CLINICI MEDICALE, ÎNCHISE DE CORONAVIRUS

Ana Felea
Miscellanea / 2 aprilie 2020

CLINICI MEDICALE, ÎNCHISE DE CORONAVIRUS

Aproape o mie de angajaţi din Buzău au fost trimişi de astăzi acasă, iar cei mai mulţi salariaţi provin din domeniul sanătăţii. Mai multe clinici medicale şi-au suspendat activitatea pe perioada pandemiei aşa că oamenii au fost trimişi în şomaj tehnic. La fel se întâmplă şi cu personalul din fabricile de confecţii dar şi cu cei care munceau în restaurante şi hoteluri. În total, criza economică generată de coronavirus a închis 30 de afaceri ale căror patroni au notificat astăzi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă cu privire numărul angajaţilor ce urmează să primească şomaj tehnic.

Peste 400 de asistente au intrat în şomaj tehnic

Prima zi de şomaj tehnic a trimis acasă deja aproape o mie de angajaţi din judeţul Buzău, iar cei mai mulţi dintre ei sunt din domeniul sănătăţii. Concret este vorba despre personal medical angajat în mai multe clinici şi laboratoare din judeţ. Aceeaşi măsură a fost adoptată şi de zeci de patroni din domeniul confecţiilor care astăzi au depus documentaţia prin care au anunţat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău că îşi vor suspenda activitatea pe perioada pandemiei.

"Până la această oră, prima zi de depunere a documentaţiei conform Ordonanţei nr. 30, mai pe româneşte şomajul tehnic, la AJOFM Buzău s-au depus 30 documentaţii, adică 30 angajatori, în jur de 900 de persoane, de la aceşti angajatori, au contractele suspendate în această perioadă. Foarte mult este afectată industria textilă, industria confecţiilor şi, poate puţin mai mult afectaţi - pentru că ei au fost închişi prin ordonanţă militară - sunt angajatorii, care activează în divertisment, hoteluri, restaurante şi cazare. De asemenea, 444 de salariaţi provin de la un mare angajator din sistemul sanitar", a declarant Ionel Tociu, director AJOFM Buzău.

Toate aceste persoane vor primi pe perioada în care în România va fi stare de urgenţă 75 la sută din venitul net pe care îl obţineau până acum.Banii vor fi asiguraţi din bugetul statului şi vor fi livraţi în contul angajatorilor prin intermediul AJOFM.

"Perioada înseamnă perioada în care a fost decretată starea de necesitate în România. Ce bănuţi vor primi? 75% din salariul tarifar brut de încadrare, dar nu mai mult decât 75% din salariul mediu brut. Noi, AJOFM, instituţia Statului român care efectuează aceste plăţi, virăm către angajator o sumă brută de 75% din salariul tarifar brut de încadrare al persoanei respective, aferent numărului de zile de suspendare a respectivului contract de muncă. Începând cu 1 aprilie, primim documentaţia pentru angajatorii care au suspendat contractele de muncă în perioada 16 martie ( prima zi de decretare a stării de necesitate a stării de necesitate în România) - 31 martie", a mai spus Ionel Tociu.

Cerereile vor fi procesate în termen de cel mult 15 zile pentru persoanele care au contracte individuale de muncă şi de 10 zile pentru persoanele care lucrează în alte forme contractuale. Angajatorii au termen trei zile de la primirea banilor să îi vireze către angajaţi. Declaraţia pentru obţinerea şomajului tehnic pentru cei care au angajaţi prin contracte individuale de muncă se va depune online, la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Formularele necesare au fost publicate aseară în Monitorul Oficial.

Pe de altă parte, ministrul a făcut un apel către angajatori să evite întreruperea brutală a contractului de muncă cu angajaţii în această perioadă. Potrivit ministrului Muncii, Violeta Alexandru, 500.000 de contracte de muncă au fost suspendate sau au încetat din cauza crizei generate de pandemia de coronavirus în toată ţara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb