Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a emis, ieri, propuneri de modificare a Legii Audiovizualului, în vederea armonizării legislaţiei româneşti în domeniu cu normele stabilite în directiva Televiziunea fără Frontiere. CNA doreşte ca Legea Audiovizualului să prevadă că regulile de desfăşurare a campaniei electorale în serviciile de programe audiovizuale sunt stabilite şi monitorizate de instituţii autonome, similare Con-siliului, lucru recomandat şi de rapoartele misiunilor OSCE privind alegerile din 2000 şi 2004.
Includerea acestor norme în Legea Audiovizualului le-ar asigura, spune CNA, citat de Rompres, o stabilitate, transparenţă şi aplicare obiectivă care pot fi verificate atât de Parlament, cât şi de societatea civilă. De asemenea, CNA subliniază că este necesară distincţia între licenţele audiovizuale terestre la nivel naţional, regional şi local şi licenţele pentru difuzarea programelor prin intermediul satelitului, în sistem digital şi pentru programele de nişă. Modificarea legii este necesară şi în ceea ce priveşte condiţiile de prelungire a licenţelor audovizuale, dispoziţiile în vigoare făcând posibilă o singură prelungire, de nouă ani.
Conform CNA, nivelul amenzilor este foarte scăzut în raport cu veniturile din publicitate sau cu sancţiunile din Uniunea Europeană, impunându-se modificarea lor. Actuala lege conţine o sancţiune gravă, întreruperea emisiei pentru o anumită perioadă de timp, cu modalităţi rigide de aplicare, fie de 10 minute, fie de trei ore, mai avertizează Consiliul, cerând ca stabilirea duratei de întrerupere să intre în atribuţiile sale. CNA a remis documentul societăţii civile, Clu-bului Român de Presă şi Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), solicitându-le sprijinul.