000 de franci, iar în instanţă aş putea obţine o reducere de jumătate din rata lunară".

De altfel, această ofertă nu a fost prima trimisă de Bancpost debitorului, cazul domnului Cristian Dan fiind mediatizat de cotidianul BURSA.

În urma ştirilor publicate recent de ziarul nostru, Banca Naţională a României (BNR) a solicitat băncii să modifice toate contractele de conversie efectuate până în prezent.

Informaţiile din BURSA arătau că, din cauza exprimării deficitare a Bancpost, propunerea iniţială a operatorului financiar inducea ideea că procedura de conversie s-ar face la un curs mai mare decât cel practicat de bancă.

Concret, în oferta pe care clientul ne-a trimis-o se menţionează că banca schimbă "moneda creditului în sold în valoare de 43.432,44 CHF, în noul sold în valoare de 196.371,09 RON", de unde reiese că valoarea cursului la care s-ar face conversia ar fi de 4,52 de lei/CHF, în condiţiile în care, în ziua în care a fost făcută oferta, instituţia financiară practica un curs de 4,22 lei/CHF.

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Centrale, ne-a spus că este vorba despre o "eroare de comunicare" a băncii şi despre o formulare greşită care apare în contractele încheiate cu clienţii.

Reprezentantul BNR ne-a precizat: "Bancpost nu a ştiut să comunice. Trebuia să spună aşa: «banca acordă un credit în limita plafonului de atâţia lei, necesar cumpărării unei cantităţi de atâţia franci elveţieni». Comunicarea a fost de vină".

Instituţia de credit a modificat cele 20 de contracte de conversie, anunţându-l şi pe Cristian Dan că, în contractul cadru pus la dispoziţia sa, "a fost menţionat în mod eronat că plafonul aprobat (...), respectiv suma de 196.371,09 lei, reprezintă soldul creditului".

Cristian Dan: "Eroarea în care consumatorii s-au aflat la semnarea contractului de credit este provocată de inducerea ideii false a unei dobânzi reduse, avantajoase"

Primul aspect pe care domnul Cristian Dan l-a transmis, recent, băncii, ca răspuns la oferta de conversie, este următorul: "Detest situaţia în care am ajuns din cauza Bancpost - aceea de a-mi dedica timpul şi energia unei lupte inegale (dar pe care vă asigur că o voi câştiga): lupta între un debitor de bună credinţă, care a vrut să aibă un acoperiş deasupra capului şi o bancă mincinoasă, care lună de lună îşi însuşeşte în mod abuziv, bani pe care eu îi muncesc - bani cu care trebuie să plătesc rate umflate, pentru că am făcut marea prostie ca în anul 2007 să vă calc pragul şi să am încredere într-un mincinos de ofiţer de credite, care m-a asigurat că produsul financiar credit ipotecar în CHF este cel mai potrivit nevoilor mele şi cel mai avantajos din punct de vedere al costurilor".

În ceea ce priveşte comisionul de administrare lunară a creditului aplicat la valoarea soldului, domnia sa este de părere că acesta este abuziv.

În scrisoarea pe care am primit-o şi noi, Cristian Dan subliniază: "Dacă susţineţi că acest comision este legal, vă rog să luaţi legătura cu doamna Mihaela Manolescu, şeful serviciului Produse şi Servicii Financiare din cadrul ANPC, şi să-i transmiteţi că bate câmpii şi dezinformează consumatorii, întrucât în urma verificării contractului meu de credit ipotecar cu Bancpost, mi-a comunicat în scris că acest comision reprezintă o clauză posibil abuzivă şi un contract similar cu al meu a fost înaintat instanţei de judecată în vederea analizării. Apoi să-mi comunicaţi şi mie răspunsul dânsei. (...) O caracteristică pentru care atât comisionul de administrare, cât şi cel de risc comportă o natură abuzivă, se referă la aplicarea lui la soldul creditului. În esenţă, dacă banca pune la dispoziţie şi «administrează» 1 leu sau 10 lei, din punct de vedere informatic sau organizatoric aceasta foloseşte aceleaşi metode, fără importanţă de esenţă asupra cuantumului, motiv pentru care este evident că însăşi formula de aplicare la soldul creditului nu este echitabilă din punctul de vedere al contraprestaţiei efective. În plus, pentru prestarea serviciilor de administrare a creditului, banca obţine profit sub foma dobânzii. Comisionul de administrare nu reprezintă altceva decât o dobândă mascată, acesta depăşind dobânda!"

Cristian Dan apreciază, în documentul transmis Bancpost, că eroarea în care consumatorii s-au aflat la semnarea contractului de credit este provocată de inducerea ideii false a unei dobânzi reduse, avantajoase.

Clientul: "Banca a făcut o mârşăvie prin creşterea marjei de dobândă"

Clientul este de părere că Banca a făcut o mârşăvie prin creşterea marjei de dobândă, în anul 2009, când a întocmit un act adiţional la contractul de credit.

Domnul Cristian Dan precizează: "Vine clientul şi solicită ajutorul băncii pentru că era în imposibilitatea achitării ratelor din cauza diminuării veniturilor, iar banca îi întinde o mână de ajutor un an de zile, dar îi adaugă un act adiţional, mărindu-i semnificativ dobânda, pe lângă faptul că ratele şi-aşa se umflau lună de lună ca urmare a deprecierii leului în raport cu CHF, iar valoarea soldului creditului, deşi achitat la timp şi fără întârzieri, în loc să scadă, pare să crească în continuu. Baănuiesc că sunteţi destul de în temă cu procesele câştigate de clienţi împotriva Bancpost, astfel că nu are sens să vă conving eu că instanţele au sancţionat astfel de practici şi au dat câştig de cauză debitorilor, reducând ratele lunare la aproape jumătate, prin eliminarea clauzelor abuzive din contracte.

Îmi transmiteţi că aţi prevăzut în contract variabilitatea dobânzii. Corect, însă dobânda nu poate varia în funcţie de «cum vrea muşchiul» băncii".

Bancpost s-a adresat lui Cristian Dan cu "doamna Moisei" şi "doamna Morar"

În cadrul unora dintre documentele transmise lui Cristian Dan, Bancpost se adresează clientului său cu "doamna Moisei" şi "doamna Morar"...

Debitorul reacţionează după cum urmează: "Vă transmit feedbackul meu după opt ani de relaţie contractuală cu Bancpost: (...) prestaţi servicii neprofesioniste (nici măcar nu sunteţi atenţi să-mi scrieţi numele corect în adrese - aveţi un personal angajat penibil (eu, odată sunt Moisei, altă dată sunt Morar? - hotărâţi-vă!!!) (...); îmi provocaţi în continuu prejudicii prin faptul că mi-aţi vândut un produs defect, periculos şi toxic (sunt cazuri când debitorii s-au sinucis din cauza stresului provocat de situaţia financiară); aţi vândut creditele în CHF folosindu-vă de nişte practici comerciale abuzive şi incorecte, nu aţi informat corect consumatorii cu privire la riscurile pe care şi le asumă contractând în CHF, apoi aţi retras aceste produse de pe piaţă (de ce???); în momentul de faţă nu informaţi corect clienţii în faza precontractuală - v-aţi făcut de râs cu oferta de conversie comunicată prost, lucru sesizat în presă şi sancţionat de însuşi Guvernatorul BNR".

Împrumutatul în CHF subliniază că, de când a contractat creditul de la Bancpost, a fost obligat să caute surse suplimentare de venit.

Debitorul mai subliniază: "Copiii mei sunt frustraţi pentru că veniturile părinţilor lor merg la bancă, familia aflându-se în pragul sărăciei şi la limita subzistenţei. Eu sunt tot timpul sub presiunea temerii de a nu-mi pierde locuinţa şi a ajunge în stradă cu cei trei copii, în cazul întârzierii plăţii ratelor, în loc să mă ocup de familie, îmi pierd timpul dând consultanţă gratuită persoanelor aflate în situaţii similare cu a mea sau făcând petiţii către parlamentari, guvern, ANPC, APC, preşedinţie - în final voi ajunge la Comisia Europeană - ori administrând grupuri de clienţi păgubiţi şi organizând acţiuni de boicot împotriva băncilor".

Cristian Dan mai reproşează băncii că nu a dat curs încercărilor de negociere colectivă, organizată prin intermendiul Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare din România.

Domnia sa promite să lupte împotriva băncilor din ţara noastră până când situaţia tuturor persoanelor cu credite în franci elveţieni va fi rezolvată, precizând: "Aţi reuşit să faceţi din mine un om determinat să-şi folosească toate cunoştinţele (de acum şi juridice) de marketing în lupta debitorilor români împotriva sistemului bancar din România. Vă asigur că voi lupta până voi vedea rezolvată situaţia tuturor românilor împrumutaţi în CHF, indiferent de bancă, prin toate mijloacele legale posibile".

Printre modalităţile "de luptă" menţionate de debitor se numără monitorizarea sesizărilor altor debitori Bancpost şi acordarea de consultanţă gratuită cu privire la clauze constatate ca fiind abuzive de către instanţe; organizarea de acţiuni de trimitere a petiţiilor către organizaţii sau asociaţii de protecţie a consumatorilor din România şi către instituţii de stat de la noi sau europene; sesizarea Comisiei Europene pentru începerea procedurii de infringement împotriva ţării noastre pentru netranspunerea corectă în legislaţia naţională a unor directive referitoare la protectia consumatorilor; organizarea de acţiuni de responsabilizare a judecătorilor sau instanţelor care judecă procese colective intentate de ANPC împotriva băncilor; schimbul de informaţii cu şi între debitorii care au câştigat procese în instanţă împotriva băncilor etc.

"Lupta noastră e de-abia la început şi nu va înceta până când statul român nu va pune punct jafului organizat şi terorismului financiar practicat de instituţii financiar-bancare din România, împotriva debitorilor români sufocaţi de datorii! Dacă acest lucru nu se va întâmpla de bună voie şi în viitorul apropiat, vom organiza campanii de sesizare a instituţiilor europene, cu privirea la lipsa de protecţie a consumatorilor de servicii financiare. Nu ne vom lăsa până nu veţi plăti toate daunele de ordin material sau moral pe care ni le-aţi provocat în tot acest timp de când noi, în calitate de clienţi, am dorit să avem un parteneriat corect, echitabil, moral şi la nivel de egalitate cu Bancpost, iar voi ne-aţi transformat în sclavi şi vă permiteţi să ne sfidaţi în continuare".

Cristian Dan a transmis scrisoarea sa atât băncii, cât şi Preşedinţiei, deputaţilor şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Ieri, la închiderea ediţiei, reprezentanţii Bancpost ne-au transmis că banca "analizează şi răspunde tuturor solicitărilor venite din partea clienţilor".

ALTE CAZURI FĂCUTE PUBLICE DE CLIENŢII BANCPOST

O mămică renunţă la locuinţă ca să poată lupta pentru viitorul copil

O viitoare mămică s-a hotărât să renunţe la locuinţă, ca să poată lupta pentru copilul său pe care medicii de la noi l-au "confundat" cu o tumoră.

Cazul este prezentat de Cristian Dan, pe pagina de Facebook a Grupului Clienţilor cu Credite în CHF: "Stăteam la birou, de dimineaţă şi primesc un mesaj în privat... Şi m-au încercat tot felul de sentimente... au început să-mi curgă lacrimile, într-un birou open space, între colegii de serviciu... În ce mizerie de ţară trăim? Ce popor de mizerabili suntem? Unde e omenia? Unde e spiritul civic? Unde e protecţia statului? CE SE ÎNTÂMPLĂ CU NOI, OAMENI BUNI?

«Ieri seară am fost să plătesc rata redusă, confirmată acum câteva zile cu angajaţii lor (Bancpost). Am ajuns şi: SURPRIZĂ! Nu mai era redusă! Din acest motiv nu am mai achitat rata pe luna august, le-am lăsat scrisoare de încetare a contractului, detaliind motivele, şi i-am invitat să vină să ia cheile apartamentului, respectiv să îmi spună cât am de plată pe lunile august şi septembrie, pentru a achita.

Sunt însărcinată, într-o ţară în care medicii au confundat o sarcină cu o tumoră, trimiţându-mă să fac markeri tumorali şi biopsie - fără trimitere scrisă, că oricum nu sunt compensate! Şi asta la Spitalul Universitar, unde se pregătesc viitorii medici!

Într-o ţară în care aleşii stau săptămâni întregi în vacanţă, în timp ce oamenii mor din cauza unor probleme NAŢIONALE pe care ei nu şi le asumă.

Tu ştii că un an jumătate am luptat, nu am renunţat din prima, a doua, a treia... Dar nu am cu cine.

Nu mai plătesc nimic Bancpostului. Eu am fost de bună credinţă, plătind la zi, ei nu. Eu am încercat o solutie, negociere etc., ei nu.

Consider că luând casa, pe care au evaluat-o ei, calculând faptul că am plătit 45.000 de franci până acum, suntem CHIT material. Psihic, mi-au adus prejudicii mari. Dar gata. Las totul în spate. Familia este mai importantă.

Dacă nu se va stinge datoria cu casa, vina va fi a statului. Voi informa şi preşedinţia. Voi începe proces, dacă găsesc un avocat care să mă susţină cu un preţ decent.

Dan, sunt dezamăgită că în spatiul UE trăiesc asemenea nedreptăţi. Că nimeni nu ne protejează. Îţi doresc succes în toate, curaj să continui lupta!

Eu lupt pentru această sarcină, ca totul să decurgă bine. Şi vă voi însoţi cu rugaciunea zilnică pe tine şi pe toţi cei care mai au putere să lupte.

Uite, ca mamică, priorităţile mele sunt altele.

Dumnezeu să îţti menţină inima curată, sinceră şi să îţi dea înţelepciunea Lui, să lupţi şi pentru cei slabi»".

Bancpost a pus poprire pe alocaţia unui copil

Ieri, am primit la redacţie o scrisoare de la o altă persoană împrumutată în CHF la Bancpost. Aceasta reclamă că a fost executată silit, banca punând poprire pe alocaţia copilului minor.

Redăm mai jos, integral, scrisoarea primită la redacţie:

"Menţionez că sunt o mamă singură cu doi copii, din care unul este minor şi am ajuns în situaţia executării silite.

În noiembrie 2007, am contractat un credit - soţul debitor, iar eu coplătitor, în CHF pentru că banca a spus că nu ne încadrăm decât la franci elveţieni şi ne-a asigurat că francul nu îşi va schimba cursul valutar.

Când s-a aprobat creditul, 34.000 CHF au fost viraţi în cont de lei, angajaţii băncii spunând că aceasta este procedura la contractele în franci, deoarece ei nu deţin fizic atâţia franci, doar electronic. Am achitat ratele la zi până în momentul în care a intervenit divorţul de fostul soţ, separarea şi multe alte probleme.

În noiembrie 2009 am solicitat o reeşalonare, iar la semnarea actului am constatat că că ei au cesionat creanţa fără să ne anunţe, la ERB New Europe Funding ll B.V., afirmând că aşa este în toate contractele - o procedură de-a lor.

Fostul soţ mă asigura că achită toate ratele până vedem ce se întâmplă la partaj, dar în realitate nu era aşa şi, cu toate acestea, banca nu m-a contactat să îmi comunice că există restanţe. În luna iunie 2011, am mers la bancă să verific dacă se achită ratele şi am constatat că erau restanţe, pe care eu am început să le plătesc, lunar, până în prezent. În cadrul partajului, am încheiat o tranzacţie judiciară prin care eu preiau datoria şi rămân în casă împreună cu cei doi copii, având acordul scris al ERB New Europe Fundin ll B.V.,act care a fost încuviinţat de instanţa de judecată. După finalizarea partajului, am solicitat băncii în repetate rânduri să transfere creditul pe numele meu, să îmi comunice sumele achitate şi suma rămasă de plată şi să îmi emită un nou scadenţar. La cele 8-9 solicitări am primit trei răspunsuri vagi, dar nicidecum să respecte sentinţa instanţei de a prelua eu creditul. Astfel că în aprilie 2013 am primit o adresă prin care mi se aduce la cunoştinţă că există o restanţă şi penalităţi în sumă de 5.000 CHF pe care trebuie să le achit în termen de 30 de zile. Am încercat să iau un alt credit personal pentru a acoperi această sumă, care nu se aprobă atât de uşor, iar în cele 30 de zile am făcut un angajament de plată în care m-am angajat să achit toată restanţă în termen de o lună. La dată de 14 iunie am achitat restanţa şi penalităţile integral, mi s-a spus că sunt la zi şi că îmi vor trimite dosarul la Cluj, pentru a putea achita ratele lunare în continuare. Dar am constatat că, după 4 zile, respectiv 18 iunie 2013, banca a declarat creditul scadent anticipat, nu ştiu din ce motiv, iar când am sunat să cer lămuriri de la Bucureşti mi-au spus să aduc încă un imobil în garanţie, să achit o lună şi apoi trimit dosarul, ulterior mi s-a spus că trebuie să achit rata timp de trei luni ca să vadă bună credinţă şi tot nu au trimis dosarul de la serviciul credite neperformante. În final, mi-au spus să îi las în pace - «ce tot vreau de la ei?».

Am continuat să aschit ratele, care, de fapt, nu ştiam cât ar trebui să fie, respectiv am achitat 200-300 CHF lunar, iar în februarie 2014 am reuşit să obţin de la bancă o adresa prin care îmi comunica să le achit lunar 300 CHF timp de un an.

În aprilie 2014 am înaintat proces pentru clauze abuzive, la care nu s-au prezentat nici Bancpost şi nici ERB New Europe Funding ll B.V., care are sediul în Olanda şi nu este înmatriculată pe teritoriul României, deci nu are CIF sau CUI. După expirarea termenului de un an, nu ştiam ce să fac în continuare, pentru că procesul s-a tărăgănat destul, aşa că am continuat să achit ratele până în prezent.

Miercuri, 27 august 2015, am primit un plic de la executorul judecătoresc din Baia Mare, Dragoş Dorin Adrian, prin care mi se comunica faptul că a început executarea silită, însă între acte nu există încuviinţarea executării silite de către instanţă, ci doar învestirea. Joi deja am primit mesaj de la bancă, pe telefon, că s-a instituit poprire pe cont, în condiţiile în care sunt unic întreţinător de familie şi am în întreţinere un copil minor care are alocaţia virată în acel cont. Menţionez că banca nu a depus nici o diligenţă pentru a rezolva amiabil problema creditului, iar eu sunt funcţionar public căruia i-a fost diminuat salariul cu 25% în anul 2010.

În concluzie, creditul a fost de 34.000 de CHF viraţi în lei (banca a făcut schimbul valutar), până în prezent deţin chitanţe că am achitat 24.000 CHF, iar executarea a venit pe suma de 29.791,81 franci elveţieni, reprezentând debit restant şi 8.409 lei cheltuieli de execulare silită, în condiţiile în care, după ce se declară un credit scadent anticipat (afirmaţia angajaţilor Bancpost), nu se mai percep dobânzi, penalităţi şi comisioane".

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. Imi voi invata copiii sa evite sa fie datori vreodata in viata si, daca Bancpost nu va disparea din tara in cativa ani, nu cumva sa faca greseala de a-i calca pragul!

    1. Aceste practici înselătoare ale băncilor au ruinat 600000 de cetățeni ai acestor țări.S-a demonstrat acest lucru in instanțe de catre judecători ce încă mai au coloana vertebrală.Daca Romania ar fi fost un "stat de drept",organele abilitate ar fi trebuit sa se autosesizeze si sa ia atitudine fata de aceasta criza socială majoră.De asemenea organele penale ar fi trebuit sa se implice pt.ca INSELACIUNEA,ABUZUL SI FRAUDA este decompe

      legii penale.Dar nicio instituție a acestui "stat de drept"consideră ca asa trebuiesc respectate valorile democrației.Îmi este jena ca ca sunt cetățean al acestei mizerabile țări si ca încă mai traiesc aici.....

      las ca vor aparea alte marii cu aceleasi palrii si tot te vei duce in balarii. sclav pe viata scrie pe ruman.

      Cristian Dan, noi o sa ii invatam ce inseamna fairbanking! Gata cu increderea oarba in banci!

    La beciul domnesc cu bancheri care au înșelat populatia.

    pai si cu cei care au luat credite cand dolaru era 2.30 ron si acu e 4 ron ce facem ? eu am luat credit in euro la 4.60 ron si acum e 4.43, se poate sa ma trezesc ca-mi cresac astia soldul/rata ?

    are careva credit in forinti ? 

    1. cea mai josnica institutie...sustinuta de justitie, Isarescu, guvernanti...asta pentru ca nu am stiut sa ne facem auziti si intelesi

      ai dovezi ? altfel te bag in proces

      Of, greu sa înțelegem esenta.. Nu-i nimic.

    faci credit la bancpost/ esti un prost, faci credit prin truica la berede/ esti tare jmechere

    fara ea triste sunt noptile, astazi mi-au ramas doar daaatoriiileeee,,,nuuu mai reeezist...

    ba baiatule ba, dupa ce banca ti-a tocat banii acu iti toaca nervii, tot la cort era mai bine

    shagadiga daga mi se rupe shtanga, bara de directie, si de-ar fi sa ploua mi se rupe-n doua, bara de derectie

    noua banca se va numi BANC PROST

    da credit la postbank jermania de ce nu faceti ?

    Rusine Bancpost !

    1. cum sa cumpar daca nu valoreaza nimic, oricum banca a realizat profit pe credit chf de 15 mil si da inapoi 2 mil, si acum ii vom prinde pe gugustiuci pe creditul in lei cu robor la 1.50 care in 2-3 ani va ajunge la minim 6% si vom scoate iar profit pe stil suveica. Avem depozite luate de la clienti pe 3-4 ani cu dobanda 2%, la noi numai marja e de 6% + robor si comisioane/taxe, il saltam la 9%. Iar cui nu-i convine la BancPost sa fuga la brd sau Bcr sau BT, ca oricum si nemultumitii de acolo refinanteaza la noi, le dam cu 0.20% sub si sunt very satisfied, iar cei cu procese prin banci vor avea din start dobanzi cu 0.5% mai mari, fac si bancile black list cu repetentii.

    vreau banii inapoi (circa 120.000 euro in 6 ani) si sa raman si cu apartamentul din kiseleff, mama voastra de hoti

    ba voi cum a-ti reusit sa luati ma credit de casa, unii si in bucuresti unde in 2007 o garsoniera era 70-80000 euro, ca mie imi cerea sa am un salariu de minim de 6000 ron ptr un credit la apartament de 100.000 euro, voi cat aveati salariu ?

    1. In 2008 aveam peste 1000 euro venit lunar si rata de 1200 lei la Bancpost, la un ap.negociat de la 94 000 euro la 78 000 euro,de la bancă luand 71 000. Eram singură, necăsătorita, stiam doar munca.

      Acum am trei copii, un soț, si un venit pe familie de 1500 euro, daca lucram de dimineață până seara, din care aprx 500 euro merg la bancă.  

      Nu avem parinti sa ne ajute cu copiii, deci plătim pentru ei, când nu stau eu acasa. Când stau acasă, veniturile scad substanțial.  

      Va rog, nu mai judecati.  

      Tinerii lui 2007 si 2008, energici si optimisti, nu au beneficiat de programe pt ei, gen prima casă, ci DE CRIZA IMOBILIARA.  

      OK. am greșit. Alegeți voi dacă sa fiți solidari pt un pic mai bine pt noi, ca nu vrem decât sa împărțim povara, nu sa o ducă alții, sau sa ne judecati. Ca nu aveți de câștigat decât pe plan sufletesc, si intr-un caz, si in altul...  

      Numai bine tuturor. Si sa știți ca nu ca ținem pică dacă be judecati. Ba devenim mai tari, mai...smeriti...  

      Cum ? la 71000 euro aveai rata de 1200 ron ? pe 30 de ani azi ai rata de 1500 ron minim, si dobanzile sunt mai jos decat atunci. ai un grafic de rambursare sa-l vad si eu, ca mi se pare imposibil. si a-ti dat avans doar 10% ?

    E incredibil cate drame se petrec langa noi din cauza acestor banci nesatule. De ce statul si BNR nu pun capat acestor abuzuri? Bancile au dat lei, nimeni nu a primit CHF, dar au pretentia de a plati CHF la cursurile astronomice de azi?!?!?? Suntem furati cu acordul BNR! Sa se CONVERTEASCA TOATE creditele din CHF in LEI la CURSUL DIN ZIUA ACORDARII si la DOBANDA IN LEI DIN ZIUA ACORDARII CREDITULUI, deoarece bancile au dat LEI nu CHF!!!!!

    1. eu cand am vandut terenul de la mogosoaia am primit in cont euro, oare cumparatorul o fi facut credit pe dolari ?

      Tu sa taci, agent al băncii sub acoperire. Cu teren în mogosoaia nu ai nevoie de protecție, ești bun de abuz, nu?

      Daca bancile nu dadeau credite, nu ai fi stat nici macar o zi intr-un apartament sau casa, eventual puteai sta in chirie cine te-a retinut ?

      Cine m-a retinut? "Specialistul" bancii care, mi-a aratat "oportunitatea" de a plati rata cat era chiria si m-a convins ca CHF-ul e solutia. Asta se numeste inselaciune Banqueru, se constata de catre instanta si se raspunde penal. Noapte buna!

      Cine m-a retinut? "Specialistul" bancii care, mi-a aratat "oportunitatea" de a plati rata cat era chiria si m-a convins ca CHF-ul e solutia. Asta se numeste inselaciune Banqueru, se constata de catre instanta si se raspunde penal. Noapte buna!

    BNR lucreaza pentru Romania sau pentru altii?

    1. pentru ea si pentru cine mai trebuie

    Cultura unui popor incepe cu educatia din familie si se termina odata cu cantecul binecunoscut...la loc luminat la loc cu verdeata. Domnilor ceteteni ai acestei tari, aveti un instrument al unei legi de care nu uzati din lipsa de educatie sau de frica. 193 /2000 Art. 6 Clauzele abuzive cuprinse in contract si constatate fie personal...nu vor produce efecte asupra consumatorului. INCETEAZA domnule cetatean plata hotiei ca aia spune legea. restul e aceesi lupta dar de data asta cu avantajul tau. Nu mai platesti hotia.

     

    Mi-aduc aminte prin 2007 cum un amic isi luase un apartament cu credit in chf, ce talente pe el, ce destept se credea ca el are o dobanda incredibil de mica fata de cei cu euro, ca chf nu creste ca euroiu, e moneda solida, si ca ne-a facut .... acum are fisa de cont la bagdasar arseni si e imprumutat la mine cu 3000 de euro, dar ii iau dobanda 10% pe an, el nu se mai poate imprumuta sau refinanta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb