CNA: Postul Realitatea Plus, amendă de 40.000 de lei şi două amenzi de câte 10.000 de lei

M.C.
Miscellanea / 20 decembrie 2022

Postul Realitatea Plus, amendă de 40.000 de lei şi două amenzi de câte 10.000 de lei

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat, astăzi, Realitatea Plus cu o amendă de 40.000 de lei şi două amenzi de câte 10.000 de lei, iar postul B1 TV cu o amendă de 7.500 de lei, relatează Agerpres.

Întrunit în şedinţă publică, CNA a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite privind postul Realitatea Plus pentru mai multe emisiuni "Culisele statului paralel" din luna noiembrie, emisiunea "Legile puterii" din 12 octombrie şi emisiunea "Culisele statului paralel" din luna octombrie.

Conform CNA, ediţiile din 3, 9, 15 şi 24 noiembrie ale emisiunii "Culisele statului paralel" au fost difuzate cu încălcarea dispoziţiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 şi ale articolului 64 alineatul (1) literele a), b), articolul 64 alineat (3) şi articolul 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Totodată, în cadrul ediţiei din 12 octombrie a emisiunii "Legile puterii", nu au fost respectate prevederile articolului 3 alineatul (2) din Legea audiovizualului şi nici dispoziţiile articolului 64 alineatul (1) literele a), b) şi articolul 64 alineat (3) din cod.

De asemenea, ediţiile din 12, 27 şi 31 octombrie ale emisiunii "Culisele statului paralel" au fost difuzate fără a se ţine cont de prevederile articolului 3 alineatul (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum şi de dispoziţiile articolului 64 alineatul (1) literele a), b), articolul 64 alineatul (3) şi articolul 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, se menţionează în comunicat.

Postul B1 TV a fost sancţionat pentru ediţia informativă din 18 noiembrie de la ora 22,00, în cadrul căreia a fost prezentată ştirea cu titlul "Spectacol halucinant în faţa poliţiştilor - O femeie a cântat, dansat şi dezbătut probleme existenţiale ... goală". La difuzarea ştirii, radiodifuzorul a încălcat prevederile articolului 46 alineat (2) din Codul audiovizualului, conform cărora "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta demnitatea şi anonimatul persoanelor cu tulburări psihice", transmite CNA.

Postul Super TV 2 a fost sancţionat cu somaţie publică, deoarece la difuzarea clipului de promovare pentru emisiunea "Tenyek" ("Facts") din 21 august nu a ţinut cont de dispoziţiile articolului 18 alineat (1) litera a) din Codul audiovizualului, respectiv "Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate".

De asemenea, în urma analizării rapoartelor întocmite de Direcţia Control, Consiliul a decis să aplice o somaţie publică societăţii Media Est Vision S.R.L (Litoral TV din Năvodari) pentru încălcarea prevederilor articolului 54 alineatul. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora "furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la articolul 54 alineatul (1) literele b) şi e)".

Articolul 3 alineatul (2) prevede că "toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

Conform articolului 64 alineatul (1), "în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă. (3) În cazul în care informaţia provine din surse confidenţiale sau a căror credibilitate nu este suficient verificată, se va menţiona explicit acest fapt".

Articolul 67 stipulează că "în exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. hai inapoi cu cenzura hehe

    da prea mult pe gusa dna. Anca pe hotii politicieni ai tarii....si beizadelele lor. Bravo dna. Anca.

    Anca nu te lasa. Sa infiintam un ONG care sa suporte amenzile date aiurea.Libertate presei.....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb