Costurile de împrumut ale Regatului Unit au atins miercuri cel mai înalt nivel de la preluarea guvernului de către laburişti, după ce ministrul de finanţe Rachel Reeves a prezentat un pachet vast de creşteri de taxe în primul său buget, transmite CNBC.
Randamentul obligaţiunilor guvernamentale britanice pe 10 ani a crescut cu până la 7 puncte de bază în orele următoare anunţului lui Reeves de la ora 12:30, marcând cel mai ridicat nivel de când aceasta a preluat funcţia la începutul lunii iulie. Până la ora 16:00 (ora Regatului Unit), randamentul a scăzut uşor, înregistrând o creştere de 3 puncte de bază, ajungând la 4,35%.
Randamentul obligaţiunilor pe 2 ani, cunoscute în Regatul Unit sub numele de gilts", a crescut cu peste 6 puncte de bază, ajungând la 4,33%, după o creştere iniţială de până la 10 puncte de bază.
Randamentele se mişcă în direcţia opusă preţurilor, astfel că un randament mai mare este, în general, considerat un semn de risc perceput mai mare pentru investitori.
Bugetul conţine creşteri de taxe în valoare de 40 de miliarde de lire sterline (52 de miliarde de dolari) pentru a astupa o gaură în finanţele publice - Reeves angajându-se să se îndrepte către un excedent de cheltuieli de zi cu zi - şi să permită investiţii mai mari în serviciile publice.
Trezoreria a declarat separat că va majora emisiunea de obligaţiuni cu 22,2 miliarde de lire sterline (28,9 miliarde de dolari), la 299,9 miliarde de lire sterline, pentru anul fiscal, pentru a-şi îndeplini cerinţele nete de finanţare.
Piaţa obligaţiunilor a rămas relativ stabilă în comparaţie cu crizele anterioare de turbulenţe din ultimii ani.
Randamentele au crescut în septembrie 2022 sub fostul prim-ministru Liz Truss al Partidului Conservator, după ce aceasta a anunţat reduceri de taxe nefinanţate de miliarde de lire sterline.
Mişcările pieţei au fost atât de severe încât au ameninţat că vor destabiliza fondurile de pensii din Regatul Unit şi au necesitat intervenţia de urgenţă din partea Băncii Angliei, forţând-o pe Truss să inverseze majoritatea schimbărilor şi să demisioneze în câteva săptămâni.
Analiştii au spus înainte de bugetul din octombrie 2024 că este puţin probabil ca o astfel de volatilitate să se repete din diverse motive. Acestea includ faptul că multe politici cheie au fost deja anunţate şi că orice creştere a împrumuturilor ar fi pentru finanţarea investiţiilor publice. Cel mai important, inflaţia a scăzut brusc faţă de epoca Truss, cel mai recent fiind de 1,7%, faţă de 10,1% în timpul mandatului de premier al lui Truss.