CLOR PENTRU POPOR Duşuri cu apă minerală şi haz de necaz

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Miscellanea / 1 februarie 2019

Duşuri cu apă minerală şi haz de necaz

Legendele din jurul calităţii apei de la robinet s-au amplificat, pe bună dreptate, în ultimele zile. Dincolo de constatările fiecăruia, legate de mirosul de clor şi de limpezime ... când Ministerul Sănătăţii recomandă locuitorilor să nu bea apa de la robinet şi nici măcar să nu o folosească pentru igiena personală, ori câte asigurări ar livra compania Apa Nova, este evident că apare o problemă de încredere pe axa furnizor - consumator.

Un astfel de scandal are şi beneficiari: producătorii şi vânzătorii de apă îmbuteliată. Până vor apărea primele cifre oficiale legate de vânzarea de apă din ultimele zile, se poate observa uşor, în orice magazin din zonele afectate, că oamenii cumpără cantităţi consistente de apă, plată sau minerală. În buna tradiţie a ultimilor zeci de ani, hazul de necaz este folosit şi de această dată fără reţineri şi pare să aibă darul să îndulcească orice situaţie, indiferent cât de amară este aceasta.

Ieri, la mai puţin de 24 de ore de când scandalul a devenit oficial, cu reacţii de la cel mai înalt nivel, la coadă la supermarket, unde marea majoritate a oamenilor cărau după ei recipiente cu apă, discuţiile pe această temă înfloreau. Cum rândul se mişca destul de greu, oamenii aveau mai multe bidoane decât puteau cără, au apărut, inevitabil şi glumele, legate de apă, clor şi efectele secundare.

Prima dezbatere a plecat de la afirmaţia unui domn, care susţinea că el preferă apa minerală pentru baie în detrimentul celei plate, indicând şi o marcă, susţinând că surplusul de sare din aceasta îl păzeşte şi de gripă, un alt subiect care a consumat foarte multă energie. În hora discuţiei au intrat mai multe persoane, inclusiv unele care nu vedeau niciun amuzament în întreaga situaţie. Un tip cu o chelie remarcabilă a fost luat în primire de un cunoscut, care se jura că săptămâna trecută l-a văzut cu pletele vâlvoi şi că a ajuns aşa după ultimele 3 duşuri. În joc intră şi un bărbat, proaspăt sosit de la dentist, care găseşte imediat o scuză pentru zâmbetul ştirb pe care, acum, în acest context, îl afişează fără nicio reţinere. Brusc, clorul din apă este vinovat pentru tot şi chiar dacă nimeni nu rosteşte, probabil cineva gândeşte că nu este străin nici de cursul leului. Evident că din magazine a dispărut rapid apa de izvor, ceva mai ieftină, iar în faţa unor lichide ceva mai scumpe, umorul a fost abandonat în favoarea teoriilor conspiraţiilor. Guvernul Dăncilă, PSD-ul, străinii care ne-au cumpărat toate izvoarele de apă minerală, chiar şi Banca Naţională, au o contribuţie la această problemă locală, care "cu siguranţă va deveni naţională", pentru că "suntem singura ţară din Europa care nu are probleme cu resursele de apă potabilă". Oameni glumesc sau se plâng, casierele primesc leu după leu şi din nefericire apa de la robinet este considerată foarte periculoasă.

Administraţia Naţională Apele Române a anunţat că apa brută de pe cursul râului Argeş s-a încadrat în parametrii pentru tratare în vederea potabilizării: "În ultimele zile a fost vorba de o creştere temporară a concentraţiei de amoniu pe râul Argeş, cu încadrare în limitele de calitate pentru apa brută (pe cursul de apă) care poate fi cauzată de topirea stratului de zăpadă de pe câmpuri şi antrenarea deşeurilor de orice fel din aceste zone (surse difuze), nefiind depăşite limitele admise (...), ceea ce permite operatorului de apă S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti o tratare corespunzătoare (inclusiv prin clorinare), care să permită funizarea apei potabile către populaţie. Valoarea indicatorului amoniu în secţiunea de măsură - amonte captare Crivina a fost de 0,796 mg/l (analize ale A.B.A. Argeş - Vedea în data de 28 ianuarie), iar valoarea transmisă telefonic de către S.C. Apa Nova S.A. Bucureşti, pentru data de 28.01.2019, a fost de 1,3 mg/l, deci sub pragul obligatoriu de 1,5 mg/l, ceea ce înseamnă că apa brută de pe cursul de apă Argeş-Vedea s-a încadrat în parametrii pentru potabilizare prin tratare".

Pe de altă parte, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că a cerut Corpului de control să facă verificări după incidentul legat de potabilitatea apei din Bucureşti: "Vreau mai multe informaţii despre poluator, cum s-a deversat acea cantitate de amoniu, cum s-a ajuns ca Apa Nova să fie nevoită să cureţe apa cu clor".

----------------------------

Ministerul Sănătăţii precizează că distribuitorul de apă potabilă pentru Bucureşti a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară în condiţiile în care marţi s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeş, în urma topirii masive de zăpadă. Ministerul menţionează că "rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual şi clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislaţia în vigoare" şi recomandă bucureştenilor ca, până la rezultatele definitive, apa din reţeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. În replică, reprezentanţii Apa Nova afirmă că Administraţia Naţională Apele Române, care asigură la nivel naţional administrarea apelor de suprafaţă şi care furnizează apa brută pentru tratarea în scopul potabilizarii pentru Apa Nova, "nu a făcut nicio informare cu privire la poluarea cu amoniu pe râul Argeş".

Ulterior Compania Apa Nova a anunţat că rezultatele analizelor din ultimele ore reconfirmă şi atestă calitatea şi potabilitatea apei în Bucureşti, iar concentraţia de clor rezidual este în limitele admise:

"În spiritul valorii de bază care guvernează compania noastră şi anume responsabilitate faţă de client, Apa Nova Bucureşti a suplimentat, începând cu seara zilei de 30.01.2019, numărul şi frecvenţa analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 şi 6. Astfel, rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore reconfirmă şi atestă calitatea şi  potabilitatea apei produsă şi distribuită de către compania Apa Nova consumatorilor din municipiul Bucureşti. Expertiza operatorului a permis punerea în aplicare a soluţiilor tehnice necesare pentru gestionarea în condiţii de siguranţă a furnizării serviciului de apă potabilă".

Conform legislaţiei în vigoare, concentraţia clorului rezidual liber în apa potabilă din reţeaua de distribuţie trebuie să se încadreze între 0,10 - 0,50 mg /litru, ceea ce înseamnă că în apa potabilă, trebuie să se regăsească clor între aceste valori. Prezenţa clorului în apa potabilă este deci o necesitate şi o garanţie că apa este conformă din punct de vedere microbiologic. În plus, este o certitudine pentru consumul în siguranţă a acesteia. În alte state, spre exemplu, normele impun concentraţii mult mai mari de clor tocmai pentru a certifica aceasta siguranţă (de exemplu, SUA), explică Apa Nova.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ce autoritati de toata jena.

    Cum e ,,mâncarea " : cu apă de pe PEȘTI ...

    nici una dintre firmele care distribuie apa in Romania, nu poate respecta 24h/24h parametri de calitatea apei,

    acum problema este alta! stie cineva ? daca zvonurile, ca autoritatile statului stiu asta, si inchid ochi la controale, contra unor "cotizatii" oferite catre persoane sau partid, sunt adevarate? 

    Excelent eseu Dl. Nicolae ! Ca de obicei! Toate cele bune!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb